Görbicz Anita második a kanadai táblázaton

A gólokat és gólpasszokat összegző úgynevezett kanadai táblázaton Görbicz Anita a második helyen áll a szerbiai női kézilabda-világbajnokság mai negyeddöntői előtt. A magyar válogatott irányítója - aki a spanyolok elleni hétfői nyolcaddöntőben csereként jutott szóhoz kisebb térdsérülése miatt - az eddigi hat mérkőzésen 43-szor volt eredményes - ezzel harmadik -, és 16 gólpasszt adott.

 Így 59 pontja van, amivel a német Susann Müller (50+23, 73 pont) mögött a második. A lövések blokkolásában szintén jók a magyarok: Szekeres Klára harmadik (10), Bulath Anita negyedik (9), Tomori Zsuzsanna a kilencedik (7). A kapusok között Kiss Éva 36 százalékos hatékonysággal a 15. helyen található. A magyar női kézilabda-válogatottnál egyébként felhőtlen az öröm: a csapat kiváló játékkal, 28-21-re legyőzte Spanyolországot a világbajnoki nyolcaddöntőben, és a négy közé jutásért Brazíliával vívhat meg.

- Az ilyen pillanatokért élünk, erre készítettük fel a lányokat is, akik ezt nagyon jól dolgozták fel - idézte Siti Bea másodedzőt a keziszövetseg.hu a mérkőzés után.

- Megbeszéltük, hogy a kukába dobjuk a rossz emlékeket. A spanyolok ellen a második félidő elején jött egy holtpont, ez talán törvényszerű is volt, hiszen mi emberhátrányba kerültünk, míg a spanyoloknak nagyon kellett menniük előre. Nagyon örültem, hogy ebből a hullámvölgyből jól jöttünk ki. Komoly erő jött elő a lányokból a meccsen, ezt feldolgozva kell fölépítenünk magunkat a negyeddöntőre, megfelelő motivációval. Fejben rendben leszünk a brazilok ellen! - ígérte Siti Bea

Szekeres Klára azt emelte ki, hogy a spanyolok elleni találkozón jó volt a pályán lenni, a játékosok remekül érezték magukat, ami meg is látszott a teljesítményen. "Nagyon élveztük a mérkőzést, főként az utolsó tíz percet, amikor már minden összejött. Csapatmunkával értük el a sikert, amelyet nagyot akartunk. Tudtuk, hogy ez a meccs lesz a legfontosabb, és a stáb is erre készített fel minket. Próbáltunk alázattal játszani, hiszen az előző meccsek nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna". A spanyolok szövetségi kapitánya, Jorge Duenas sem tagadta, hogy az ellenfél most sokkal jobb volt.

- Nehéz ilyenkor bármit is mondani, hiszen a legrosszabbkor játszottuk a legrosszabbul a vb-n, és ez a kiesésünket eredményezte. Az elején nagyon belekezdtek a magyarok, mi sajnos későn ébredtünk, nagyon későn, és ez még ahhoz sem volt elegendő, hogy szoros meccset játsszunk.

De kedden már mindenki a brazilok elleni negyeddöntőre gondolt.Hajdu János szövetségi kapitány a vb-t megelőző utolsó hazai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ha választani lehet, szívesen nézne szembe a nyolc között a brazilokkal, mert törleszteni valónk van velük szemben. Való igaz: a magyar nemzeti csapat legutóbbi négy meccsén nem nyert a dél-amerikai riválissal szemben.

Program:

Nyolcaddöntő, hétfő:

Dél-Korea-Szerbia 27-28
Norvégia-Csehország 31-21

Negyeddöntő, szerda:
Brazília-Magyarország, Belgrád 17.30
Franciaország-Lengyelország, Újvidék 17.30
Norvégia-Szerbia, Belgrád 20.15
Dánia-Németország, Újvidék 20.15
    
Elődöntő péntek (Belgrád, 18.00 és 20.45)
a brazil-magyar mérkőzés továbbjutója - a dán-német mérkőzés továbbjutója
a francia-lengyel mérkőzés továbbjutója - a norvég-szerb mérkőzés továbbjutója

Helyosztók, vasárnap, (Belgrád)
döntő 17.15

Frissítve: 2013.12.17. 21:26

Amikor Moniz még Fradi-hős volt

Publikálás dátuma
2013.12.18. 06:53
Sastin Marianna aranyát ünnepli a szeptemberi budapesti vb után FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Rohan az idő. Gyorsabb Usain Boltnál, sebesebb Djokovics szerváinál, s még Vettel sem győzi vele az iramot. Jön, megy, száguld, és mire felocsúdik az ember, mindent a feledés homályába lök. Tradicionális rovatunk ezen kíván segíteni, 12 hónap, 12 részben, hogy fölelevenítsük, mi történt az idén a sportvilágban. Következik március.

