Erzsébetváros: milliós kár

Több tízmilliós kárt okozhat Erzsébetvárosnak egy olyan, részben megvalósult ügylet, amely miatt az MSZP Demokrácia Központja hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt feljelenti a fideszes polgármestert és másokat. A történet egy Király utcai üzlethelyiség, annak nem fizető bérlője, a Hunvald-perben is érintett ügyvéd érdekeltségébe tartozó cég körül forog.

Szövevényes, a Hunvald-pert is érintő, a VII. kerületet veszteséggel fenyegető, Király utcai üzlethelyiséggel kapcsolatos ügyletben hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával tesz feljelentést az MSZP Demokrácia Központja az ügyészségen. A feljelentés Vattamány Zsolt fideszes polgármester, Szikszai Zsolt alpolgármester, Csomor Sándor, a kerület vagyongazdálkodási cége, az ERVA Zrt. vezérigazgatója, továbbá a kerületi városgazdálkodási iroda vezetője ellen szól, valamint minden olyan önkormányzati képviselő ellen, aki az ügyletet lehetővé tevő eddigi képviselő-testületi, bizottsági döntéseket "igen" szavazatával támogatta.

Az ügy lényege, hogy a kerület látszólag az üzlethelyiség utáni, behajthatatlannak tűnő bérletidíj-tartozás miatti veszteségét minimalizálná, ám úgy tűnik, az önkormányzat még többet veszíthet. Az ügy háttere, hogy a Király utca 15. szám alatti, összesen 335 négyzetméteres önkormányzati tulajdont bérlő Király MP Kft.-vel az önkormányzat 2005 végén felbontotta a bérleti szerződést, miután a cég nem akarta megfizetni a kerület-szerte megemelt díjat.

A Kft. - amely bíróságon támadta meg a szerződés-módosítást, illetve a bérlet felmondását - az ingatlanban maradt, és bár 7 hónapon át még ezután fizetett, 2006 májusát követően már nem, azóta 58,5 milliós bérletidíj-tartozást halmozott fel. A helyzet rendezésének szándékával a Király MP tavaly decemberben megkereste az önkormányzatot, az egyezkedés alapján pedig idén júniusban 20 millió forintot ügyvédi letétbe helyezett, egyúttal a nevében pénzt letevő Dr. Bátorfi Consulting Kft. egyezséget ajánlott az önkormányzatnak.

Per nélkül lemondott a VII. kerület 40 millióról

A tartozást felhalmozó bérlő jelentette fel Hunvaldékat

A javaslat lényege az volt, hogy a kerület megkapja a 20 milliót, ha elengedi a maradék tartozást, 15+5 évre meghosszabbítja a Király utcai ingatlan bérleti szerződését, ahol a Bátorfi Consulting a szomszédos épületben, a Király utca 17. szám alatt általa működtetett étteremhez hasonló vendéglátóhely üzemeltetését tervezi. A Bátorfi Consulting időközben június elején a Király MP üzletrészét megvásárolta.

A testületi előterjesztés arra hivatkozva javasolta elfogadni ezt az egyezséget, hogy a Király MP-n úgysem tudja a kerület behajtani a tartozását, továbbá arra is javaslatot tett, hogy a jövőben a Király utcai helyiségre a hatályos - minden más bérlőre vonatkozó - díjat 20 százalékkal csökkentsék. A javaslatot a testület elfogadta, azonnal lemondva az 58,5 milliós díjhátralékból 38,5 millióról, ráadásul úgy, hogy ennek kikényszerítése ügyében még peres eljárás indításával sem próbálkozott - állapítja meg a feljelentés. A tartozás "elengedése" azért is érthetetlen, mert az önkormányzat 2004 óta az ilyen típusú pereket kivétel nélkül megnyerte bérlőivel szemben.

Érdemes tudni, hogy a Király MP Kft. ügyvezetője és tulajdonosa 2002 tavaszáig az a Hoffmann László ügyvéd volt, aki 2006. július 15-én az erzsébetvárosi ingatlanügyekben a jelenleg is folyamatban lévő büntetőperhez - amelyben Hunvald György volt polgármester is vádlott - vezető feljelentést tette. Hoffmann után a Kft. vezetői és tulajdonosai családtagjai, rokonai voltak. Időközben Hoffmann feleségével Vattamány Zsolt megbízási szerződést is kötött jogi ügyekre vonatkozóan a kerület nevében, miközben a családi céggel az önkormányzat (a helyiségbérlet miatt) perben állt. Az pedig a Hunvald-per tárgyalásán előkerült telefonlehallgatási jegyzőkönyvekből derült ki, hogy a Hoffmann család a Hunvald-perben gyanúsítottból a vád koronatanújává lett Nagy György vállalkozóval is kapcsolatban volt.

Szerző

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Milliárdos befektetéssel alapították meg a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet

Publikálás dátuma
2019.04.25 20:35
Mádl Ferenc, néhai köztársasági elnök
Fotó: Népszava
Bár a név erre utal, a szervezetnek nem az lesz a feladata, hogy a volt köztársasági elnököt hasonlítsa össze saját magával. Az intézet kiépítése és működtetése is komoly összegeket emészt fel.
A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését - közölte az intézmény létrehozását kezdeményező igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel.    Trócsányi László szerint egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.    A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik - közölte a Trócsányi, magyarázatként hozzátéve: több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt. Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását - ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) -, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során - fejtegette Trócsányi László. Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János professzor (korábbi külügyminiszter) vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást - mondta Trócsányi László.     Az intézet azért Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről kapta a nevét, mert Mádl e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára. Bár Trócsányi és a távirati iroda nem tért ki rá, a  csütörtöki Magyar Közlönyből azért kiderül, hogy a kormány 2020-ig legalább 1,35 milliárd forintot biztosít az intézet felállítására, és utána is évente több mint számillióba kerül majd a működtetése.