Szentpéterváron úsznak Gyurtáék

Öt magyar úszó is rangos nemzetközi versennyel búcsúztatja az évet. Ketten az Európa-Amerika párviadalon indulnak az öreg kontinens képviseletében Glasgow-ban: a vasárnap zárult dániai rövidpályás Eb-n 400 méter vegyesen aranyérmes Verrasztó Dávid és a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence.

A péntek-szombati skóciai viadallal párhuzamosan zajló oroszországi eseményen hárman állnak rajthoz Szentpéterváron, a Vlagyimir Szalnyikov Kupán, ahol az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel, a vb- és Eb-aranyérmes Hosszú Katinka - a múlt heti herningi rövidpályás kontinensviadal férfi, illetve női rangsorának egyéni legjobbjai -, valamint az ötkarikás ezüstérmes, sokszoros világ- és Európa-bajnok Cseh László startol.

Érdekesség, hogy a szentpétervári rendezvényen maga az olimpiai bajnokból lett orosz szövetségi elnök, Szalnyikov még arra is képes volt, hogy a három magyar miatt átszervezze a versenyprogramot. Gyurtáék a ma esti Sportcsillagok Gálája miatt csak pénteken tudnak útnak indulni, így garantálták nekik a szombati versenyzést. Mindenesetre nagyon jó érzés azt tudni, hogy a magyar úszók indulásáért a szervezők mi mindenért képesek…

Frissítve: 2013.12.18. 21:04

Európai vizsgálat spanyol csapatok ellen

Hat spanyol élvonalbeli és egy másodosztályú futballcsapat állami támogatása miatt három egyidejű vizsgálatot indít az Európai Bizottság – jelentette be tegnap az Unió végrehajtó és ellenőrző szerve. Az érintett klubok között van a két óriás, a Barcelona és a Real Madrid, továbbá az Athletic Bilbao, az Elche, az Osasuna és a Valencia, illetőleg a másodosztályú Hércules.

A bizottság egyrészt azt vizsgálja, hogy a királyi gárdának, a katalán klubnak, illetve a Bilbaónak és az Osasunának nyújtott adókedvezmény összhangban van-e az uniós joggal? Másrészt, hogy támogatásnak minősül-e a Real Madridnak a főváros által odaadományozott telek? Végül pedig, hogy az uniós versenyjoggal összeegyeztethetőek-e azok a garanciák, amelyeket az állami Valenciai Pénzügyi Intézet a Valencia, az Elche és az alicantei Hércules futballklubok által felvett hitelekhez nyújtott.

Brüsszel jelezte, állampolgári bejelentések alapján kezdik meg intézkedéseiket, s noha legalábbis furcsa, hogy a kedvezményekről sem az érintett klubok, sem az állam nem tartotta fontosnak az EU-t tájékoztatni, az eljárás megkezdése még nem jelenti, hogy valóban szabálytalanságok történtek.

Mindazonáltal az a tény, hogy ezek az egyesületek hogy az efféle juttatásokban részesültek, fölveti annak lehetőségét, hogy a többi sportvállalkozások velük szemben hátrányba kerültek. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe és az Európa Liga legjobb 32 együttese közé egyaránt három-három spanyol együttes jutott be: a BL-ben a Atlético Madrid, a Barcelona és a Real Madrid), míg az EL-ben a Betis, a Sevilla és a Valencia folytathatja szereplését.

Eb-rendezést lehet támogatni

Az Európai Bizottság tegnap jelezte egyúttal: jóváhagyta azt a támogatást, amelyet a francia állam kilenc stadion építéséhez vagy felújításához kíván nyújtani, hogy az ország megrendezhesse a 2016-os Eb-t.

A munkálatokat az állam mintegy egymilliárd euróval támogatja. A szervezet szerint a támogatás senki kárára nem torzítja indokolatlanul a versenyt, hasznára válik a gazdaságnak, a többi között az építőiparnak és a sportnak egyaránt, és e nélkül a torna lebonyolítása nem volna megvalósítható.

