Kihallgatás a szobordöntés miatt

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:11
FOTÓ: K 2 PRESS
Annak ellenére, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom a mai napig nem kapott hivatalos tájékoztatást a nyomozásról, a szervezet egyik aktivistáját hétfőn kihallgatták az I. Kerületi Rendőrkapitányságon az Orbán-szobor ledöntése ügyében. 

A Szolidaritás szerint a Fidesz mindent elkövet azért, hogy megfélemlítse az ellenzéket. "Most szólunk: nem fog menni. Aktivistánk természetesen mindenben állt a rendőrség rendelkezésére és a Szolidaritás Mozgalom több ezer önkéntese egy emberként áll mögötte".

Mint megírtuk, a Szolidaritás szeptember végi kormányellenes demonstrációján a tiltakozók egy Orbán Viktort ábrázoló hungarocell szobrot döntöttek le, amelynek levált a feje. Ezt azután végighurcolták Budapest utcáin. A Fidesz felháborodott az akción, pedig korábban nem zavarta a pártot, amikor például Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt ábrázoló bábut égettek tüntetők, és az ellen sem volt kifogásuk, amikor jobbikosok Bajnai Gordonnak "ajánlottak" akasztást.

Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke, az Együtt-PM társelnöke korábban azt mondta: "szívesen vonul börtönbe", ha Orbán szobrának ledöntése miatt garázdaságért elítélik.

Szerző

Az olcsóbb bérlet szelektíven jár

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:06
Jó munkát végeztek idén az ellenőrök, több pénz folyik be a BKV-hoz FOTÓ: K 2 PRESS
Januártól fideszes javaslatra olcsóbb lesz a BKV-bérlet Budapesten, de csak magánszemélyeknek. Ha egy cég cafetéria-juttatásként adná az éves szelvényt dolgozóinak, akkor az nem 103 ezer, hanem 114600 forintba kerül, de erre még több tízezer forint adó is rakódik. A fővárosi MSZP szerint ez aligha véletlen: a cégek nem szavaznak a jövő évi választáson.

Miért csak a magánszemélyek juthatnak olcsóbban bérlethez jövőre, a cégek - mondjuk cafetéria-juttatásként - miért nem, talán azért, mert a cégek nem szavaznak a jövő évi választáson? - tette fel a költői kérdést az MSZP főpolgármester-jelöltje. Horváth Csabát azért kérdeztük erről, mert lapunknak több kis- és középvállalkozás vezetője jelezte, hogy szeretett volna cafetéria-juttatásként dolgozóinak éves bérletet vásárolni, ám kiderült, hogy a fővárosi közgyűlés által novemberben jóváhagyott, januártól érvényes 10 százalékos bérletár-csökkentés kizárólag magánszemélyekre vonatkozik.

Így nekik az éves bérlet csak 103 ezer forint, míg a közületeknek fizethetik az idei árat, a 114600 forintot, amit ráadásul a cafetéria-juttatásokat sújtó mintegy 35 százalékos adó is terhel még. Megkerestük ez ügyben a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) is, ahol azt közölték: "a közgyűlés döntése alapján az árcsökkentést csak természetes személyek vehetik igénybe, cégek nem, erre közleményünkben is felhívtuk a figyelmet".

- Európában az egyik legmagasabb a budapesti tarifa

- Elviszi a kampányígéret a BKV megtakarítását

Horváth Csaba szerint a döntés nem más, mint politikai PR-akció, ráadásul ezt a beterjesztő sem titkolta, mikor az intézkedést az Orbán-kormány rezsicsökkentési programjának elemeként jellemezte. Az előterjesztő pedig nem volt más, mint Németh Szilárd fideszes csepeli polgármester, aki amúgy a rezsicsökkentésért felelős országgyűlési képviselő. Megírtuk: a novemberi közgyűlésre eredetileg ugyanis csak a BKV-tarifák befagyasztásáról szóló előterjesztést nyújtott be a városüzemeltetési főosztály - ezt három főpolgármester-helyettes is aláírta. Erre "licitált" rá helyszíni kiosztású módosítójával Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd. Indoklásként Tarlós elmondta, hogy az intézkedés mintegy 800 ezer embert, azaz szinte minden budapesti családot kedvezően érint.

Később megkérdeztük a Városházától, hogy mennyire becsülik a bevételkiesést és azt miből pótolják, mire Tarlós István azt válaszolta, hogy ez "bőven belefér" a BKV idei 6 milliárdos várható tarifabevétel-többletébe. Noha tény, hogy Európában a legmagasabbak közé tartoznak a budapesti viteldíjak, az is igaz, hogy a főpolgármester három év alatt sem tudta kiszámíthatóvá tenni a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozását - ezt pedig a díjcsökkentés is csak rontja. Azóta kiderült, hogy ugyan a tervezett 10 helyett végül 24 milliárd forinttal támogatja az állam az ágazatot 2014-ben, ám ez is csak a vegetáláshoz elég, hiszen ennyit kapott az államtól a BKV az idén is, vagyis se az inflációval, se a bérletár-csökkentés ellentételezésével nem számolt senki. Amúgy pedig a 24 milliárd is kevesebb, mint amennyit az előző, szocialista kormányok fordítottak egy évben a BKV-ra.

