Antall József emlékére - Mesterházy Attila

Politikai tevékenysége egybeforrt a demokratikus Magyarország újjászületésével, a piacgazdaság kiépülésével, a III. köztársaság megteremtésével.

A rendszerváltás óta eltelt 24 év történelmi távlatba helyezi tevékenységét, kormánya teljesítményét. Demokratikus meggyőződése, tisztessége, a nemzet sorsa iránt érzett felelőssége azonban feltétlen tiszteletet érdemel.

Azt a higgadt, hazafias, de európai politikai kultúrát képviselte, amelyből sajnos nagy hiány van a mai jobboldalon. Sokan rá hivatkozva ugyan, de örökségét nem követve szembe mennek az általa vallott és képviselt demokratikus elvekkel és értékekkel.

Antall József mindig eltökélten vezette Magyarországot az egyetlen vállalható, járható és fejlődéshez vezető úton – azon, amelyik Európába vezet. Ő nem uralta, hanem vezette az országot. Nem széthúzást, harcot, hanem békét, összetartozást hirdetett. Nem rombolni, hanem építeni igyekezett a demokráciát. Nem támadta, hanem tiszteletben tartotta a jogállamiság legfontosabb intézményeit. És nem leigázni, hanem meggyőzni akarta az ellenfeleit.

Antall József tudta, hogy saját érdekénél fontosabb az ország érdeke, hogy hatalmának saját demokratikus meggyőződése és hazafias elkötelezettsége szab határt.

Minden demokrata felelőssége, hogy Magyarország ismét visszatérjen arra az európai, demokratikus és fejlődő útra, amelyre ő is vezetni akarta hazánkat.

Fejet hajtok emléke előtt.

Mesterházy Attila
elnök-frakcióvezető, MSZP

Szerző

MSZP: nem megoldott, hogy a külföldön élők szavazhassanak

 Az MSZP szerint nem megoldott az, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok részt vehessenek a jövő évi választásokon. A szocialisták ezért azt sürgetik, hogy például Londonban több szavazóhelyiséget nyissanak meg számukra.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a jelenlegi választási eljárási szabályok olyan pontatlanok, hogy erősen kétséges, azok alapján lehet-e tisztességes választásokat tartani.
Véleménye szerint a kormányoldal nem rendezte megnyugtatóan a határon túl élő magyar állampolgárok levélben szavazását, így az csalásokra ad lehetőséget.
A másik probléma - folytatta a szocialisták európai parlamenti listavezetője -, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő állampolgárokat lényegében kizárták a választójogból. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy a választás napjára haza tudjanak jönni, ugyanakkor megoldhatatlan az is, hogy például Londonban több tíz- vagy százezren adják le szavazatukat a nagykövetségen - magyarázta.
A szocialisták ezért sürgetik, hogy a kormány azokban a nyugat-európai nagyvárosokban, ahol sok magyar él, több szavazóhelyiséget alakítson ki számukra.

Gúr Roland, az MSZP EP-listájának 3. helyezettje arról beszélt: a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok jellemzően jól képzett fiatalok. Ezt azzal magyarázta, hogy itthon 28 százalékos a munkanélküliség a fiatalok között, akik közül sokan kénytelenek külföldön munkát vállalni.
Szorgalmazta, hogy a kormány a szakmai szervezeteket és az ellenzéki pártokat is vonja be a fiatalok munkához jutását célzó ifjúsági garanciaprogram hazai előkészületeibe.

Szanyi Tibor egy kérdésre válaszolva megerősítette: ha a baloldal győz a választáson, a két párt megállapodásának megfelelően Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök, attól függően, hogy az MSZP vagy az Együtt-PM szerez-e több listás szavazatot. Ezzel azt a Gyurcsány Ferenc által javasolt forgatókönyvet zárta ki, hogy az ellenzéki pártok találjanak egy harmadik, mindannyiuk számára elfogadható kormányfőjelöltet.

Szanyi Tibor ugyancsak kérdésre azt mondta: ismeretségükre hivatkozva valóban megkereste Bárándy György, a hamis bajai videó készítésében részt vevő Kőrös Gusztáv ügyvédje azzal, hogy segítsen közben járni az MSZP vezetésénél az ügy békés lezárása érdekében. Cáfolta azonban, hogy a szocialisták kártérítést fizetnének a videó készítőinek.
Kőrös Gusztáv a videó készítésekor a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt, de azt állítja: az MSZP rendelte meg tőlük a hamis bajai videót. A szocialisták ezt cáfolták. Kőrös Gusztáv arra hivatkozva szeretne kártérítést a szocialista párttól és a videót publikáló hvg.hu-tól, hogy az ügy miatt elveszítette az állását.

