Megrovást kapott zugírászat miatt a fideszes képviselő

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és jogerősen megrovásban részesítette kedden a Veszprémi Törvényszék Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt zugírászat miatt.

 A honatyát abban találták bűnösnek, hogy 2005 és 2007 között jogtanácsosi tevékenységet végzett, holott ehhez nem voltak meg a szükséges jogosítványai. 

A törvényszék szerint az elsőfokú bíróság jogminősítése pontos volt, ugyanakkor a jogszabályi helyeket a törvényszék pontosította és mellőzte a szövegből azt a megállapítást, miszerint Horváth Zsolt cselekedete a társadalomra nézve hasznos volt.

Szerző

MSZP: hazugság, hogy kizárólag piaci érdekek domináltak a tankönyvpiacon

Élesen bírálta a kormány tankönyvellátás rendjéről szóló törvényjavaslatát kedden a szocialista Kunhalmi Ágnes, aki hazugságnak nevezte, hogy kizárólag piaci érdekek domináltak eddig a tankönyvpiacon.

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, a vasárnap benyújtott tervezet a szaktárca vezetőjének a tankönyvpiacon történő "egyeduralkodását" teremti meg. Úgy vélte: hazugság, hogy kizárólag piaci érdekek domináltak eddig a tankönyvpiacon.

Eddig is megvolt az állam felelőssége és nem tudott a piac az állam akaratával szemben érvényesülni - mutatott rá, hozzátéve: a tankönyvpiac jól működött eddig,  az állami jogszabályok biztosították akaratának érvényesülését. Kunhalmi Ágnes szerint a Kello létrehozásával, a terjesztés állam általi "benyelésével" romlottak a szolgáltatások. Szólt arról is, hogy hamarabb kérték a szülőktől a tankönyvek árát, és még ma sincs ott minden gyermeknél a megfelelő tankönyv. Ha nem csak a terjesztést, hanem a kiadást is államosítják, akkor további romlásra kell számítani - jelezte. 

Kitért a közmunkásoknak fejlesztett tananyagokra, és azt kérdezte: ez a színvonal várható az egész tananyagfejlesztés területén?  Az MSZP-s politikus problémásnak nevezte azt a kormányzati szándékot, hogy minden gyermeknek az országban mindenhol egyforma minőséget biztosítanának az "egyentankönyvvel", ami a minőség javulását hozza magával. Aki egyformaságról beszél az nem való a szakmába, sem oktatáspolitikusként, sem pedagógusként, ugyanis a gyerekek eltérő családi körülmények közül érkeznek, különböző képességekkel - fejtette ki, hangsúlyozva: nemcsak a módszertani szabadságot veszik el, hanem az egész rendszer alkalmazkodó képtelen lesz a gyermekek eltérő képességihez. Mindennek az lesz a következménye, hogy nagyon durván romlik majd a gyerekek teljesítménye - mondta. 

A szocialista politikus leszögezte, hogy a tankönyvellátás régi rendszerét vissza kell állítani, az ugyanis jól működött, érvényesült az állam akarata, kontrolláló szerepe és a piac jótékony hatása egyaránt. Vissza kell kapcsolni újra a pedagógusokat a döntéshozatalba, nem lehet, hogy egy minisztériumi szobából mondják meg, Kazincbarcikán, Kiskunmajsán, vagy a Rózsadombon mit kell tanítani - jelentette ki.

 Kunhalmi Ágnes szerint a jövő évi választások tétje, meg tudják-e akadályozni, hogy egy generáció "teljesen taccsra menjen ebben az országban." Milyen munkalapú társadalom lesz az, amiről a miniszterelnök beszél, ha ilyen oktatási rendszer, és ilyen tudás van? - tette fel a kérdést, és utalt a közelmúltban nyilvánosságra hozott PISA-felmérés romló eredményeire is. 

Szerinte a mostani oktatási rendszer nem szól másról, minthogy a szegény gyermekeket "kipasszírozzák" az oktatási rendszerből, és akik bent tudnak maradni, azok sem kapnak megfelelő képzést.

