Előfizetés

Újra megvizsgálják Malina Hedviget

Ismét pszichiátriai kivizsgálásra idézték be a szlovák hatóságok Malina Hedviget, akit 2006-ban Nyitrán idegenek megverték, mert magyarul beszélt az utcán.

A nő jogi képviselője elmondta, hogy az immár sokadik hasonló vizsgálat kedden délután lesz Pozsonyban. Roman Kvasnica szerint legutóbb októberben idézték be védencét ugyanebből a célból, ám azon Malina Hedvig, gyerekei megbetegedése miatt, nem vett részt. A vizsgálatot a fiatalasszony ellen hamis tanúzás vádjával eljárást folytató ügyészség rendelte el. 

Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy védence ezúttal elmegy a vizsgálatra, ám azt nem kívánta elárulni, hogy válaszol-e a kérdésekre.

Mesterházy: Orbánnak a stadionok fontosabbak mint az éhező gyerekek

Publikálás dátuma
2013.12.09. 12:56
Fotó: Bielik István
Hazug sikerpropaganda, agyonvert gyerekek, szépséges magyar gyümölcs - gyűlik a parlament.

14:59 - Vizsgálják

Czomba Sándor nem tagadja, hogy az 1981-előtt kiépített gázrendszerek felülvizsgálata ugyan ingyenes, de a szabványosítás nem. Az államtitkár szerint a kormány vizsgálja, hogy a cserék költségeit miképp tudja az állam megosztani a fogyasztókkal, azaz milyen pályázatokkal segítheti a rendszerek korszerűsítését.

14:57 - Családok tízezreinél kapcsolhatják ki a gázt

Ipkovich György örül annak, hogy a kormány végre a szolgáltatókra hárította a gázórák és lakossági csövek felülvizsgálatának 10-20 ezer forintos költségét. Ám az MSZP-s képviselő azon felháborodik, hogy a gázrendszerek szabványosításának költségeit továbbra is a fogyasztók állják - noha egy ilyen átalakítás egy hat lakásos társasház esetében mintegy egymillió forint. Egyszóval ha az állam nem száll be, akkor családok tízrei lesznek képtelenek kifizetni az átalakítás költségeit, így viszont kikapcsolják otthonaikban a gázt.

14:43 - Csak a tizedét osztja

Az államnál mindössze csak a földvagyon 10 százalékát birtokolja, hát nem megy minden olyan gyorsan, így is 3 ezer gazda jutott földhöüz, summázza a hivatalos véleményt Bitay Márton Örs államtitkár.

14:41 - A kormány kisgazdája

Lengyel Szilvia azt firtatja, hogy mikorra akarta átalakítani a kormány úgy a mezőgazdaság szerkezetét, hogy a földek 80 százaléka a kisgazdák kezén legyen. Ugyanis ahhoz, hogy ez valóra váljon, a jelenlegi 1 százalékos "gazdaföld-növekedés" mellett mintegy 30 évre van szükség. Az LMP képviselője szerint a kormány a nagybirtokokat preferálja a nem nyilvános pályázatokon, a nyilvános megmérettetésen pedig sok kis darabban kap hatalmas területeket pár család. A képviselő szerint egyébként egy kis nyilvános ünnepség keretében - amit a tévé is közvetít - a felcsúti Mészáros Lőrincet kellene bemutatni, mint orbáni kisgazdát.

14:34 - Boldog robotok

Czomba Sándor szerint mintegy 100 ezer ember találta meg a helyét a versenyszférában az utóbbi három évben. (Az államtitkár arról hallgat, hogy hány embert tett utcára a piac, azaz miért is mínuszos az egyenleg.) Aztán arról beszél, hogy sok-sok ember bizony szeret robot lenni az Audinál vagy a Mercedesnél, és minden hasít - az agráriumban pedig buzog a sertéságazat, és árad a gyümölcs.

14:31 - A piac befulladt

Bertha Szilvia a munkahelyteremtés elmaradását kéri számon a kormányon, mert szerinte hiába javítja közmunkások százezereivel a foglalkoztatási statisztikákat a kormány, a piacon egyetlen új álláshely sem létesült. Annak ellenére sem, hogy a kormány európai összeszerelő-üzemmé kívánja silányítani az országot. A jobbikos képviselő szerint a mezőgazdaságot kellene felpörgetni, az agrárium ugyanis felszívná a munkaerő-felesleget, és mozgásba hozná a feldolgozó ipart is.