Szerző

Hazudtak a kivonulásról

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:02
Rendszeres „performansz” volt a Fidesz részéről az ülésterem elhagyása FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Gyurcsány Ferenc szerint szerencsés lenne Magyarország, ha Kósa Lajos csak ebben a kérdésben hazudott volna az elmúlt években. A többi között így reagált lapunknak a volt miniszterelnök arra, hogy a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: pártja ellenzékben csak nagyon ritkán vonult ki az ülésteremből, mert tudták, hogy a parlamenti munkában illik részt venni. Kósa mintha megfelejtkezett volna arról, hogy a Fidesz 2006 ősze és 2009 tavasza között minden alkalommal kivonult az ülésteremből, amikor a miniszterelnök előre bejelentett felszólalást tartott.

Részt kell venni a parlamenti munkában, és csak kivételes esetben tiltakozni kivonulással - üzente képviselőtársainak Kósa Lajos, amikor a demokráciát tovább csorbító új házszabályról kérdezték. A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta, a tervezet, amelyről tegnap kezdődött általános vita a parlamentben, csak olyasmit tilt majd, amit "kulturált politikus" amúgy sem tesz meg. Amikor ők ellenzékben voltak, nagyon ritkán éltek a kivonulás eszközével - fogalmazott, majd hozzátette: ő a parlamenti munkáról beszélt, amelynek nem része a napirend előtti felszólalás.Ennek ellenére tény: jelenleg is különböző ügyekben - Magyarország alkotmányos szokásainak megfelelően - Orbán Viktor szintén tájékoztatja a Házat napirend előtt.

Kósa nem akart emlékezni arra, hogy 2006 ősze és 2009 tavasza között az egész Fidesz-frakció kivonult a parlamenti ülésteremből, amikor a miniszterelnök előre bejelentetten felszólalt. Az őszödi beszéd kiszivárogtatása után, az úgynevezett vekkeres tüntetésen jelentette be Orbán a Kossuth téren, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki felszólalásai alatt a Fidesz minden alkalommal kivonul az ülésteremből. Teszik ezt addig, amíg a miniszterelnök nem távozik posztjáról. Fél év múltán a KDNP-s Simicskó István azt mondta: nem biztos, hogy ez a magatartás hosszú távon használ a frakciók politikai megítélésének, sok ember ugyanis azt hiszi, hogy az ellenzéki frakciószövetség nem vesz részt a parlamenti munkában.

A fideszesek akkor a pártelnök nyomására a kivonulások folytatása mellett döntöttek. Az ülésteremben csak Navracsics Tibor és Semjén Zsolt frakcióvezetők maradnak bent. Ez alól három kivétel akadt: a 2007. április 16-ai holokauszt emléknap, a 2008. október 13-ai ülésnap és a 2009. január 29-i rendkívüli parlamenti ülés. E két utóbbi alkalommal a miniszterelnök a gazdasági válság elleni intézkedésekről beszélt.

2006 ősze és 2009 tavasza között az egész Fidesz-frakció kivonult a parlamentből, amikor a miniszterelnök felszólalt

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint az új házszabály elfogadásához nincs erkölcsi alapja a kétharmadnak

A helyzet akkor változott meg, amikor Bajnai Gordon lett a miniszterelnök, mert a Fidesz szerint túlzás lett volna vele szemben is folytatni az akciót. Gyurcsány a Fidesz ügyvezető alelnökének mostani kijelentésére úgy reagált: szerencsés lenne Magyarország, ha Kósa Lajos csak ebben a kérdésben hazudott volna az elmúlt években. De sajnos hazugságainak olyan hosszú a listája, hogy lassan már fel sem tűnik - tette hozzá.

Az országgyűlési törvény, illetve a házszabály legújabb módosítása megtiltja, hogy molinóval vagy bármilyen szemléltető eszközzel tiltakozzon az ellenzék, viszont előírja, hogy fel kell állni, amikor a házelnök a pulpitusra lép. Kövér László nem akarja, hogy "bolhacirkusszá, érdektelen színházzá silányuljon" az Országgyűlés munkája, ezért szigorítják a szabályokat, ezért lesz jóval kevesebb vita, és ezért kap majd csupán csekély jogokat az ellenzék. A tervezet a fideszes Gulyás Gergely szerint "korrekt ajánlat a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének".

A szocialista Bárándy Gergely viszont tegnap a Házban azt mondta: elfogadásához nincs erkölcsi alapja a kétharmadnak, mert az Országgyűlés elmúlt 3,5 évét méltánytalanság, "jogállamiatlanság", szakmaiatlanság, cinizmus jellemezte. Az LMP-s Vágó Gábornak a javaslatról, illetve a Fidesz magatartásáról a kommunista mentalitás jutott eszébe. Mindezzel saját korábbi önmagával is szembefordul a Fidesz. Sokan emlékeznek még arra, amikor az ifjú fideszesek narancsokat helyeztek a parlamenti padokra, vagy amikor kereszténydemokratáknak azt kiabálták: "Csuhások! Térdre, imára!". Korábban táblákal is tiltakozott a párt az akkori kormányok döntései ellen.

Szerző