Esély az Egyensúlyra

Az Esély az Egyensúlyra program keretén belül idén először nyílik lehetősége az értelmileg akadályozott és mozgáskorlátozott gyerekekkel foglalkozó intézményeknek arra, hogy a gondozásukban lévő több száz gyermek megismerkedhessen a futóbiciklivel, és annak jótékony hatásával. 15 intézmény között 80 futóbicikli talál gazdára. A program kedvezményezettje a KézenFogva Alapítvány.

A futóbicikli egy készség- és képességfejlesztő játék, amely a koordinált mozgás fejlődését segíti elő. A tanulobicikli.hu Kft. a program sikerességének érdekében – a meglévő, 2-5 évesek gyermekeknek szánt modellje mellett – olyan nagyméretű tanulóbicikliket is fejlesztett, amelyek az eltérő mozgásfejlődésű, iskolát kezdő gyermekeket is hozzásegítik az egyensúlyra való ráérzés inspiráló hatásához.

A KézenFogva Alapítvány 20 éve olyan társadalomért dolgozik, melyben a fogyatékkal élők képesek méltósággal élni. Munkájuk középpontjában mindenkor az értelmileg akadályozott és mozgásukban korlátozott gyermekek és felnőttek állnak. tevékenységük igen sokrétű, a családsegítéstől a jogi tanácsadáson át a közvélemény formálásáig.

Szerző

Nagy lábszagkutatás

Publikálás dátuma
2013.12.04. 14:55
Fotók:thinkstock
Minden második megkérdezettnek gondot okoz a saját, vagy valamelyik közeli hozzátartozójának lábszaga. – derül ki a Mediped kutatásából. A kellemetlenség megszűntetésére számtalan praktika áll rendelkezésre, azonban csak minden harmadik ember tudja, hogy a lábszag okát nem csak a lábon kell keresni.

Több, mint ezer – a magyar lakosság egészét képviselő – ember online megkérdezésével zajlott az ország első nagy, lábszag kutatása a MediPed megbízásából. Az adatok szerint a nőknek szinte egyáltalán nincsen lábszaga, ugyanis százból csupán nyolcan érzik úgy, hogy ez problémát okoz nekik, bár a kutatók véleménye szerint ez a téma igen kényesmég egy online kérdőíven sem vallják be a valóságot. A férfiak közül minden ötödik válaszolt igennel ugyanerre a kérdésre. De a hölgyeknek így sem könnyű az élete, hiszen több, mint harmaduknak van olyan a családjában, aki lábszaggal küzd. Összességében minden második megkérdezett gondolja úgy, hogy valamelyik hozzátartozójának, vagy saját magának, vagy a családban több embernek is őt magát is beleértve, valakinek gondot okoz a lábszag.

Rossz helyzetben a vidékiek

Ha a kérdést a válaszadók életkorának figyelembe vételével vizsgáljuk, akkor azt kell mondanunk, hogy minden korosztályban ugyanannyian szenvednek a kellemetlen, láb okozta illatoktól, ez az emberek 13-15 százalékára jellemző. Földrajzi szempontból a nagyvárosiak tűnnek a legszerencsésebbnek, hiszen az ott lakók fele kevésbé érintett bevallásuk szerint, ugyanakkor a községben vagy faluban élők közül csak minden harmadik van ilyen könnyű helyzetben. Szintén nehezebb az általános iskolai végzettségűeknek, mert közülük minden negyedik szenved saját lábszagától és tízből heten vannak, akik saját vagy valamelyik családtagjuk problémájával együtt élik a napjaikat (ugyanezek a számok a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében 12 és 51 százalék). 

Divatos lábszagbombák – le a gumicsizmával

A megkérdezettek nagy része szerint azonban a divat tehető felelőssé azért, hogy megrázó élmény lehet kinyitni a cipős szekrényt. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy tízből heten nevezték meg a gumicsizmát a legfőbb bűzforrásként (bár igaz, hogy a férfiak nagy része nem a trendek, hanem a munkájuk okán választja ezt a lábbelit hétköznapi viseletként). Ebben a kérdésben azonban markáns különbséget láthatunk a nemek között! A férfiak ugyanis a lábszagért leginkább a műbőr cipőket okolják és csak a második helyre tették az egy darabból öntött csizmát. A hölgyek sokkal elnézőbbek a bőrutánzattal, hiszen szerintük a második legrosszabb a tornacipő, zokni nélkül viselve. Érdekes az is, hogy a bakancsot a hölgyek hatvan-, míg az urak negyven százaléka jelölte meg bűzforrásként. Abban azonban egyetértenek, hogy a lábszag kialakulása erősen összefügg a viselt lábbelivel.

Megoldás – fertőtlenítsd a cipőd!