14:28 - A kecske is exitálna

Aztán Gőgös Zoltán reakciójának idejére áll vissza a figyelem, a volt agrárállamtitkár azt mondja: a kecske egy igénytelen állat, de az is megdöglene, ha azzal próbálná megetetni az államtitkár, mint amit a T. Ház torkán próbál lenyomni.

14:25 - NAV-molinóval ütik a kormánypártokat

Az államtitkári válasz arról szól, hogy minden fökldet a helyi gazdáknak, ám a válaszánál sokkal jobban leköti a T. Házat, hogy az Együtt-PM képviselői szép nagy molinót feszítettek ki a karzaton, miszerint. Kit védtek? Ne kamuzzatok NAV-ügyben".

14:22 - Ne csonkolják a ménesbirtokot

Varga Zoltán Mezőhegyesért aggódik, pontosabban a II. József parancsára létrehozott ménesbirtokért. Amelyik jelenleg 420 főt foglalkoztat, és a nyári idénymunkák során ezerre ugrik ez a szám. Csakhogy a nemzeti földalap most szétaprózná a birtok területét - nevezetesen a vetőmag-termelési ágazat földjeit. Az MSZP-s képviselő szerint ha valóra válik a kormány elképzelése, mintegy 1500 ember kerülne nehéz helyzetbe, illetve ellehetetlenülne Mezőhegyes városa is.

14:09 - Vizsgáló szemüket Amerikára vetik

A lehallgatási botrány okán vizsgálóbizottságot hoz létre a Fidesz, erről ma a házszabálytól eltérve tárgyal a T. Ház. A Jobbik természetesen üdvözli, de elvárja, hogy a "kiket, milyen céllal hallgattak le" kérdésre válasz szülessen, mégpedig olyan, amit nyilvánosságra lehet hozni. Az Országgyűlés nagy többséggel rábólint a grémiumra, amelyik visszavág az Egyesült Államoknak.

13:58 - Babyboom, hol késel?

Soltész Miklós szerint öt parlamenti párt szignálta, hogy közösen gondolkodik majd a gyermekvállalási kedvezményekről. Az államtitkár aztán arról beszél, hogy a Ratkó-korszakban évente 200 ezer gyermek születik, a Ratkó-gyerekek gyerekei a '70-es évek elején 170 ezer apróságnak adtak életet, és az ő gyerekeiknek a 2000-es évek elején kellett volna megérkezniük, de elmaradt a babyboom, és azóta évről évre kevesebb gyerek születik - a veszteség ezres nagyságrendű. De a kormány fokozza a gyermekvállalási kedvet, nemcsak a gyed-extrával, de a devizahitelesek megmentésével is.

13:53 - Konszenzusos gyerekeket akar a Fidesz

Kósa Lajos a népességfogyáson kesereg, meg a sok megoldási kísérelten, amelyek sehova nem vezettek. Kivéve a kormány intézkedéseit. De mielőtt taglalná azokat, a Fidesz alelnöke megosztja felismerését, hogy a nők nem pénzért szülnek, hanem azért, mert szeretik az apróságokat. Kósa arra jut, hogy a nők legalább két-három gyerekre vágynak, ám nem születik ennyi bébi, hiszen a párok nem látják maguk előtt a biztonságos jövőt. De aggódni kár, nyugtat mindenkit Kósa, lesz gyed-extra, ma szavaz róla a T. Ház. Azaz ha valaki egy év után visszatér a munkába, akkor a gyerek utáni járandóság a jogosultsági idő végéig jár, illetve ha egy testvér születik, akkor mindkét csemete után jár az ellátás. Kósa az ügyben nemzeti konszenzust szeretne.

13:48 - Adókedvezmény hogyan etet?

Soltész Miklós annyit tud mondani, hogy a szocik bezzeg egy beruházást nem tudnak végigvinni, majd hosszan listázza, mi mindent tett az Orbán-kormány a gyerekekért. Az államtitkár arra nem tér ki, hogy a módosabbakat segítő családi adókedvezmény a gyermekéhezés problémájával semmiképp nem ér össze. Majd arról beszél, hogy a kabinet teljes mellszélességgel alakítja át a fogyatékkal élők támogatási rendszerét - stadionokról szót sem ejt.