Frissítve: 2013.12.18. 22:31

Mosoly és szomorúság együtt

Publikálás dátuma
2013.12.19. 06:53
Hiába a kazahok elleni bravúr, az olaszok elleni zakó miatt nem jutottunk fel az elitbe FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Rohan az idő. Gyorsabb Usain Boltnál, sebesebb Djokovics szerváinál, s még Vettel sem győzi vele az iramot. Jön, megy, száguld, és mire felocsúdik az ember, mindent a feledés homályába lök. Tradicionális rovatunk ezen kíván segíteni, 12 hónap, 12 részben, hogy fölelevenítsük, mi történt az idén a sportvilágban. Ím, ezért tapsoltunk áprilisban!

A bolondját járatták velünk. Mármint a magyar hokis srácok, merthogy a budapesti divízió I-es vb-n állandóan meglepetést okoztak, előbb azzal, hogy 4-1-es előnyről kikaptak a dél-koreaiaktól, majd hogy megverték a kazahokat (2-1). Kár hogy az újabb bravúr, az olaszok elleni partin nem jött össze, így a feljutás sem.

A győri kézis lányok szerencsére a riválisokkal bolondoztak, amerre jártak, nyertek, de legalábbis továbbjutottak. Ugyan a BL elődöntőjében a Valcea elleni visszavágót hazai környezetben elbukták Görbiczék, ám a döntőbe - mint emlékezetes, ezt hogy is lehetne feledni - bejutottak. Szép elégtétel volt, amiért a párharc fölvezetése gyanánt neves sportolók egy sportlap kedvéért megtaposták Anita mezét...

A futballpályákon a németek az ellent tiporták meg, de nagyon, annyira, hogy a BL elődöntőjében az odavágót 8-1-gyel abszolválta a Bayern és a Dortmund, pedig a rivális nem az ekkortájt az NB II-es versenyengedélyétől megfosztott váci sporttársulat volt, hanem.

A Real meg a Barca. És akkor a még hátravolt a visszavágó, amit le se kellett volna inkább játszani. A katalánok biztosan jobban örültek volna, hiszen a Camp Nouban szintén jókora ütlegben volt részük (0-3). A madridiak legalább nyertek (2-0), ám a 10. elsőség megszerzésére Mourinhóval sem nyílt módjuk.

A Bayern mindezt azok után élte meg, hogy a komplett Bundesliga mezőnyből "csinált hülyét". Soha korábban nem biztosította be csapat az elsőségét olyan korán (28. forduló), mint az idén a Jupp Heynckes dirigálta egylet, amit a klubvezetés azzal köszönt meg a kiváló trénernek, hogy már a szezon közepén elküldték nyugdíjba.

Nem ismertek tréfáltak a férfi kézilabdázók, amikor az Eb-selejtező során megverték a horvátokat, márpedig erre öt éve nem volt példa, miközben Berki Krisztiánnak azért illant el a jó kedve, mert elúszott az Eb-elsőség: gyakorlata végén rosszul ugrott le a lóról, be kellett érnie ezüsttel. Csenoviczki Éva viszont a dzsúdósok kontinenstornáján nem elégedett meg a másodhegedűs szereppel, aranyat nyert, s ekkor kezdett éves parádéba Hosszú Katinka, aki megdöntötte Egerszegi 1991 óta fennálló országos csúcsát 100 háton.

Ünnepelt Debrecen is, letették a stadion alapkövét, a ferencvárosi aréna terveihez készült tanulmányról viszont kiderült, hogy úgy ollózták össze az internetről, mégis 24 milliót fizettek ki érte. A birkózás olimpiai műsoron tartásáért együtt lobbizott az Egyesült Államok és Irán, visszatért Janics Natasa, aki Győrben állt munkába, a szeged tekecsapata BL-t nyert, míg a spanyol motorosok megviccelték a mezőnyt, tudniillik a katari idénynyitón minden kategóriában ők nyertek.

De, nem ez volt az őrültet, hanem az, ami elborította a liverpooli Suárez agyát, amikor beleharapott egyik ellenfelébe (10 meccses Premier League-eltiltás lett a jutalma), de nála is elvetemültebb tettet hajtottak végre azok, akik bombát robbantottak a Boston maratonon, kioltva három ember, köztük egy nyolc éves kisfiú életét, s súlyos sérüléseket okozva százaknak.

De hogy ne keservvel zárjuk bolondos emlékezésünket, álljon itt végül az élet ünneplése: 402 nap után újfent tétmeccset játszott Abidal, a máj transzplantáción átesett francia futballista. Azóta is jól van, s meglehet, jövőre még a vb-n is ott lehet.

Frissítve: 2013.12.18. 21:07