Szerző

Csökkenthető a karácsonyi stressz

Publikálás dátuma
2013.12.17. 12:20
Fotó: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem
A karácsony olyan ünnep, mely alkalmat nyújt az egymásra való odafigyelésre, szeretetünk, elismerésünk kifejezésére, az érzelmi feltöltődésre. Mégis a szeretet ünnepét az emberek nagy része mára már feladatként, sőt egyenesen teherként éli meg. A meghittség és a nyugalom helyett az elvárásoknak való megfelelés kényszere és a feszültség az, ami körbelengi az ünnepeket. A karácsonyi stressz egyre általánosabb jelenség, korunk egyik népbetegségévé vált – mondta Dr. Stauder Adrienne, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense.

A társadalmi változásoknak köszönhetően a külsőségek egyre fontosabbá váltak, a megvásárolható értékek előtérbe kerültek a belső értékekhez képest, nagyon erősek a külső elvárások – mondja Dr. Stauder Adrienne. A helytállás ilyen kiemelt alkalomkor hangsúlyossá válik, szinte már presztizskérdés. A nőkre ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik, ők ugyanis inkább magukra veszik ezeket az elvárásokat, felelősséget éreznek azért, hogy minden rendben menjen, nekik kell a hangulatot megteremteni, sütni, főzni, ajándékokat vásárolni.

Az emberek többsége hajlamos abba a hibába esni, hogy többet tervez be, mint amennyit reálisan meg tud valósítani. Ez a túlvállalás igaz az anyagiakra is, sokan többet költenek, mint amennyit megengedhetnek csak azért, hogy mindenkinek megfeleljenek. Ugyanakkor egyre kevesebb idő és energia marad az ünnepi előkészületekre. Ráadásul mindezek után éppen arra nem marad idő, ami a legfontosabb lenne: hogy szeretetet, figyelmet fordítsanak környezetükre, így gyakori a csalódás is- hívja fel a figyelmet a szakember. Ez sok feszültséghez, konfliktushoz, felesleges stresszhez vezet.
Mindenkinek éppen arra lenne leginkább szüksége, hogy figyelmet, szeretetet, gondoskodást kapjon, ezt pedig nem lehet pénzzel vagy tárgyi ajándékokkal pótolni. Egy családot boldogabbá tesz egy mosolygós, kiegyensúlyozott anyuka, mint két tál sütemény – hozta fel példakánt a Magatartástudományi Intézet docense.

Az ajándék te magad légy – hangsúlyozza Stauder Adrienne. Ennek kifejezésére alkalmasak a különböző úgynevezett „szeretet nyelvek”, vagyis az elismerő szavak, a minőségi idő, a személyre szabott ajándékok, az apró szívességek és az érintés. A karácsony egy kiváló alkalom arra, hogy ezeket alkalmazzák.

A szakember azt tanácsolja, hogy mindenki álljon meg egy pillanatra és figyeljen magára: próbálja megőrizni tisztán látását. Ossza el a feladatokat, gondolja át, hogy mi az, amibe érdemes energiát fektetni. Mérlegelje, hogy mik a reális elvárások, mi az, amivel valóban örömet tud szerezni másoknak. Azt is érdemes átgondolni, mi a legrosszabb, ami történhet, ha nem felel meg minden elvárásnak. Nehéz ugyan, de figyeljen arra, hogy a fáradtság és az idegesség ne uralkodjon el rajta.

Dr. Stauder Adrienne azt javasolja, hogy tegyenek sétákat a szabadban, kiránduljanak, hiszen a mozgás önmagában is az egyik legtermészetesebb stresszoldó. Érdemes az ünnepek alatt mindenkinek magára is időt szakítani, a legtöbb embernek szüksége van egy kis egyedüllétre, visszavonulásra, ez is fontos, hogy fel tudjon töltődni az ünnep alatt, és ne kimerülten, fáradtan kezdje az új évet.

Szerző