Ez a hónap jobbára a kézilabdáról, s azon belül is a Győri ETO és a Ferencváros remek BL-szerepléséről szólt. Már ekkor megéreztünk valamit abból, amit májusban aztán át is élhettünk: valamelyik női csapatunk Európa élén végez. De ekkor még csupán azt írhattuk, hogy ha az ETO és a Fradi is megnyeri soron lévő középdöntős mérkőzését a BL-ben, s ezzel egyidejűleg a Podgorica és a Valcea nem győz, a két magyar csapat a hátralévő fordulóktól függetlenül csoportelső.

És ez még nem minden: bejut az elődöntőbe, s ráadásul elkerüli egymást. Nos, álmaink csak felerészben teljesültek. A Győr volt az, amely ellenállhatatlanul menetelt a döntőig, s ott sem botlott. De erről majd részletesebben májusi visszaemlékezésünkben írunk.Március futballhőse az azóta a kispadról felállított Ricardo Moniz volt. Lapunknak adott interjújában merészet álmodott: bajnoki címhez szerette volna hozzásegíteni az utóbbi években sok vesszőfutást megért Ferencvárost.

Amikor látta hitetlenkedésünket, visszakérdezett: miért ne? A célokat mindig a lehető legmagasabbra kell kitűzni, s akkor a játékosok is képesek lesznek szárnyalni. Motiváció nélkül nincs nagy eredmény. Moniz - aki, meg kell hagyni, rendkívül megnyerő képet alakított ki magáról - felvillantotta a magyar futball betegségének okát is. Azt állította, hogy csapnivaló a magyar labdarúgó-utánpótlásnevelés.

Amikor mi az akadémiai rendszert említettük, mint csodaszert, mosolyogva replikázott: mondjunk akárcsak egy nevet, aki ebből a rendszerből került ki, s ma nagy nyugati klubnál rúgja a labdát. Persze mi szemlesütve ismertük be, hogy ilyen nincs. De ő megkönyörült rajtunk, s elismerte: manapság Angliában és Hollandiában sem jó az utánpótlás-nevelés. Egyedül Spanyolországban, s azon belül is a Barcelonánál foglalkoznak ezzel kiemelt figyelemmel. Van is eredménye. Messi, Xavi, Iniesta, Pedro, Puyol, Fabregas, Piquet, Busquets, Valdes: a mai csapat gerince az utánpótlásból került fel.

Óh, bárcsak még most is együtt álmodozhatnánk Monizzal arról, hogy a Fradi hamarosan újra nagy csapat lesz. De az év hátralévő részén történt egy, s más, s Moniz aligha őrzi majd kellemes emlékei között a Magyarországon töltött másfél évet. Márciusban alaposan megijedtünk: elterjedt a híre, hogy a 2020-as tokiói olimpia programjáról lekerülhet az egyik legsikeresebb magyar sportág, a birkózás.

Az akkor még regnáló Jacques Rogge NOB-elnök egy sor feltétellel állt elő, ha a nemzetközi birkózó szövetség (FILA) a nyári játékok programjában akarja tartani a sportágat. Igényként merült fel, hogy a FILA elnökségébe delegáljanak valakit az orvosi bizottságból, a sportágon belül alakuljon női bizottság, a nemzetközi szövetség erősítse kommunikációját, különösen az interneten, s a legfontosabb: fésüljék át a birkózás szabályait, hogy a sportág a nézők számára is izgalmasabb lehessen.

Az ügy kapcsán idehaza is forrni kezdtek az indulatok. Márciusban a Magyar Birkózó Liga elnöksége felszólította Hegedűs Csabát, a honi birkózó szövetség elnökét, a FILA-buro tagját, hogy mondjon le, mivel nem sokat tett a sportág népszerűségvesztése ellen, s részfelelősség terheli abban, hogy a birkózást ki akarják zárni az olimpia programjából.Hegedűs Csaba éppen e hasábokon utasította vissza a személyét ért támadásokat és vonta kétségbe a sportág népszerűségvesztését.