13:44 - Gyermekéhezés kontra stadionépítés 

Mesterházy Attila bevallja, hogy maga is szereti a focit, és emlékeztet, hogy az MSZP-kormánynak is volt egy ötpilléres sportlétesítmény-fejlesztési programja. Csakhogy az nem csak a stadionokra koncentrált, és egy gazdaságilag pörgő időszakban készült. Azt most már az ország is tudja, hogy Orbán Viktor szereti a focit, bár sokan kívánják, hogy inkább sakkozna mint Kádár, az ugyanis olcsóbb kedvtelés lenne, hiszen a kormány épp most öl mintegy 180 milliárd forintot a fociba. És bizony egy átlagos NB1-NB2-es nézőszámmal kalkulálva a miniszterelnök nézőnként mintegy 2,5 millió forintot költ a focira. Pedig a gyermekéheztetés problémáját már 20 milliárd forintból meg lehetne oldani - igaz, hangsúlyozza az MSZP elnöke, ez egy világos értékválasztás. Azaz a kabinetnek nem a gyerek, hanem a stadion a fontos, meg persze a saját holdudvar, hiszen az állami szektorban most fizettek ki tízmilliókat vezetői jutalomként.

13:38 - Hogy ne 22500

Czomba Sándor azt szintetizálja, hogy a Jobbik egyetért a közmunkával. Aztán statisztikákat sorol az államtitkár, miszerint 500 ezer regisztrált álláskeresőből 260 ezernek csak nyolc általánosa van, 26 ezer ember pedig még az általános iskolát sem járták ki. A cél pedig az, hogy olyan embereknek adjanak lehetőséget a legínségesebb időszakokban, hogy ne 22500 forinton kelljen tengődni. Aki 22 éve végzett és tíz éve nem volt toll a kezében, annak igenis fejleszteni kell az alapkompetenciákat, magyarázza a kormányzati edukáció lényegét Czomba, aki szerint arról senki nem beszél, hogy a közmunkás-nebuló adózási ismereteket tanulnak, és elsajátítják az önéletrajz-írás csínját-bínját.

13:32 - Napocskát rajzolnak

Dúró Dóra summásan megállapítja, hogy a téli közfoglalkoztatási program megbukott, majd mentegetőzik egy sort, hogy a Jobbik bizony nem nézi le a közmunkásokat. Azt viszont nem nyeli be a képviselő szó nélkül, hogy nem minden településen kell érdemben nyolc órát robotolni, azaz az Orbán-kormány igenis folytatja a rossz segélyezési gyakorlatot. Dúró szerint nem véletlenül, hisz a közmunkások azért remekek mert szépen lehet velük kozmetikázni a foglalkoztatási statisztikákat. Aztán a képviselőnő azon háborog, hogy a téli közmunkásképzésben legfeljebb napocskát rajzolnak a résztvevők - havi 50 ezer forintért.

13:27 - Taláros tanácsra várnak

Immár mintegy 2500 devizahiteles per dübörög, magyarázza Rétvári Bence, aki szerint miközben a kormány a Kúria jogegységi döntésére vár a kormány, addig Európában is arra jutottak, hogy a tagállamok legfelsőbb bíróságainak igenis vizsgálni kell a devizakölcsönöket. Ezenkívül az államtitkár erősen reméli, hogy az Alkotmánybíróság is jól kárhoztatja majd a devizahitel-szerződéseket, ugyanis az alaptörvény tiltja az erőfölénnyel való visszaélést, márpedig Rétvári szerint a bankok pont ezt cselekedték.

13:24 - Tisztességtelen, tehát semmis

Aradszki András úgy érzékeli, lassan beérik a devizahitelesek gyümölcse, egyrészt ugyanis körvonalazódik egy egységes uniós bírósági gyakorlat a devizakölcsönöket felvevők ügyében, másrészt az egyik ítélőtábla kimondta: semmis egy devizaszerződés, ugyanis tisztességtelen az egész kontraktus. És bizony ez a verdikt azt is rögzíti, hogy amennyiben a szerződés tisztességtelen és egyoldalú az ügyfél kárára, akkor bizony akkor is "lenullázható", ha az adós korábban elismerte a tartozását. Ugyanis nem lehet egy olyan állapotot kialakítani, amelyik előre nem látható következményeket hárít az ügyfélre. Ráadásul az ítélet azt is kimondta, hogy a devizahitel forintban nyújtott és visszafizetett hitel, így a változó árfolyamon történő átváltás nem más, mint kizárólag a bankra tartozó elvi művelet.

