Több év után újra bővült a Halhatatlanok Társulata

Publikálás dátuma
2013.12.16. 06:45
Eszenyi Enikőnek Lázár Egon, a Vígszínház korábbi legendás gazdasági igazgatója, a kuratórium tagja adta át az elismerést FOTÓ:
Nyolc újabb taggal bővült – az eddig 100 tagú Halhatatlanok Társulata. A tegnapi ünnepélyes díjkiosztón adták át a közönség által megszavazott nyolc művésznek az elismeréseket. 

Két színigazgató, öt Kossuth-díjas lett az idén örökös tag. A közönség által kiválasztott nyolc művész azonban egyöntetűen azt vallotta, hogy ez a díj minden állami elismerésnél többet ér, hiszen a nézők szavazatai nyomán dől el, ki kerül be a Halhatatlanok Társulatába.

Eszenyi Enikőnek azzal együtt jó éve van, hogy – egyelőre - nem hosszabbították meg mandátumát a Vígszínház élén. Alig több mint egy hete Príma díjat vehetett át, tegnap pedig bekerült a halhatatlanok közé. A Kossuth díjas színésznő rengeteg kiválóan eljátszott szerepe mellett rendezéseivel is kivívta a szakma és a közönség elismerését.

A Halhatatlanok Társulatába beválasztott másik színésznő, Kútvölgyi Erzsébet is a Vígszínházban játszik és – Eszenyihez hasonlóan – ő sem volt soha más társulat tagja. Edith Piaf, Szent Johanna, vagy A dzsungel könyvéből Bagira megformálásával örökre beírta magát a színházak történelmébe.

Emellett ő volt olyan világsztárok magyar hangja, mint Audrey Hepburn vagy Meryl Streep. A másik győztes színigazgató Mácsai Pál, aki az Örkény Színházban ér el egyre nagyobb sikereket. Már ő is elmúlt 50 éves, ugyancsak Príma díjas (2003-ból) és nemcsak játszik és igazgat, hanem egyre többet rendez is.

Hosszú életpályájának elismerését jelenti az örökös tagság Sinkó Lászlónak. A Kossuth-díjas művész a díjkiosztón elmondta, mekkora élmény volt számára, hogy 1991-től taníthatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mégpedig a diákok kérésére. Arról is beszélt, hogy a munkában mindig öntörvényű volt, így családja és barátai mellett, elsősorban önmagának köszönheti, amit elért.

Az operaénekesek és a táncművészek közül is egy férfi és egy nő lett az idén a Halhatatlanok Társulatának új tagja. Lukács Gyöngyinek, a Kossuth díjas szoprán énekesnőnek a budapesti Operaház mellett már tapsoltak a milánói Scalában és a londoni Covent Gardenben is. Ám a jelek szerint a hazai közönség is a szívébe zárta. Akárcsak az aktív énekléstől már visszavonult Ötvös Csabát, a kiváló baritonistát. Aki elsősorban olasz és francia operákban nyújtott emlékezetes alakításokat.

Popova Aleszja, az Operaház magántáncosa 1997 óta. Kijevben született, édesanyja magyar, apja ukrán. 1984 óta él Magyarországon és munkásságát 2004-ben már Kossuth díjjal is elismerték. A táncművészeti kategória másik nyertese, Bajári Levente egyúttal a legfiatalabb az idei díjazottak közül. Ám szakmai tudását – többek közt – az is dicséri, hogy 2006 óta az Operaház első magántáncosa.

Ebben az évben két év szünet után lehetett újra szavazni a Halhatatlanok Társulatának tagjaira. Ezúttal a Klubrádió vállalta, hogy felkarolja a korábban sikeres kezdeményezést. A Magyar Televíziónak ugyanis – akárcsak az előző Fidesz-kormány idején – most sem kellett az egyébként teljesen politika-mentes program.

Szegvári Katalin szerkesztő – aki Érdi Sándorral együtt a kezdetektől szervezi a társulatot - hónapokon át megkereste a közmédia sok vezetőjét, de csak ígéreteket kapott arra, hogy majd tovább beszélgetnek, ennél tovább nem jutott.