Azzal érvelt, hogy a londoni olimpia birkózó versenyei telt ház előtt zajlottak. Egyetértett viszont a NOB-nak a szabályváltoztatásokkal kapcsolatos javaslataival, s elmondta: az olimpia után átnézték a lehetőségeket, s a FILA-buro budapesti ülésén meg is állapodtak egy sor változtatásról.

Ami a személyét ért támadásokat illette, arra Hegedűs Csaba így válaszolt: nem számított arra, hogy éppen az indít ellene nemtelen támadást - Komáromi Tiborról, a birkózó liga elnökéről van szó -, aki Hegedűs elnöksége alatt lett háromszoros világbajnok. A konfliktus végül megoldódott: Rafael Martinettit, a FILA elnökét leváltották, a sportág pedig maradt az olimpia programjában. És Hegedűs is maradt a helyén. Ez a hónap jól zárult.

Szerző
Frissítve: 2013.12.17. 21:18

Mézesmadzag Putyintól Ukrajnának

Publikálás dátuma
2013.12.18. 06:38
Putyin és Janukovics összehajol FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ASHA MORDOVETS
Oroszország 15 milliárd dollárt fektet be ukrán értékpapírokba és egy harmaddal csökkenti a földgáz árát – ez maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be az orosz-ukrán államközi bizottság tegnapi moszkvai ülése után. Állította: Ukrajna csatlakozásának kérdése az orosz vezetésű Eurázsiai Vámunióhoz nem merült fel.

Putyin és Viktor Janukovics ukrán elnök találkozóját nagy érdeklődés övezte világszerte. A Kijevben hetek óta tüntető ellenzék egyenesen megtiltotta az államfőnek, hogy bármit is aláírjon Moszkvában az ukrán nép nevében, mert attól tartottak, hogy Janukovics az európai uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény, az EU-integráció helyett a Vámunióhoz való társulást választja.

Kijevben reggel a repülőtérre tartó Janukovicsot tüntetők fogadták, "Fordulj vissza Európába!" feliratú transzparenssekkel, a Függetlenség téren tüntetők pedig arra számítottak, hogy a moszkvai találkozó miatt feloszlatják a demonstrációt, ám a tüntetések tegnap is zavartalanul folytatódtak.

Az ellenzéki pártok, ígéretükhöz híven, ismét bojkottálni kezdték a parlament munkáját. Vitalij Klicsko bejelentette, hogy a három ellenzéki formáció úgy látja, az előrehozott voksolás az egyetlen kivezető út a politikai válságból, ezért azt kérik, hogy 2014 márciusában rendezzenek előrehozott elnök- és parlamenti választásokat Ukrajnában.

Miközben délután a Függetlenség téren összegyűltek továbbra is követelték, hogy Janukovics semmit se írjon alá, Moszkvában bejelentették a megállapodásokat. Ezzel az ellenzék lépéshátrányba került, mert eddig, a Timosenko által aláírt gázszerződés alapján Ukrajna ezer köbméterenként 400 dollárért vásárolta, ezután viszont 268,5 dollárért importálhatja az orosz gázt.

Az is a kormányzat és az elnök malmára hajtja a vizet, hogy a két ország gazdasági miniszterei aláírták az orosz-ukrán kereskedelmi vitát lezáró egyezményt is. A nyár és ősz folyamán ugyanis Oroszország többször folyamodott szigorított vámellenőrzésekhez, így próbálva nyomást gyakorolni az EU társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírására készülő Kijevre. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ukrán árukat valamilyen ürüggyel nem engedték be az orosz piacra, óriási károkat okozva ezzel az ukrán gazdaságnak.

Az Ukrajna számára létfontosságú hitel kapcsán nem történt hivatalos bejelentés, de az orosz pénzügyminisztérium megerősítette, hogy folynak ilyen irányú tárgyalások. Ukrajna, hírek szerint 15 milliárd dolláros hitelt kérne Oroszországtól, amiből 5 milliárd dollárt már az idén meg is kaphat. Gyors hitel nélkül az ukrán gazdaság nem éli túl a telet, Kijevnek pedig már csak egyetlen lehetősége maradt, az, hogy Moszkva megadja a szükséges tőkeinjekciót, miután az IMF megtagadta és az Európai Unió is elzárkózott a kompenzációtól.

Szerző