13:16 - Tízezer szenvedő gyermek

Aki gyereket, asszonyt, idős embert bánt, azt az új Büntetőtörvénykönyv jobban fenyíti, védi a mundér becsületét Rétvári Bence. Az államtitkár szerint az a lényeg, hogy a felduzzasztott létszámú rendőrség és a felpörgetett ügyészség keményebben odacsap a nőverőknek. Azt viszont ő is csak remélni tudja, hogy a bántalmazási eseteket majd hatékonyabban derítik fel. Aztán statisztikákkal sokkol, miszerint évente 10 ezer gyermek kap sokkot valamilyen bűncselekmény kapcsán tanúként vagy elszenvedőként. Ám a kormány áll a vártán, és jól bevilágított, kevéssé túlzsúfolt gyermek-kihallgatási szobákat hozott létre, a nőverő honatyát pedig jól kiebrudalta soraiból a Fidesz.

13:12 - A T. Ház spalettái

December 10-én ülik az emberi jogok világnapját, és a magyaroknak sok okuk nincs az ünneplésre, hangolja le a T. Házat Ertsey Katalin. Az LMP-s képviselő azt hangsúlyozza: a gyermekek és a nők jogai emberei jogok, de ezt nem tudja mindenki - sok családban csak annyit tudnak, hogy immár be kell húzni a spalettát, amikor a szíjjal veri az emberfia a gyerekét. Ráadásul a T. Házban is csak a spalettákat húzzák be, hiszen egyrészt a kormánypárt ellenezte azt, hogy családon belüli bántalmazás önálló tényállás legyen a Btk.-ban, másrészt pedig a felcsúti lakos (Orbán Viktor) nem rúgja ki pártjából a felesége arccsontját eltörő képviselőt. Naponta húsz áldozata van a családi erőszaknak, illetve hetente vernek agyon egy asszonyt, és kéthetente küldenek a halálba egy gyereket.

13:02 - A nő is ember, tényleg

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szinte menetrendszerűen próbál rést ütni a hatalom propagandafalán, Ertsey Katalin az LMP-től pedig arra szeretné ráébresztebni a kétharmados többséget, hogy a női jogok valójában ember jogok.

13:00 - Így láttatnak ők

Beérő gyümölcsöt vetít a T. Ház elé a KDNP, és erre rímelve Kósa Lajos pedig a szociális biztonság izmosodásáról mesél napirend előtt.

Mesterházy: Orbánnak a stadionok fontosabbak mint az éhező gyerekek

Publikálás dátuma
2013.12.09. 12:56
Fotó: Bielik István
Hazug sikerpropaganda, agyonvert gyerekek, szépséges magyar gyümölcs - gyűlik a parlament.

14:59 - Vizsgálják

Czomba Sándor nem tagadja, hogy az 1981-előtt kiépített gázrendszerek felülvizsgálata ugyan ingyenes, de a szabványosítás nem. Az államtitkár szerint a kormány vizsgálja, hogy a cserék költségeit miképp tudja az állam megosztani a fogyasztókkal, azaz milyen pályázatokkal segítheti a rendszerek korszerűsítését.

14:57 - Családok tízezreinél kapcsolhatják ki a gázt

Ipkovich György örül annak, hogy a kormány végre a szolgáltatókra hárította a gázórák és lakossági csövek felülvizsgálatának 10-20 ezer forintos költségét. Ám az MSZP-s képviselő azon felháborodik, hogy a gázrendszerek szabványosításának költségeit továbbra is a fogyasztók állják - noha egy ilyen átalakítás egy hat lakásos társasház esetében mintegy egymillió forint. Egyszóval ha az állam nem száll be, akkor családok tízrei lesznek képtelenek kifizetni az átalakítás költségeit, így viszont kikapcsolják otthonaikban a gázt.

14:43 - Csak a tizedét osztja

Az államnál mindössze csak a földvagyon 10 százalékát birtokolja, hát nem megy minden olyan gyorsan, így is 3 ezer gazda jutott földhöüz, summázza a hivatalos véleményt Bitay Márton Örs államtitkár.