Nem számított az sem, hogy a műsort szerették a nézők és a gálaestek igazi kulturális csemegékkel szolgáltak. Így az idén a díjkiosztó is szegényesebb volt, mint régebben. A Nemzeti Színház helyett egy hotel adott otthont az eseménynek, élő műsor helyett pedig a nézők felvételről élvezhették a korábbi gálák kitűnő produkcióit. Ezekről csak annyit: érdemes volt felidézni őket.Szokás volt az is, hogy a Halhatatlanok Társulatának új tagjaival portréműsorok készülnek.

Ezekben az ötven perces összeállításokban megszólaltak a művészek és láthatók voltak részletek emlékezetes szerepeikből. Az idén ilyenek sem lesznek. A díjazottakkal a tegnapi ünnepségen a két éve a Klubrádióhoz átigazolt Sugár Ágnes beszélgetett. Nem maradt el viszont a lábnyomok megörökítése. A korábbi örökös tagok is gyakran mesélik, milyen büszkén mutatják meg ismerőseiknek, barátaiknak, rokonaiknak a pesti Broadway-n, a Nagymező utcában látható lábnyomukat.

Immár 108 örökös tag van tehát. Hosszú lenne felsorolni, hogy az 1996-os első szavazás óta ki mindenki került közéjük. Halhatatlan lett az azóta elhunytak közül – többek közt – Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Gábor Miklós, Garas Dezső, Hofi Géza, Sinkovits Imre, Tolnay Klári, Tábori Nóra.Még élvezhetjük színpadi jelenlétét – mások mellett – Almási Évának, Básti Julinak, Halász Juditnak, Pogány Juditnak, Udvaros Dorottyának, Bálint Andrásnak, Bodrogi Gyulának, Jordán Tamásnak, Kulka Jánosnak.

Az új örökös tagok

- Színésznő: Eszenyi Enikő, Kútvölgyi Erzsébet

- Színész: Mácsai Pál, Sinkó László

- Operaénekes: Lukács Gyöngyi, Ötvös Csaba

- Táncművész: Popova Aleszja, Bajári Levente

És az is biztos, hogy még sok olyan művész van a hazai színpadokon, aki megérdemli, hogy bekerüljön az örökös tagok közé.Így csak reménykedhetünk, hogy a kezdeményezés tovább tud folytatódni és még sok éven át bővül a Halhatatlanok Társulata. Talán egyszer még lesz újra gála is, ha a Magyar Televízió visszatér a valódi közszolgálathoz.

Szerző
Frissítve: 2013.12.15. 21:09

Rekordáron kelt el egy szecessziós Zsolnay-váza

A Zsolnay-kerámiák esetében rekordnak számító 19 millió forintos áron kelt el egy Apáti Abt Sándor tervezte nagyméretű szecessziós váza a Virág Judit Galéria vasárnapi budapesti árverésén.

A mintegy száz év után előkerült, egy méter magas, eozinmázas váza 10 millió forintos kikiáltási árról indult. Kilenc ajánlat érkezett a tételre, végül a pécsi Zsolnay Múzeum szerezte meg a védett műtárgyat.
A vázát Apáti Abt Sándor, a Zsolnay gyár egyik leghíresebb kerámiaművésze azzal a céllal tervezte, hogy bemutassák: a durva, nehezen formázható anyagnak tartott pirogránitból is tudnak reprezentatív műtárgyakat készíteni.
Zsolnay-kerámiák esetében az eddigi legmagasabb hazai leütést egy Rippl-Rónai tervezte tál érte el néhány éve 15 millió forinttal.

Szerző

Elhunyt Peter O'Toole

Életének 82. esztendejében elhunyt Peter O'Toole.

A világhírű, írországi születésű angol színész halálhírét vasárnap este jelentették be. A közleményből kiderült, hogy O'Toole előző nap halt meg egy londoni kórházban.
Peter O'Toole az 1962-ben forgatott Arábiai Lawrence címszereplőjeként tett szert világhírnévre, és bár nyolcszor jelölték Oscar-díjra - első ízben az Arábiai Lawrence-ben nyújtott alakításáért -, végül csak 70 éves korában, életművéért ítélték oda neki az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetését.

Szerző