Szerző

Bajnai: rosszabb a helyzet, mint 2009-10-ben volt

Bajnai Gordon szerint az állami tulajdonú vállalatok vezetőinek nagy összegű jutalmaival kapcsolatban Orbán Viktor "kimondta az igazságot": Magyarország most rosszabb helyzetben van, mint 2009-2010-ben volt.

Az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtökön Nagykanizsán a szocialistákkal közös országgyűlésiképviselő-jelöltet, Göndör Istvánt bemutató sajtótájékoztatón beszélt erről. Azt mondta, hogy a "közfelháborodást keltő" hatalmas prémiumokkal kapcsolatban a miniszterelnök a nehéz gazdasági helyzettel indokolta, hogy a cégvezetőknek vissza kell fizetniük a kétmillió forinton felüli összeget. "Akkor most nehéz helyzetben van az ország vagy jobban teljesít?" - tette fel a kérdést Bajnai Gordon, aki szerint a kormányfő most mondta ki az igazságot, hogy nehezebb helyzetben van az ország, mint a szocialista válságkormányzás idején volt.
"Magyarország nem jobban teljesít, Magyarországot sajnos rosszabbul kormányozzák, Simicska Lajos jobban teljesít, ellenben Magyarország minden lakója rosszabbul él, mint három-négy éve", amiből az következik, hogy Magyarország többre képes, jobbat érdemel - fogalmazta meg a korábbi miniszterelnök.

Felidézte, hogy 2009-ben, amikor a hetven-nyolcvan éve nem látott világgazdasági válság elérte Magyarországot is, kormánya saját magán kezdte a takarékoskodást. A miniszterelnöki feladatok elvégzéséért kért egyforintos bér és a kormánytagok fizetésének 15 százalékos csökkentése révén egy év alatt 46 millió forintot takarítottak meg, amit egy szolidaritási alapon keresztül családok támogatására fordítottak.
"Olyan adócsökkentést csináltunk, ami a minimálbértől az átlagbér feletti szintig mindenkinek többet adott és nem elvett", mert akkor úgy gondoltuk, hogy a válság közepette mindenkinek visszafogottságot kell tanúsítania - jelentette ki a politikus. Hozzátette: a Bajnai-kormány vezette be, hogy állami cégnél a legmagasabb fizetés nem haladhatja meg a kétmillió forintot, míg a mostani kormány ennek ellenkezőjét teszi.

Kifejtette: az egykulcsos adó miatt négy év alatt 11 ezer forinttal csökkent a minimálbéresek nettó bére, a vállalkozók terheinek emelkedése miatt több mint ötvenezer munkahely szűnt meg, "az egyre reménytelenebb helyzet miatt" ötszázezren hagyták el eddig az országot. A fiatal és középkorú képzett emberek "menekülnek a kilátástalanság elől", például Zala megyéből már Horvátországba is járnak dolgozni az emberek.

Az elmúlt három évben végrehajtott 2600 milliárd forintos megszorítás több mint kétszer akkora, mint amit a válság idején végre kellett hajtani, miközben maguknak nem megszorítanak, hanem "a saját zsebükbe még raknak is", ami nem tisztességes így - fogalmazott.

Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség és az MSZP közös jelöltjeként mutatta be Göndör Istvánt, akiről azt mondta: "a rendszerváltás előtti hetekben-hónapokban kezdte politikai karrierjét", és már több mint húsz éve képviseli a nagykanizsaiakat és a térséget az országgyűlésben. Helyi civil felkérésnek engedve döntött úgy, hogy a rendszerváltók szövetségének jelöltje lesz, és ezért megszüntette az MSZP-ben a párttagságát.

Erős lobbistaként jellemezte a jelöltet, akiről azt mondta: nevéhez kötődik például a Zala Megyei Kórház szívsebészetének megújítása Papp Lajos professzor idején, a nagykanizsai kórház korszerűsítése, az M7-es autópálya határhoz közeli szakaszának megépítése, a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának indulása. A szocialista pártban tizenkét éven át volt frakcióvezető helyettes, így tapasztalatai alapján "az Együtt-PM frakciónak is meghatározó tagja lehet".

Göndör István arról beszélt, hogy bár már nyugdíjba készült, a jelölést örömmel fogadta. "Az esküszegő, minden elemében a diktatúrába hajló Orbán-kormány leváltásához" szívesen adja a tudását, tapasztalatait, kapcsolati tőkéjét - sorolta.
Bajnai Gordon a sajtótájékoztató végén feltett kérdésre nem kívánta kommentálni azt, amit Gyurcsány Ferenc csütörtök reggeli rádióinterjújában az ellenzéki együttműködésről elmondott, mert szerinte "minden üzengetés árt az összefogás lehetőségének". Arra a felvetésre, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltjeinek javára lát-e lehetőséget a visszaléptetésekre, azt felelte: a miniszterelnök-jelölti szerepről és csaknem 500 milliós kampányfinanszírozási összegről már lemondott a pártszövetség az összefogás érdekében.

Szerző