14:41 - A kormány kisgazdája

Lengyel Szilvia azt firtatja, hogy mikorra akarta átalakítani a kormány úgy a mezőgazdaság szerkezetét, hogy a földek 80 százaléka a kisgazdák kezén legyen. Ugyanis ahhoz, hogy ez valóra váljon, a jelenlegi 1 százalékos "gazdaföld-növekedés" mellett mintegy 30 évre van szükség. Az LMP képviselője szerint a kormány a nagybirtokokat preferálja a nem nyilvános pályázatokon, a nyilvános megmérettetésen pedig sok kis darabban kap hatalmas területeket pár család. A képviselő szerint egyébként egy kis nyilvános ünnepség keretében - amit a tévé is közvetít - a felcsúti Mészáros Lőrincet kellene bemutatni, mint orbáni kisgazdát.

14:34 - Boldog robotok

Czomba Sándor szerint mintegy 100 ezer ember találta meg a helyét a versenyszférában az utóbbi három évben. (Az államtitkár arról hallgat, hogy hány embert tett utcára a piac, azaz miért is mínuszos az egyenleg.) Aztán arról beszél, hogy sok-sok ember bizony szeret robot lenni az Audinál vagy a Mercedesnél, és minden hasít - az agráriumban pedig buzog a sertéságazat, és árad a gyümölcs.

14:31 - A piac befulladt

Bertha Szilvia a munkahelyteremtés elmaradását kéri számon a kormányon, mert szerinte hiába javítja közmunkások százezereivel a foglalkoztatási statisztikákat a kormány, a piacon egyetlen új álláshely sem létesült. Annak ellenére sem, hogy a kormány európai összeszerelő-üzemmé kívánja silányítani az országot. A jobbikos képviselő szerint a mezőgazdaságot kellene felpörgetni, az agrárium ugyanis felszívná a munkaerő-felesleget, és mozgásba hozná a feldolgozó ipart is.

14:28 - A kecske is exitálna

Aztán Gőgös Zoltán reakciójának idejére áll vissza a figyelem, a volt agrárállamtitkár azt mondja: a kecske egy igénytelen állat, de az is megdöglene, ha azzal próbálná megetetni az államtitkár, mint amit a T. Ház torkán próbál lenyomni.

14:25 - NAV-molinóval ütik a kormánypártokat

Az államtitkári válasz arról szól, hogy minden fökldet a helyi gazdáknak, ám a válaszánál sokkal jobban leköti a T. Házat, hogy az Együtt-PM képviselői szép nagy molinót feszítettek ki a karzaton, miszerint. Kit védtek? Ne kamuzzatok NAV-ügyben".

14:22 - Ne csonkolják a ménesbirtokot

Varga Zoltán Mezőhegyesért aggódik, pontosabban a II. József parancsára létrehozott ménesbirtokért. Amelyik jelenleg 420 főt foglalkoztat, és a nyári idénymunkák során ezerre ugrik ez a szám. Csakhogy a nemzeti földalap most szétaprózná a birtok területét - nevezetesen a vetőmag-termelési ágazat földjeit. Az MSZP-s képviselő szerint ha valóra válik a kormány elképzelése, mintegy 1500 ember kerülne nehéz helyzetbe, illetve ellehetetlenülne Mezőhegyes városa is.

14:09 - Vizsgáló szemüket Amerikára vetik

A lehallgatási botrány okán vizsgálóbizottságot hoz létre a Fidesz, erről ma a házszabálytól eltérve tárgyal a T. Ház. A Jobbik természetesen üdvözli, de elvárja, hogy a "kiket, milyen céllal hallgattak le" kérdésre válasz szülessen, mégpedig olyan, amit nyilvánosságra lehet hozni. Az Országgyűlés nagy többséggel rábólint a grémiumra, amelyik visszavág az Egyesült Államoknak.

13:58 - Babyboom, hol késel?

Soltész Miklós szerint öt parlamenti párt szignálta, hogy közösen gondolkodik majd a gyermekvállalási kedvezményekről. Az államtitkár aztán arról beszél, hogy a Ratkó-korszakban évente 200 ezer gyermek születik, a Ratkó-gyerekek gyerekei a '70-es évek elején 170 ezer apróságnak adtak életet, és az ő gyerekeiknek a 2000-es évek elején kellett volna megérkezniük, de elmaradt a babyboom, és azóta évről évre kevesebb gyerek születik - a veszteség ezres nagyságrendű. De a kormány fokozza a gyermekvállalási kedvet, nemcsak a gyed-extrával, de a devizahitelesek megmentésével is.

