Előfizetés

"Ki kell irtani" a busát a Balatonból

Publikálás dátuma
2013.12.15. 10:43
FOTÓ: Bielik István
 Szükség van a Balatonon a busahalászatra, hiszen ebből a betelepített halból még 1,5-3 ezer tonnányi található a tóban, és be kellene tiltani a környező halastavakban a busatenyésztést, mivel onnan érkezik az utánpótlás a Balatonba - nyilatkozta G. Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének vezetője.

A professzor szerint a későbbiekben elérhető lehet az a cél, hogy a tó halállománya önfenntartó legyen - vagyis ne legyen szükség se haltelepítésekre, se állományszabályozó halászatra -, de előbb "ki kell irtani" a nem őshonos, hidrobiológus és ökológus szempontból nemkívánatos busát a Balatonból.

Az intézetvezető szólt arról is, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel szoros együttműködést alakított ki a tihanyi kutató bázis, és tudomása szerint már jó ideje csak ökológiai célú halászatot folytat a társaság.
G. Tóth László elmondta azt is, hogy a busaállomány egy része a környező halastavakból jut a Balatonba.
"A saját szemmel is láttam, hogy a Balaton dél-parti befolyóival kapcsolatban lévő, magántulajdonú halastavakból származik a Balaton mostani busaállományának egy része, onnan szökdösnek a kis busák a tóba". A kutatók pár éve szorgalmazzák többféle fórumon, hogy ezeken a halastavakon állítsák le a busatenyésztést, de egyelőre nem született erről jogszabály - tette hozzá a professzor.

A szakember arról is beszélt, nem tartja szerencsésnek, hogy megszűnjön a halászat, vagy az állami tulajdonban lévő halgazdálkodás a Balatonon. "Igaz, vannak példák arra, hogy jól működik, amikor egy tavat horgászok irányítanak, ilyen például a Tisza-tó, de én félteném ettől a Balatont, hiszen ez egy több területet is kiszolgáló ökoszisztéma, amiből csak egyik a horgászat" - fogalmazott. Az, hogy a Balaton vízminősége jó, azzal jár, hogy kevesebb a szerves anyag tartalma és kisebb a haleltartó képessége, és ha kevesebb a hal, az nem feltétlenül emberi beavatkozás eredménye - tette hozzá a limnológiai intézet vezetője.

A forgalom és a BUX is esett a héten

A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei - a Mol kivételével -  gyengültek az elmúlt a héten, a tőzsde részvényindexe, a BUX 39,74 ponttal, 0,22 százalékkal esett, és 18 424,72 ponton zárta a hetet.

A részvénypiac heti forgalma 42,372 milliárd forint volt, szemben az előző heti 50,642 milliárd forinttal.
Hétfőn a magyar piac - az enyhén pozitív nemzetközi hangulat ellenére - esett, mindegyik papír esetében egyedi okok hathattak, miután a külföldi indikátorok nem voltak erősek, és nem volt nagy elmozdulás a kinti piacokon sem. A forgalom közel 13 milliárd forintos értékével a legmagasabb volt a héten.

Kedden a magyar piacra kevéssé hatott a jövő heti Fed-üléssel kapcsolatos várakozás, mivel az elmúlt évben alulteljesítő volt a tőkebeáramlásban, így nem érintették annyira a nemzetközi mozgások. A forgalom a második legmagasabb, 9,4 milliárd forint volt. A BUX gyakorlatilag stagnált.

Szerdán a külföldi piacok enyhe mínuszban voltak. A magyar börze pozitív napot zárt, annak ellenére 200 pontot emelkedett, hogy a forint gyengült. A nap nyertese a Mol volt, amely több mint 2 százalékos pluszban tudott zárni.

Csütörtökön a külföldi piacok mínuszban zártak, és a magyar börze is a nemzetközi tendenciákhoz idomult, amikor a BUX csaknem 1 százalékkal csökkent. A forgalom a héten a leggyengébb volt, mindössze 6,1 milliárd forintot tett ki.

Pénteken az európai tőzsdék stagnáltak, csak a vállalati hírek mozgatták meg érdemben a piacot. Ilyen vállalati hír volt az, hogy a Mol az Északi-tengeren 14 kutatási-termelési licenc részesedést vásárolt. A piac korrektnek fogadta el a vételárat, és ez tükröződött vissza az árfolyam erősödésében is. A forgalom 7,1 milliárd forintot tett ki.

Az OTP részvények árfolyama a héten 60 forinttal, 1,41 százalékkal 4195 forintra esett.
A Richter papírok ára 105 forinttal, 2,3 százalékkal 4455 forintra csökkent.
A Mol 410 forintot, 2,98 százalékot erősödött, 14 160 forinton zárt pénteken.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,68 százalékkal 291 forintra gyengült.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,63 százalékkal 7,71 ponttal növekedett, 1239,78 ponton zárta a hetet.