Az utolsó kérdésben a kutatás azt vizsgálta, hogy mi okozhatja a kellemetlen cipőszagot. A válaszokérdekes eredményt hoztak. Abban ugyanis szinte minden válaszadó (tízből nyolc egyetértett), hogy a lábbeli kellemetlen szagáért a lábról bekerülő gombáés baktériumok mellékterméke felel, ugyanakkor csak alig több, mint harmaduk gondolta tovább a folyamatot és jutott el odáig, hogy ugyanezért a cipőfertőtlenítés hiánya is felelős! Pedig ha logikusan belegondolunk magunk is beláthatjuk, hogy a ruházati termékek közül talán a cipő az, amit szinte soha nem mosunk ki, míg például egy póló automatikusan a mosógépben landol, ha csak egyszer is beleizzadunk. A lábszag kialakulásáért a cipőben jelen lévő mikroorganizmusok a felelősek, jelenlétükre utal a kellemetlen szag.  A lábizzadás következtében a cipőben kialakul egy fajta mikroklíma, amely nedves, meleg, sötét hely, így mint egy inkubátor, kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára.. A kutatási eredmények rámutattak, hogy a lábszag szinte mindenkinek problémát okoz és igyekszünk tenni is ellene. Azonban abba már kevesen gondolnak bele, hogy a lábszag a lábizzadásnak és a láb bőr- vagy köröm fertőzöttségének a jele. Hiába az alapos lábmosás, ha a cipőtovábbra is fertőzött és büdös. Sokan talán ezzel is tisztában vannak, mégis macerásnak tartják a cipőfertőtlenítést a különböző kemikáliák használata miatt, pedig ma már elég, mondjuk egy cipőfertőtlenítő készüléket a lábbelibe dugni, hogy megszabaduljunk a problémától.

Szerző
Témák
kutatás

Legyenek felkészültek a daganatos betegek

Publikálás dátuma
2013.12.03. 13:21
Fotó:thinkstock
Megújult a www.rakgyogyitas.hu tudományos-ismeretterjesztő és betegtájékoztató portál: az internetes oldal az onkológiai centrumok és a betegszervezetek partnerségével, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai támogatásával gyűjt egybe minden információt a daganatos betegségekről úgy, hogy felületén nem jelentet meg egyetlen hirdetést sem.

– Kellenek olyan hiteles, stabil pontok az interneten, amelyeket az orvosok is szívesen ajánlanak pácienseiknek, mert tudják: ott megbízható információkat találnak a betegek és nem akarnak nekik semmit sem eladni. 2006-ban azért indítottuk el a Rákgyógyítás.hu oldalt, hogy megvalósítsuk a marketingérdekektől független, nonprofit, de professzionális betegtájékoztatást. Kezdeményezésünk létjogosultságát a rákról célzottan információt kereső évi több mint hatszázezer látogatás jelzi. A régi portál felett azonban már eljárt az idő, ezért a technológia és az internetezési szokások megváltozásához igazodva egy teljesen új weboldalt építettünk fel – jelentette be prof. dr. Bodoky György, a portált működtető Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány elnöke.

– Megdöbbentően sokan nincsenek tisztában a diagnózisuk jelentésével, hogy mi és miért történik velük a kórházban. A honlapon több mint ötszáz cikk mellett több mint ötezer korrektúrázott kérdés és megszerkesztett orvosi válasz, onkológiai, patológiai, radiológiai leletértelmezés érhető el anonim formában, amely egy továbbfejlesztett keresőmotor révén egy egyedülálló adatbázist nyújt csaknem bármilyen ráktípusról az olvasóknak. A cikkek és a keresőfunkciók immár nemcsak hagyományos számítógépeken, hanem tableteken és okostelefonokon is elérhetők, így bármilyen élethelyzetben információval szolgálhat az oldal – fogalmaz B. Papp László főszerkesztő. Hozzáteszi: az internetes tájékoztatás sosem helyettesíthet vizsgálatot, s nem váltja ki az orvos-beteg kapcsolatot sem, de hozzásegít ahhoz, hogy a betegek és családtagjaik felkészültebben vehessenek részt a gyógyításban, tudjanak kérdezni, merjenek visszakérdezni orvosuknál.

A régi-új oldalon a megelőzésről, a szűrővizsgálatokról, az onkológiai kezelésekről, a gyógyszerkutatásokról és célzott terápiákról, a mellékhatások csökkentésének lehetőségeiről is számos cikk olvasható. A szerkesztőség vallja: nem elég a testet kezelni, ezért a pszichológiai krízisekről, a sorstársközösségekről is írnak, sok gyógyult rákbeteg története pedig erőt adhat azoknak, akik jelenleg is küzdenek a kórral. Az oldal ugyanakkor nem fest rózsaszín képet a rákról, mintha a betegségben mindenkire a gyógyulás várna: a tüneti kezelésekről, a fájdalomcsillapításról, az életvégi ellátás kérdéseiről is őszintén ír a portál. Ezt a szemléletet tükrözi az alapítvány által 2008 óta kiadott országos Rákgyógyítás Magazin is, a lapszámok tartalmi ismertetője is elérhető a weboldalon.

A szerkesztőség az elmúlt években több civil szervezettel és egészségportállal működött együtt, ezt a partnerséget a jövőben is fent szeretnék tartani és tovább szélesíteni nemcsak tematikus, hanem helyi és országos hírportálok felé is. A www.rakgyogyitas.hu egyetlen internetes oldalnak sem jelent üzleti konkurenciát, hiszen a kiadó alapítvány nem fogad el hirdetési megbízásokat.

Szerző