Kamera Korrektúra - Átadták az idei tévés díjakat

Második alkalommal adták át a Kamera Korrektúra-díjakat szerdán Budapesten. A színvonalas televíziózás népszerűsítésére meghirdetett versenyen hét kategóriában osztottak elismeréseket, és különdíjat vehetett át Gundel-Takács Gábor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) műsorvezetője.

  Portré kategóriában az MTVA munkatársai által készített és a Duna TV-ben bemutatott Szerelmes földrajz sorozatának Pálferi útjai című epizódja nyerte el az első díjat. Az egykori magasugró országos bajnok, jelenleg katolikus papról Dala István rendezett filmet.

A kategória második helyezettje az MTVA/MTV-n bemutatott film, a Solti 100 lett, míg a harmadik helyet a Lőrinc TV-ben készített Bogdán László portré nyerte el. A kategóriában különdíjat vehették át a TV2 Tények című műsorának Leslie Mandokival foglalkozó részének készítői. 

A dokumentumfilmek versenyében Skrabski Fruzsina munkája, az Omega Kreatív Bt. által készített és az MTV-ben bemutatott Elhallgatott gyalázat című film nyert. A második helyet a HírTV Maffiafíling című műve, míg a harmadikat az MTV-ben bemutatott, a TV Com által gyártott, A Griff, a Dámvad és a Varjú című mű nyerte. 

Hír és hírháttér kategóriában az első helyet a HírTV produkciója, a Magyarország élőben árvízi különkiadása érdemelte ki, a második helyezett az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Keszei Sándorral, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnökével készített interjúja nyerte. A harmadik helyen az MTVA/Duna Heti Hírmondójának ezredik adása végzett, és különdíjat nyert az RTL Klub Házon kívül műsorának szerkesztősége.

Az RTL Klub X-Faktor című műsora a zene kategóriában végzett az élen, míg a második helyet az MTVA/MTV A Dal döntője szerezte meg, a harmadikat pedig a TV2 Sztárban sztár című produkciója. Az MTVA/MTV műsora, a Magyarország, szeretlek! a szórakoztató kategória első díját zsebelte be, megelőzve az RTL Klub 1 perc és nyersz! műsorát, valamint a Viasat3 A dilemma című programját. 

A tudományos, ismeretterjesztő filmek között az Elefánt Stúdió MTV számára gyártott, Mese a somogyországi patakgörbítőkről című alkotása, az RTL Klub XXI. Század című műsorának Mephisto című része, valamint a Spektrum TV-n vetített Behálózva című program kapta megosztva az első helyet. A kategória különdíjasa a Természetfilm.hu által gyártott, A láthatatlan madárfotós című dokumentumfilm-sorozat lett, amelyet a Spektrum TV mutatott be.

A tévéfilmek és -sorozatok között első helyen a Mega Film (MTV) alkotása, a Pillangó végzett, megosztva a Szabadság - Különjárat címmel a Szupermodern Stúdió által forgatott alkotással. A HBO Társasjáték 2 sorozata a második helyen végzett. 

A zsűri elnökének különdíját a Mega Film által az MTV számára készített Munkaügyek - Műkedvelő előadás című epizódja nyerte, míg a gyermekműsorok különdíját az MTVA M2-n játszott Lóti és Futi című alkotás vihette haza. 

A sport kategória nyertese a TV2-n bemutatott Napló - Menekülés a győzelembe című műsor lett, a második helyen a HírTV Stopper című műsorának Bundabotrány című epizódja, míg a harmadikon az MTVA/MTV XXX. Nyári Olimpiai Játékok K4 női döntője végzett.

Szerző

Játék és muzsika 100 percben

December 30-án 20 órakor tartják a Trafóban a Litera 12. előszilveszteri partiját.

Hogy mit énekelt Bánk bán, tudjuk mindannyian. Simándy tenorja itt dörög a fülünkben: Hazám, hazám! Vajon hány nőt csábított el Don Giovanni? Nem tétovázunk, rávágjuk, ezret meg hármat. S hogy a Varázsfuvolát Mozart szabadkőműves-recept szerint írta, a köztudomás része csakúgy. Rigoletto púpja a mi hátunkat is nyomja.

De vajon mi történik, ha legendás operahőseink és fülünkben rezgő áriáik a mai Magyarországon elevenednek meg? Na, erre ugye nem tudják a választ! Pedig megkaphatja a szíves érdeklődő, ha eljön a Litera előszilveszterére, amelyen hat remek író olvas fel hat átköltött operamesét, s kiváló énekesek zengik az újraírt nagyáriákat. Teszik mindezt az ismert játék, a Ki nyer ma? keretei között. Operamesék: Garaczi László, Háy János,   Keresztesi József, Németh Gábor, Tóth Krisztina, Simon Márton.

Közreműködik: Csereklyei Andrea szoprán, Varga Donát tenor és Laborfalvi-Soós Béla   bariton - valamint Darvas Ferenc  zongora. Játékvezető: Czigány György. Konferanszié: Winkler Dóra. Az eseményen sor kerül az idei Litera-naplódíj és Műhelynapló-díj átadására. A díjat átadja: Keresztury Tibor.  

Szerző

Baloldali nem a Városliget plazásítására

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP azért, hogy ne a Városligetben, hanem a Budapest egy másik "használaton kívüli területén" létesüljön a Múzeumnegyed. A párt azután tette közzé felhívást, hogy a kedden a parlament elfogadta azt a fideszes javaslatot, mely "csaknem száz évre államosítja a Városligetet, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ott monumentális épületeket emeljenek. "

A közlemény szerint nem hallgattak a környezetvédőkre, a civil szervezetekre, és a budapestiek megkérdezése nélkül vették el a főváros egyik legértékesebb természeti kincsét. A Horváth Csaba, a párt főpolgármester-jelöltje szerint az MSZP támogat minden kulturális beruházást, így a tervezett Múzeumnegyedet is, "de a Városliget plázásítását nem". 

A fideszes Papcsák Ferenc zuglói polgármester törvényjavaslata szerint a Városligetben lévő ingatlanok - a Műcsarnok, a Széchenyi fürdő, a műjégpálya és a műszaki építmények kivételével - 99 évre ingyenesen a száz százalékban állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek. 

A Múzemnegyed építése során létrehozott épületek az állam százszázalékos tulajdonába kerülnek.  A jogszabályban kimondták, hogy a városligeti építési beruházások befejezése után a zöldfelületek aránya nem lehet kevesebb az idén december 31-ei állapotnál. Mi sem természetesebb, hogy az állam a Liget Budapest projekt megvalósítására, illetve későbbi működtetésére létrehoz egy céget - mondta  korábban  Baán László, a projekt miniszteri biztosa.

A főként állami cégekből álló Liget Köztársaság Szövetség a Városligetért civil egyesülés üdvözli, hogy a Városliget megújításáról és fejlesztéséről az Országgyűlés kedden törvényt fogadott el. "A Liget nem egyszerűen egyike a nagy zöldterületeknek, hanem kulturális, turisztikai és népjóléti attrakciók együttese" - olvasható  a többek között Zugló Önkormányzat, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Főkert Nonprofit Zrt., a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Gundel Kft., a Magyar Cirkusz és Varieté Kft., a Városligeti Műjégpálya és az itt található múzeumokat tömörítő szervezet közleményében.

Szerző
Frissítve: 2013.12.18. 21:12