Év végi adózási teendők

A 2013-as adóév végéhez közeledve - figyelemmel a 2014-es adótörvény-változásokra is - érdemes mielőbb átgondolniuk a vállalkozásoknak a legfontosabb adózási teendőket, és végrehajtaniuk a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítéseket, ami nem csupán a folyamatosan szigorodó adóhatósági vizsgálatok miatt fontos, hanem spórolni is segít - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint a társasági adózás területe idén is kínál ilyen egyszerűsítési lehetőségeket. A cégeknek mindenképpen érdemes átgondolniuk, hogy kihasználták-e az összes adóalap-csökkentési lehetőséget, így például a behajthatatlan követelések megfelelő elszámolásában rejlő adóelőnyöket, vagy tudnának-e például más, kedvezőbb amortizációs kulcsokat alkalmazni egyes eszközcsoportok esetében.

A felsorolt kedvezmények alkalmazásának ésszerűsége természetesen vállalkozásonként eltérő, de a következő évekre beruházást tervező cégek fejlesztési tartalék képzésével idén akár 50 százalékos adózás előtti eredménynek megfelelő adóalap-csökkentést is elérhetnek. Fontos tudni, hogy lehetőség van a K+F tevékenység minősítésére is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, az erre vonatkozó határozatot pedig az adóhatóságnak kötelező elfogadnia. A minősítést azonban csak a projekt megkezdését megelőzően lehet kérni, így az adóbevallás benyújtása előtt meg kell hozni az erre vonatkozó döntést.
Az adócsökkentési megoldások között továbbra is népszerűek a támogatással összefüggő kedvezmények. Látványcsapatsport, filmalkotás vagy előadóművészeti szervezet támogatása révén ugyanis további adókedvezményhez juthatnak a cégek, ami jelentős megtérülést eredményezhet. Év végéig például jobban megéri filmalkotást, vagy előadóművészetet támogatni, hiszen a látványcsapatsport esetében év közben bevezetett 75 százalékos kiegészítő támogatási kötelezettséget a film- és előadóművészet esetében csak 2014-től teszi kötelezővé a törvény.

A vállalkozások számára a személyi jövedelemadót érintő változások is feladatokkal járhatnak. Mielőbb döntést kell hozniuk például azzal kapcsolatban, hogy milyen formában biztosítanak többletjuttatást 2014-től a munkavállalóknak, amennyiben erre lehetőség nyílik.

Kérdésként merülhet fel, hogy érdemes-e munkáltatói lakáscélú támogatást, biztosítást vagy más adómentes juttatást nyújtani a munkavállalóknak, illetve hogy a családi kedvezményt minden munkavállalónál teljes mértékben figyelembe vették-e, vagy minden lehetséges szociális hozzájárulási kedvezményt kihasználtak-e.

Amennyiben a vállalkozást érinti, kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a külföldi munkavégzésre küldött munkavállalók, vagy a belföldre (akár rövid távra) érkező külföldi munkavállalók jövedelmére eső adót és járulékot helyesen számolták-e el.
Az adóév végéhez közeledve ismét aktuális kérdés annak megfontolása, hogy devizában történő számlázás esetén a társaság más hitelintézet árfolyamát alkalmazza-e vagy esetleg az MNB vagy az Európai Központi Bank által publikált árfolyamra térjen-e át. Ideje mérlegelni az elektronikus számlázásra való áttérést is, ezzel ugyanis nemcsak a számlák rendszerezése és kezelése egyszerűsödik, de a váltás a költséghatékonyság miatt is kifizetődő lehet hosszú távon - hívja fel a figyelmet Veszprémi István a cég közleményében.

Emellett olyan kérdésekre is figyelmet kell fordítaniuk a vállalatoknak, amelyekre a legtöbben még csak nem is gondolnak. Javasolt áttekinteni, hogy a vállalkozás optimálisan kezeli-e az ingyenes átadásokat, árengedményi konstrukciókat, kuponos/pontgyűjtő akciókat és egyéb promóciókat. Az adózónak már a bevallás benyújtása előtt, azok számlázása során tudatában kell lennie annak, hogy az adott tétel módosítja-e a befizetendő áfát, vagy esetleg kezelhető-e áfa-körön kívül.
Az adóteher optimalizálása érdekében érdemes még az év vége előtt arra is gondolni, hogy a vállalkozás a következő adóévre kedvezőbb arányosítási módszerre váltson, vagy az ingatlan bérbeadására és értékesítésére adómentesség helyett adókötelezettséget, esetleg csoportos adóalanyiságot válasszon.
Számos, most aktuális döntés jelentős hatással lehet a következő adóévre is, hatékonyabb irányba terelve a vállalkozás későbbi adózási gyakorlatát - írja a Deloitte.