80 éve trolizunk - kiállítás

Publikálás dátuma
2013.12.18. 17:39
Fotó: Beliczay László/MTI
Kiállítás nyílt szerdán a Budapesten 80 éve közlekedő trolikról a Közlekedési Múzeumban. A múzeum épülete előtt vasárnapig láthatók a kiállított áramszedős járművek, köztük a nemrég kivont ZIU-9-es modell is.

A főváros első trolivonalát 1933 december 16-án adták át. A 2,7 kilométeres pályát az óbudai villamos meghosszabbítása helyett építették ki a Vörösvári úttól az óbudai temetőig. A vonalat 1944. szeptember 21-én szüntették meg, miután Budapest ostromában a felsővezetékek és a vezetéktartó oszlopok nagy része megsemmisült, a nagy anyaghiány miatt pedig a helyreállítás nem jöhetett szóba.

Krámli Mihály, a közlekedési múzeum főigazgatója a kiállítás megnyitóján felidézte, hogy az első, még a történelmi Magyarország területén található trolivonalat 1904-ben indították be Poporád és Ótátrafüred között, majd a 30-as években a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Vállalat (BSzKRT) szerződésben vállalta, hogy öt új villamosvonalat épít Óbudán, de a Vörösvári út és az óbudai temető között a várható alacsony kihasználtság miatt sín nélküli villamos autóbuszvonal épült meg.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azt hangsúlyozta: amellett, hogy büszkék a fővárosi troliközlekedés múltjára, a jövőre is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezt támasztja alá egyebek mellett az új trolibuszok beszerzése is uniós források segítségével, valamint a hálózat kisebb bővítésének tervei is. Jelezte ugyanakkor, hogy az elektromos buszok elterjedésével és a technika fejlődésével a hálózat bővítése a közeljövőben nem lesz gazdaságos, ugyanakkor a meglévő vonalak beszüntetése és buszokkal való kiváltása sem lenne az. 

Szedlmajer László, a BKV megbízott autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese azt mondta, 39 hónap kivételével 80 éve folyamatosan van troliüzem Budapesten, ahol európai szinten is jelentős, majdnem száz kilométeres hálózat van és 150 troli közlekedik ezeken a vonalakon.

A múzeum előtt vasárnapig a látogatók trolibuszokat is megtekinthetnek, köztük a nemrég kivont ZIU-9-es modellt, valamint az első Ikarus trolit és az első IK260-as prototípust is.

Fotó: Beliczay László/MTI

Fotó: Beliczay László/MTI

Szerző

Kern András újra mozifilmet rendez

Kern András rendezésében és főszereplésével készül a Gondolj rám című film, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap 200 millió forinttal támogat. A forgatókönyvet a színész-rendező és Vámos Miklós írta.

A Sztracsatella (1996) és A miniszter félrelép (1997) című mozifilmek után rendez újra Kern András. A Gondolj rám című tragikomédia főszerepeiben Kern András mellett Eszenyi Enikő tűnik majd fel. A film zeneszerzője Presser Gábor, operatőre Ragályi Elemér - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Magyar Nemzeti Filmalap, amely közleményében emlékeztet arra, hogy a forgatókönyvet a szervezet szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették az alkotók.

A mai pesti történet főszereplője egy sebészorvos, aki miután megtudja, hogy halálos beteg, úgy dönt: szeretteit megkíméli attól, hogy halála után sirassák, gyászolják és szomorkodjanak miatta. Ennek érdekében hátralévő idejét annak szenteli, hogy mindenkivel megutáltatja magát - ismertette a készülő film cselekményét a közlemény.

A produkció az Inzert44 Kft. gyártásában készül, a forgatás a tervek szerint nyáron lesz budapesti helyszíneken. A filmet várhatóan 2015 februárjában láthatja a közönség. 

Az összegzés felidézi, hogy a filmalap támogatásával már 21 film forgatása befejeződött, közülük 5 egész estés alkotás már be is mutatkozott a nagyközönségnek itthon és rangos nemzetközi fesztiválokon.

Szerző

Elhunyt az egyik legtehetségesebb magyar atléta - Kun Zita 13 évet élt

Tizenhárom éves korában szerdán Egerben elhunyt Kun Zita, az egyik legreményteljesebb magyar atléta.

Petrovai József, az Egri Városi Sportiskola edzője az MTI-nek szerdán elmondta, az orvosok hiába küzdöttek a kómába esett kislány életéért. A sokszoros utánpótlás magyar bajnok, több európai viadalon győztes sportoló vasárnap lakásában zuhanyzás közben szenvedett szén-monoxid-mérgezést.     

 Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakmai igazgatója a MASZ honlapján többek között ezt írta Kun Zitáról:  "Családom, a kollégáim sokszor hallották tőlem: a magyar atlétika egyik legcsodásabb gyöngyszeme, a világ atlétikájában is alig láttam hozzá hasonló tüneményt. Óriási jövő áll előtte, szinte bármit elérhet!" Kun Zitának távolugrásban 560 centiméter volt a legjobbja.

Szerző