13:53 - Konszenzusos gyerekeket akar a Fidesz

Kósa Lajos a népességfogyáson kesereg, meg a sok megoldási kísérelten, amelyek sehova nem vezettek. Kivéve a kormány intézkedéseit. De mielőtt taglalná azokat, a Fidesz alelnöke megosztja felismerését, hogy a nők nem pénzért szülnek, hanem azért, mert szeretik az apróságokat. Kósa arra jut, hogy a nők legalább két-három gyerekre vágynak, ám nem születik ennyi bébi, hiszen a párok nem látják maguk előtt a biztonságos jövőt. De aggódni kár, nyugtat mindenkit Kósa, lesz gyed-extra, ma szavaz róla a T. Ház. Azaz ha valaki egy év után visszatér a munkába, akkor a gyerek utáni járandóság a jogosultsági idő végéig jár, illetve ha egy testvér születik, akkor mindkét csemete után jár az ellátás. Kósa az ügyben nemzeti konszenzust szeretne.

13:48 - Adókedvezmény hogyan etet?

Soltész Miklós annyit tud mondani, hogy a szocik bezzeg egy beruházást nem tudnak végigvinni, majd hosszan listázza, mi mindent tett az Orbán-kormány a gyerekekért. Az államtitkár arra nem tér ki, hogy a módosabbakat segítő családi adókedvezmény a gyermekéhezés problémájával semmiképp nem ér össze. Majd arról beszél, hogy a kabinet teljes mellszélességgel alakítja át a fogyatékkal élők támogatási rendszerét - stadionokról szót sem ejt.

13:44 - Gyermekéhezés kontra stadionépítés 

Mesterházy Attila bevallja, hogy maga is szereti a focit, és emlékeztet, hogy az MSZP-kormánynak is volt egy ötpilléres sportlétesítmény-fejlesztési programja. Csakhogy az nem csak a stadionokra koncentrált, és egy gazdaságilag pörgő időszakban készült. Azt most már az ország is tudja, hogy Orbán Viktor szereti a focit, bár sokan kívánják, hogy inkább sakkozna mint Kádár, az ugyanis olcsóbb kedvtelés lenne, hiszen a kormány épp most öl mintegy 180 milliárd forintot a fociba. És bizony egy átlagos NB1-NB2-es nézőszámmal kalkulálva a miniszterelnök nézőnként mintegy 2,5 millió forintot költ a focira. Pedig a gyermekéheztetés problémáját már 20 milliárd forintból meg lehetne oldani - igaz, hangsúlyozza az MSZP elnöke, ez egy világos értékválasztás. Azaz a kabinetnek nem a gyerek, hanem a stadion a fontos, meg persze a saját holdudvar, hiszen az állami szektorban most fizettek ki tízmilliókat vezetői jutalomként.

13:38 - Hogy ne 22500

Czomba Sándor azt szintetizálja, hogy a Jobbik egyetért a közmunkával. Aztán statisztikákat sorol az államtitkár, miszerint 500 ezer regisztrált álláskeresőből 260 ezernek csak nyolc általánosa van, 26 ezer ember pedig még az általános iskolát sem járták ki. A cél pedig az, hogy olyan embereknek adjanak lehetőséget a legínségesebb időszakokban, hogy ne 22500 forinton kelljen tengődni. Aki 22 éve végzett és tíz éve nem volt toll a kezében, annak igenis fejleszteni kell az alapkompetenciákat, magyarázza a kormányzati edukáció lényegét Czomba, aki szerint arról senki nem beszél, hogy a közmunkás-nebuló adózási ismereteket tanulnak, és elsajátítják az önéletrajz-írás csínját-bínját.

13:32 - Napocskát rajzolnak

Dúró Dóra summásan megállapítja, hogy a téli közfoglalkoztatási program megbukott, majd mentegetőzik egy sort, hogy a Jobbik bizony nem nézi le a közmunkásokat. Azt viszont nem nyeli be a képviselő szó nélkül, hogy nem minden településen kell érdemben nyolc órát robotolni, azaz az Orbán-kormány igenis folytatja a rossz segélyezési gyakorlatot. Dúró szerint nem véletlenül, hisz a közmunkások azért remekek mert szépen lehet velük kozmetikázni a foglalkoztatási statisztikákat. Aztán a képviselőnő azon háborog, hogy a téli közmunkásképzésben legfeljebb napocskát rajzolnak a résztvevők - havi 50 ezer forintért.

