Még nem hagyják ott tömegek a Fideszt

A DK izmosodik, az Együtt PM stagnál, az MSZP támogatottsága 13-14 százalékon rögzült.

Néhány hónappal a parlamenti választás előtt behozhatatlannak tűnik a Fidesz előnye, derül ki a Medián felméréséből, amelyet a csütörtökön megjelenő HVG közölt.

A kormánypárt az előző havi megingás után ismét növelte a szavazótáborát. Már januárban is a Fideszt tartotta a legtöbb válaszadó (35 százalék) a jövő tavaszi választások esélyesének, ám az újraválasztást valószínűsítők aránya mostanra 58 százalékra nőtt; az ellenzéki pártok szavazóinak 27 százaléka is ezzel számol.

A Fidesz idei erősödése (az év elején a választók 27 százalékát tudhatta maga mögött, jelenleg 37 százaléknyian támogatják) azért is jelentős, mert eközben a többi párt népszerűsége lényegében stagnál. Az MSZP támogatottsága 13-14 százalékon, a Jobbiké 9-10 százalékon, az Együtt 2014–PM szövetségé 5 százalék körül, az LMP-é nagyjából 2 százalékon rögzült.

A DK év eleji 2 százalékos tábora a teljes szavazókorú népességben 4 százalékosra nőtt. Számottevően javult a választói aktivitás: az év elején mért 43 százalékhoz képest jelenleg minden második választópolgár biztosnak gondolja, hogy szavazna.

Szerző

Eddig volt díszpolgár Hitler Bajorországban

Törölték Adolf Hitler és a náci diktátort kancellárrá kinevező Paul von Hindenburg német államfő díszpolgári címét a bajorországi Dietramszellben. A helyi önkormányzat 22 fős képviselő-testületében második nekifutásra sikerült határozni Hitler és Hindenburg díszpolgári címének eltörléséről. 

Az első próbálkozás 8 képviselő ellenállásán bukott meg. Az ügy akkor komoly felháborodást keltett, holokauszt-túlélők és politikusok botrányosnak nevezték a döntést, ezért a kérdést ismét napirendre vették - számolt be szerdán a bajor közszolgálati műsorszóró társaság, a Bayerischer Rundfunk. A testület kedd esti ülésén nyilvánosan bocsánatot kért az elhibázott döntésért, majd két helyi lakos - egy író házaspár - tartott előadást arról, hogy miként irtották ki a nácik a családjuk egy részét. Ezután a testület egyhangúlag megszavazta a díszpolgári cím visszavonásáról szóló javaslatot. 

A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségében ez megtörtént.

Szerző

Gurmai nem akar évtizedeket várni, most akar több nőt a pástra

A nők politikai és közéleti szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta az a konferencia, amelyet december 16-án tartottak Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Az eseményt Viviane Reding uniós biztos is köszöntötte videó-üzenetében. A résztvevők között voltak az európai nőszervezetek, az Európai Női Lobbi képviselői és szakértők is. Dr. Gurmai Zita előadásában a valódi esélyegyenlőség minél előbbi elérését hangsúlyozta.

A női jogokról és a nemek közötti egyenlőségről helyi, nemzeti és európai szinten is beszélni kell. Ez kiemelkedő téma, hiszen manapság Európában a választók fele nő, viszont a nemzeti parlamentekben átlagosan csupán 24 százalékban vannak jelen. Az egyes kormányokban ez a szám még alacsonyabb.

Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke elmondta, az Európai Parlamentben ez az arány jelenleg jobb, hiszen a képviselők 34 százaléka nő. A korábbi ciklusban ez az arány 30 százalék volt. Az Európai Szocialista Párt és Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciója már több területen ért el eredményeket a nemek közötti egyenlőségben, hiszen a frakció számos női képviselője is vezet bizottságokat és betölt fontos politikai tisztségeket az Európai Parlamentben.

Gurmai Zita elmondta, hogy további lépéseket kell tenni, hogy a tényleges egyenlőséget elérjük. Ez az egyik lényeges célja a 2014-es európai parlamenti választásoknak. A képviselő hangsúlyozta, az a demokrácia, amelyben a választók minimum 52 százaléka nem jelenik meg a döntéshozatali folyamatban, nem feltétlenül valódi demokrácia.

A nők és férfiak, a különböző etnikai csoportok, a hátrányos helyzetűek, vagy akár az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők képviseletének megjelenése a parlamentekben még jobban képviselhet egy egész társadalmat. Ez a változatosság új szemlélettel, új ötletekkel gazdagíthatja a politikát és a döntéshozatal lehetőségét is.

Gurmai Zita a nők közéleti szerepvállalásának fontosságát is hangsúlyozta és kiemelte, hogy a válság során a megszorító intézkedések sokszor azokat a területeket, forrásokat érintették, amelyek például a nők elleni erőszak ellen léptek fel. Ezekre a területekre a későbbiekben több figyelmet kell fordítani.

A nők nagyobb szerepvállalása a politikában egyaránt hajtóereje lehet a szociális és gazdasági folyamatoknak, és az európai parlamenti képviselőknek ezen folyamat élvonalában kell lenniük.

Az európai parlamenti képviselő szerint most lehetőség van a valódi egyenlőség megteremtésére a döntéshozatali folyamatokban. Nem lehet ismét további évtizedeket várni. A jövő évi európai parlamenti választásoknak kiemelkedő szerepük lesz e folyamat elérésében.

Szerző