Előfizetés

Dezertáló busák „szennyezik”a Balatont

Szükség van a Balatonon a busahalászatra, hiszen ebből a betelepített halból még másfél-háromezer tonnányi található a tóban, és be kellene tiltani a környező halastavakban a busatenyésztést, mivel onnan érkezik az utánpótlás a tó – nyilatkozta G. Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének vezetője a Magyar Nemzetnek. 

A tudós úgy vélte, a későbbiekben a "magyar tenger" halállománya a későbbiekben akár önfenntartóvá váljon. Ez egyébként nyilvánvalóan anyagi könnyebbséget is jelenthetne, hiszen jelenleg minden évben sok tízmillió forintos költséggel telepítik a tóba a pontyot, illetve a ragadozó halakat. Ugyancsak nem lenne szükség az állományszabályozó halászatra sem. Az intézet vezetője azt sem titkolta, ehhez elengedhetetlen például a busák kirítkitása a Balatonból, amit egyelőre megnehezíti az, hogy a tó környéki halastavakból a különböző vízfolyásokon át "dezertáló" busák a Balatonban találnak új élőhelyet. G.Tóth megemlítette, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel szoros együttműködést alakított ki a tihanyi kutató bázis. A tudós úgy tudja, jó ideje csak ökológiai célú halászatot folytat a társaság.

Érdekes fejlemény, hogy éppen karácsony előtt leállíttatta a halászatot a Balatonon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Sok kritika érte a hasznosítót - indokolta lépését a tárcavezető. Fazekas - szándékai szerint - a horgászoknak "adná" a Balatont. Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója a miniszteri bejelentés után arról beszélt, hogy a magyar halfajtákat részesítsük előnyben. Így az ünnepi menü elmaradhatatlan hozzávalóját, a pontyot, vagy éppen a fogast, illetve a keszeget. A tihanyi intézet vezetője sem tartja szerencsésnek, hogy megszűnjön a halászat, vagy az állami tulajdonban lévő halgazdálkodás a Balatonon. G.Tóth László elmondta, hogy itt nem alkalmazható a Tisza-tavi megoldás, ahol a horgászok megfelelően működtetik a tavat, mert ott egészen más az ökoszisztéma, és mások a tóval szemben támasztott igények is.

A Balaton vize kiváló minőségű, ami jó a vendégeknek, de a kevesebb szerves anyag miatt kisebb a haleltartó képessége, amihez nem feltétlenül van köze a halászatnak. A balatoni hal hiányozni fog a piacokról, hiszen az évi nem egészen 5 kilós személyenkénti, hazai halfogyasztás nagy része a karácsonyi ünnepek időszakára esik. A busa ma már nem száműzhető a kereskedelemből, mert a keszegen kívül jószerivel az egyetlen hal, amely még kilónként 1000 forint alatt kapható. A pontyszelet átlagosan 1500, az egész fogas 3500 forint, szeletelve, filében még drágább és hasonló árakon kínálják a harcsát is.

Elvitték a hatost

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 50. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

13 (tizenhárom)
16 (tizenhat)
20 (húsz)
31 (harmincegy)
33 (harminchárom)
40 (negyven)

Nyeremények:

Az 1 darab 6 találatos szelvényre 217 635 265;
az 5 találatos szelvényekre egyenként 252 625;
a 4 találatos szelvényekre 5025;
a 3 találatos szelvényekre 1220 forintot fizetnek.

Folytatódik a borult, párás idő

Publikálás dátuma
2013.12.15. 17:45
Fotó: Thinkstock
Marad a borult és párás idő, helyenként lehet köd, ónos szitálás, de jelentős csapadék nem várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult, párás, elsősorban a nyugati megyékben helyenként tartósan ködös időre lehet számítani. Néhol előfordulhat szitálás, ónos szitálás, hószállingózás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között várható.

Kedden és szerdán az ország nagy részén erősen felhős vagy borult, párás, főként a reggeli és esti órákban helyenként ködös idő lesz. Szitálás, ónos szitálás előfordulhat. A minimumhőmérséklet kedden mínusz 4 és 0, csütörtökön mínusz 5 és 0 fok között, a nappali maximumok várhatóan mindkét nap mínusz 1 és plusz 4 fok között alakulnak.

Csütörtökön és pénteken is hasonló lesz az idő, számottevő csapadék továbbra sem várható. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben csütörtökön mínusz 1 és plusz 4, pénteken 0 és plusz 6 fok közötti értékekre lehet számítani.

Szombaton és vasárnap is többnyire borult, párás, néhol ködös idő várható, számottevő csapadék nem lesz, de néhol megélénkülhet a szél. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és 0, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 6 fok között alakul. Vasárnap a leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok lehet, napközben mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.