Sokba kerül a rendőrök becsülete

Publikálás dátuma
2013.12.05 06:47
Usztics biztos benne, hogy jövő októberben elindulhat a sorozat FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az eddigi legdrágább MTVA-s sorozat lehet Usztics Mátyás most készülő rendőrszériája, melynek csak első két része 60 millió forintba került - úgy, hogy a hivatalos hírek szerint még nem is biztos, berendelik-e sorozatként. Ennek ellenére a produkciót rendezőként, íróként és főszereplőként is jegyző Usztics több helyen már kész tényként említi, hogy jövő októberben debütálnak.

Több mint 60 millió forintot költött az MTVA Usztics Mátyás új tévésorozatának első két részére. A produkciót rendezőként, íróként és főszereplőként is jegyző Usztics, a beol.hu-nak úgy nyilatkozott "nagy segítséget kapott a Belügyminisztériumtól, mely fontosnak ítélte a testület önképének és önbecsülésének emelését, amin 2006-ban nagy csorba esett."

Ennyibe került ugyanis a pályakezdő rendőrök mindennapjait feldolgozni kívánó széria első két epizódja, amelyet már le is forgattak, pedig a gyártó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hivatalosan még nem döntötte el, berendeli-e a teljes sorozatot.

A költségekről az Átlátszó blog kapott információt közérdekű adatigénylés után, ám nem az MTVA-tól, hanem az ORFK-tól.Anyagi segítséget azonban egyikük sem nyújt a produkcióhoz, de - a szakmai segítség mellett - ingyen engedélyezik a rendőrség eseményein, gyakorlatain és telephelyein a forgatást.

Ezzel a gyártási költségvetéssel a Magyar Gárda alapításában is részt vett, az Echo TV-n is gyakran felbukkanó színész az MTVA eddigi legdrágább sorozatát jegyezheti. Igaz ugyan, hogy Rudolf Péter a Fehér Béla regényén alapuló Kossuth kifli című 6 részes - epizódonként 52 perces - sorozatát egyenként 80 millióval támogatta.

Ám Usztics 36 résszel, évadonként tizenként 50 perces epizódot szeretne. (Ez, ha az első két rész költségét nézzük, akkor az azt jelenti, hogy ha az MTVA rábólint a teljes sorozatra, az 1 milliárd 80 millió forintot jelent.)

Mint táblázatunkból kiderül, a korábban legdrágább köztévés sorozatnak tartott Hacktion is "csak" 27,9 milliót emészt fel részenként, de már készül a hatodik évad. (Annak ellenére, hogy egyre rosszabb nézőszámokat hoz, idén márciusban 236 ezren nézték.) Ráadásul Jáksó László nagyot bukott Marslakók-sorozata is, csak 5,9 millió volt részenként.

A történet szerint Usztics Végzős kezdők címen készülő sorozata a magyar rendőrtisztek mindennapjain keresztül bepillantást enged majd "a nemzetközi bűnözés, a drog- és emberkereskedelem, a korrupció, valamint a különféle hatalmi kérdések legsötétebb bugyraiba". Felmerül azonban, hogy mi emészt fel ennyi pénzt, ha még a helyszíneket is ingyen használhatják.

A produkció forgatása Horvátországban kezdődött még októberben, de Ukrajnában, Lettországban és Azerbajdzsánban is vennének fel jeleneteket. Noha az MTVA hivatalos közlése szerint csak akkor rendelik be a szériát, ha "megfelelő minőségűnek" találják, erre minden bizonnyal sor kerül, miután maga Usztics több helyen már azt is közölte, hogy a köztelevízió jövő októberben kezdené vetítené. Szerepel benne Domáreckájá Júlia, Czvetkó Sándor, Vida Ádám és Mettler Emese.

Kíváncsiak voltunk, az MTVA mikor kíván dönteni a sorozat végleges sorsáról, ám meglehetősen elutasító választ kaptunk. Mint írták, arról majd a két rész fókuszcsoportos vetítése után döntenenek, ám több részletről - így arról, hogy a sorozat későbbiekben is számolhatna-e ekkora költségvetéssel - nem akartak nyilatkozni.

"Az atlatszo.hu érdeklődésre az ORFK tájékoztatta a blogoldat a sajtónyilvános információkról. Az Ön által feltett kérdések nagy részét ott megtalálja, így javasoljuk, nézzen utána az interneten" - írta az MTVA lapunknak hozzátéve: "Többet nem kívánunk a témához hozzáfűzni".

A tanácsot megfogadva "az internetről" kiderül, hogy a gyártás előkészítéséért az MTVA 7 millió 980 ezer forint plusz áfát, a két epizódért pedig 52 millió 513 ezer forint plusz áfát fizet az Usztics-család 2006-ban alapított cégének, az Amely kft.-nek, mely kijelentette, hogy emellé a 20 százalékos közvetett állami támogatást is megszerzi. Vagyis, eddig több mint 70 millió adóforintba került a produkció.

Így fizet a köztévé epizódonként...
Fábry Show – 27,9 millió tavaly
(idén 22 millió)
Hacktion – 27,9 millió
Marslakók – 5,9 millió
Tűzvonalban – 16 millió

...és így az RTL
Barátok közt – 6-7 millió (nincs
pontos adat)

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.