GKI-összegzés a húsáfáról és a feketegazdaságról

A legális termelők jelentős, illegális versenyelőnyt élvező konkurenciától szabadulhatnának meg, ha a sertéságazat forgalmán beül a 30-50 százalékra becsült feketegazdaság arányát sikerülne csökkenteni, felszámolni; ez a most elfogadott áfacsökkentés célja is - állítja a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, a témáról készített összegzése.

Az elfogadott intézkedés elsősorban a magyar sertéstenyésztő vállalatokat és a legális importőröket hozza kedvezőbb helyzetbe, a felvásárló és húsfeldolgozó cégek likviditási helyzete pedig így javulhat. 

A feketegazdaság a folyamat egészében jelen van. A tipikus módszerek egyik része az áru forrását hamisította meg: a kistermelőnek fizetett 7 százalék árkompenzáció helyett 27 százalék input áfát tüntetett fel. Vagy: be nem jelentett importárut forgalmazott, mindig hamis számlával igazolva az eredetet. A másik út a fiktív export volt, amire visszaigényelték az áfát. Mindkét esetben cégláncolaton futott át az áru - legalábbis papíron -, aminek költségei és kockázatai eltörpültek a megnyert összegek mellett. Ez az 5 százalékos áfakulcs mellett már valószínűleg nem lesz jövedelmező - vélik a kutatók.

A legális forgalom mellett - mint ahogy néhány esetben már a NAV feltárta - kiépült egy láthatatlan vertikum is, a feketén nevelt hízótól, az illegális importon át a szintén feketén dolgozó vágóhidakig, feldolgozókig és eladókig. Élő- és félsertést még csak el lehet látni azonosítóval, de a bontott húst, a feldolgozott hústerméket már nem.

 A legálisan működő integrált termelő cégek pozícióját nem igazán érinti az élősertés és a levágott egész, illetve félsertés áfájának változása, hiszen mindez cégen belüli fázis. Más a helyzet a vágással, bontással foglakozó vágóhidakon és a feldolgozóknál. Hozzájuk ezentúl 5 százalék áfával jön be az alapanyag és 27-tel megy ki. 

Itt olyan rés van az input és az output között, amire - az összegzés megfogalmazása szerint - "érdemes rámozdulni". Valószínű, hogy a húságazaton belüli illegális tevékenység ide fog tolódni - állítja a GKI elemzése. Hozzátéve: "a számla nélküli kolbász-árudák, az éttermek, vendéglátóhelyek is változatlan feltételekkel jutnak hozzá a sertéshúshoz, csak annyiról kell papírt, ÁNTSZ-álló dokumentumot felmutatniuk, amennyi éppen szem előtt van". 

A kiépült hálózatok más ágazatokra is átállhatnak. A baromfi- és a cukorágazatban már jelzik, hogy növekvő feketegazdaságra utaló jeleket tapasztalnak - olvasható a GKI összegzésében.

Szerző

Útdíj drágítja a karácsonyfákat

Publikálás dátuma
2013.12.09. 11:09
Fotó: Thinkstock
Becslések szerint nagyjából 3 százalékkal drágítja a karácsonyfák árát az e-útdíj, így a szállítás már a fa árának mintegy 18 százalékát teszi ki – számolt be a Napi Gazdaság. A kereskedők ezen a héten kezdik meg a karácsonyfa árusítást, de igyekeznek a tavalyi árakat tartani.

A vásárlóknak így is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk egy-egy szebb fáért. A népszerű ezüstfenyő métere átlagosan 3,5-4 ezer, a nordmann fenyő méteréért azonban már 5 ezer forintot is elkérnek a kereskedők. Az egyre keresettebb földlabdás fák métere: a luc 2,5-3 ezer, az ezüst 5 ezer, de a nordmann fenyő akár 7 ezer forint lehet.

Sokan elültetik a földlabdás karácsonyfát, ám  ezek  közül viszonylag kevés marad életben és ered meg. A szakemberek azt javasolják, alaposan meg kell vizsgálni a földlabdával  kínált fenyők gyökérzetét, mert a túlságosan visszavágott gyökérzet nem alkalmas arra, hogy életben tartsa a fát.

A Népszava információi szerint a Budapesti Nagybani Piacon a kereskedők egy-egy 42-050 négyzetméteres árusítóhelyért 127 ezer forintos bérleti díjat fizetnek. Ezt kell kigazdálkodniuk nekik és a kiskereskedőknek is.

Első sorban Dél- és Nyugat-Dunántúlon foglalkoznak a termelők fenyőfával. A karácsonyi szezon időszakában gyakran szembesülnek a fatolvajok kártételeivel, akik sokszor a fákat „kényelmes” magasságban vágják el és ezzel annak pusztulását is okozzák, a megcsonkított fa pedig eladhatatlan. Évek óta szerveznek ezeken a településeken közös járőrözést a rendőrség és a helyi polgárőrök.

A vágott karácsonyfát érdemes vizes edénybe állítani, mert tovább marad friss és csökkenti a tűzveszélyt is.

A magyar fenyőfatermelők nem csak az import, például dán fenyők versenyének vannak kitéve, de folyamatosan növekszik a műfenyők forgalma is. Igaz, ezek sem számítanak olcsó portékának, hiszem egy 1,5 méteres műfa ára megközelítheti a 6 ezer, egy 1,8 méteresé pedig a 10 ezer forintot is, ám ezek a karácsonyfák nem hullatják a leveleiket és rendeltetés szerű használat esetén évekig szolgálhatják a családot.

Természetesen ma már a világháló sem maradhat ki a karácsonyfa üzletből. Több honlapon is lehet rendelni valódi és műfenyőt. A fákat házhoz is szállítják. Egyre többen azonban már csak fenyőgallyakkal díszítik a lakást karácsonykor, mert nem engedhetik meg maguknak a karácsonyfát. 

Szerző

Vereséggel tért vissza Kobe Bryant

Visszatért Kobe Bryan, az előző idényben Achilles-ín szakadást szenvedett kiválóság a Los Angeles Lakers csapatába.

Visszatért Kobe Bryan, az előző idényben Achilles-ín szakadást szenvedett kiválóság a Los Angeles Lakers csapatába, amely annak ellenére, hogy a bedobó 28 percet töltött a parketten, s ez idő alatt 9 pontot, 8 lepattanót, 4 asszisztot, illetőleg 2 labdaszerzést jegyzett, 106-94-re kikapott a Toronto Raptors házigazdájaként az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján.

További eredmények: New York Knicks–Boston Celtics 73–114, Detroit Pistons–Miami Heat 95–110, Houston Rockets–Orlando Magic 98–88, Oklahoma City Thunder–Indiana Pacers 118–94.

 

Szerző
Témák
NBA Kobe Bryant