13:27 - Taláros tanácsra várnak

Immár mintegy 2500 devizahiteles per dübörög, magyarázza Rétvári Bence, aki szerint miközben a kormány a Kúria jogegységi döntésére vár a kormány, addig Európában is arra jutottak, hogy a tagállamok legfelsőbb bíróságainak igenis vizsgálni kell a devizakölcsönöket. Ezenkívül az államtitkár erősen reméli, hogy az Alkotmánybíróság is jól kárhoztatja majd a devizahitel-szerződéseket, ugyanis az alaptörvény tiltja az erőfölénnyel való visszaélést, márpedig Rétvári szerint a bankok pont ezt cselekedték.

13:24 - Tisztességtelen, tehát semmis

Aradszki András úgy érzékeli, lassan beérik a devizahitelesek gyümölcse, egyrészt ugyanis körvonalazódik egy egységes uniós bírósági gyakorlat a devizakölcsönöket felvevők ügyében, másrészt az egyik ítélőtábla kimondta: semmis egy devizaszerződés, ugyanis tisztességtelen az egész kontraktus. És bizony ez a verdikt azt is rögzíti, hogy amennyiben a szerződés tisztességtelen és egyoldalú az ügyfél kárára, akkor bizony akkor is "lenullázható", ha az adós korábban elismerte a tartozását. Ugyanis nem lehet egy olyan állapotot kialakítani, amelyik előre nem látható következményeket hárít az ügyfélre. Ráadásul az ítélet azt is kimondta, hogy a devizahitel forintban nyújtott és visszafizetett hitel, így a változó árfolyamon történő átváltás nem más, mint kizárólag a bankra tartozó elvi művelet.

13:16 - Tízezer szenvedő gyermek

Aki gyereket, asszonyt, idős embert bánt, azt az új Büntetőtörvénykönyv jobban fenyíti, védi a mundér becsületét Rétvári Bence. Az államtitkár szerint az a lényeg, hogy a felduzzasztott létszámú rendőrség és a felpörgetett ügyészség keményebben odacsap a nőverőknek. Azt viszont ő is csak remélni tudja, hogy a bántalmazási eseteket majd hatékonyabban derítik fel. Aztán statisztikákkal sokkol, miszerint évente 10 ezer gyermek kap sokkot valamilyen bűncselekmény kapcsán tanúként vagy elszenvedőként. Ám a kormány áll a vártán, és jól bevilágított, kevéssé túlzsúfolt gyermek-kihallgatási szobákat hozott létre, a nőverő honatyát pedig jól kiebrudalta soraiból a Fidesz.

13:12 - A T. Ház spalettái

December 10-én ülik az emberi jogok világnapját, és a magyaroknak sok okuk nincs az ünneplésre, hangolja le a T. Házat Ertsey Katalin. Az LMP-s képviselő azt hangsúlyozza: a gyermekek és a nők jogai emberei jogok, de ezt nem tudja mindenki - sok családban csak annyit tudnak, hogy immár be kell húzni a spalettát, amikor a szíjjal veri az emberfia a gyerekét. Ráadásul a T. Házban is csak a spalettákat húzzák be, hiszen egyrészt a kormánypárt ellenezte azt, hogy családon belüli bántalmazás önálló tényállás legyen a Btk.-ban, másrészt pedig a felcsúti lakos (Orbán Viktor) nem rúgja ki pártjából a felesége arccsontját eltörő képviselőt. Naponta húsz áldozata van a családi erőszaknak, illetve hetente vernek agyon egy asszonyt, és kéthetente küldenek a halálba egy gyereket.

13:02 - A nő is ember, tényleg

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szinte menetrendszerűen próbál rést ütni a hatalom propagandafalán, Ertsey Katalin az LMP-től pedig arra szeretné ráébresztebni a kétharmados többséget, hogy a női jogok valójában ember jogok.

13:00 - Így láttatnak ők

Beérő gyümölcsöt vetít a T. Ház elé a KDNP, és erre rímelve Kósa Lajos pedig a szociális biztonság izmosodásáról mesél napirend előtt.