Előfizetés

Eltapsolt munkáspénz

Publikálás dátuma
2013.12.19. 20:00
A béremelésnél is átverték a közmunkásokat, hiszen ellátásuk egyre jobban távolodik a minimálbértől FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Az Európai Bizottság csalás elleni hivatalához fordult a hátrányos helyzetű társégben élők foglalkoztatásáért létrejött Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége. A szövetséghez tartozó szövetkezetek ugyanis hiába jelentkeztek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett, összesen 8 milliárd forintra kiírt uniós pályázatra, az eredményt hónapok óta nem ismertetik velük. A szövetkezetek így már biztosan kevesebb pénzt kapnak, hiszen a támogatás az aktív hónapok után jár. Ha pedig év végéig nem hirdetnek eredményt és nem írják alá a szerződést, elvész az uniós pénz.

Elege lett a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének és az Európai Bizottság csalás elleni hivatalához fordult. Ilyet akkor lehet tenni, ha az uniós tagországok valamely intézménye súlyos kötelességszegést követett el. A szövetség szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megsértette a támogatást igénylő pályázót megillető tisztességes ügyintézés jogszabályi kötelezettségét akkor, amikor nem hozta meg a kormányrendelet szerint meghatározott időn belül a pályázatokra vonatkozó döntéseket. Ezzel indokolják a lépést.

Kitértek arra is, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár - aki a NFÜ vezetéséért felelős kormánybiztos - mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is megsértette a 944 támogatást igénylő pályázó esetében az említett kötelezettséget, mert válaszra sem méltatták a szövetkezet elnökének felhívását, kérését a késedelemmel kapcsolatban.

Nem tárgyalnak a közmunkásbérről
A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége "megdöbbent" azon, hogy a kormány csak 2,4 százalékkal emeli a közmunkások bérét. Emlékeztettek arra, hogy a minimálbér 3,6, a garantált bérminimum pedig 3,5 százalékkal emelkedik jövőre, és az országos bérajánlás mértéke is ezzel egyező. Az MSZSZ azt szerette volna eérni, hogy hívják össze a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának rendkívüli ülését, ahol tárgyalnak erről. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt a kezdeményezést azonban visszautasította.
A szövetség attól tart, hogy "az állami vállalatok bértárgyalásain követendő kormányzati magatartást ez a döntés előrevetíti". Az MSZSZ kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatási bér bevezetése rontotta a magyar bérhelyzetet. A "normál" jövelemmel fizetett munkák kiszervezése, majd közmunkával történő felváltása miatt tömegek dolgoznak még az alacsony minimálbérnél is kevesebb pénzért. A mostani döntés tovább növeli a különbséget a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér között, ez a helyzet pedig elfogadhatatlan a munkavállalók számára - fejtette ki a szakszervezeti szövetség.

A jogszabály szerint az NFÜ-nek 60 napja van a döntésre. Az egyik pályázatnak június 6-a volt a beadási határideje, így a döntést legkésőbb szeptember 4-ig kellett volna meghozni, szeptember 19-ig pedig értesíteni a pályázókat. A másik pályázatot szeptember 15-éig kellett beküldeni, tehát a döntés határideje november 15-e lett volna. Egyik esetben sem történt előrelépés az NFÜ-nél, vagy ha igen, arról a pályázókat és a szövetséget sem tájékoztatták. Emiatt a nyertes pályázók több millió forinttól esnek el, hiszen csak az aktív hónakra jár a pénz. A vállalt feladatot így nem tudják teljesíteni, a munkára váró emberek pedig még ki tudja meddig, segélyből élnek.

A szeptemberi határidős pályázatnál például havonta 187.500 forintot kaphat egy ember után a szövetkezet, aminek 20 százalékát beruházásra kell fordítani. A 18 hónapos foglakoztatásnál az eredeti tervek szerint 1481 foglalkoztatott után járt volna pénz. Ha mégis elindul a projekt, azt 2015. június 3-ig le kell zárni, a 18 hónapra vállalt feladatot így rövidebb idő alatt, arányosan kevesebb pénzből kell megvalósítani. Mivel az összesen 5 milliárd forintot szét kell osztani, így több szövetkezet juthat forráshoz, de egyik sem annyihoz, amennyit igényelt, és amelyhez a vállalt feladatot igazította.

De nem csak ez a baj. Van olyan szövetkezet, amelyik például azt vállalta, hogy 3 millió forintból egy csarnokot épít fel, mert erre van szükség a vállalt munka elvégzéséhez. Ezt teljesíteniük kell, de már csak a csökkentett pénz 20 százalékát használhatják fel erre a célra. A pályázat lényege, hogy a szövetkezetek működési támogatást kapnak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élőknek munkát adjanak. Az emberek így nem segélyen, vagy közmunkás béren tengődhetnek, hanem nettó 90-100 ezer forintért dolgozhatnának.

Együtt-PM: a Fidesz frissíti a Kubatov-listát

Az Együtt-PM szövetség csütörtökön kifogásolta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, V. kerületi polgármester arra kérte támogatóit, küldjék el neki barátaik, ismerőseik adatait, hogy őket is bevonhassák a kampányba. Juhász Péter, a szövetség társelnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy a Fidesz így frissíti a "Kubatov-listákat".

A Város szíve blog kedden egy levélrészletet közölt, amelyben Rogán Antal arra kéri a címzettet, hogy "küldje el személyi javaslatait azokról a családtagjairól, barátairól, ismerőseiről, akik szívesen csatlakoznának önkéntesnek".
Juhász Péter közölte: tiltakozásul az V. kerületi önkormányzatnál járt, hogy személyesen adja át Rogán Antalnak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének adatait.

Az Együtt-PM szerint Rogán Antal felszólítása "a Kubatov-listák frissítése", ami kimeríti a személyes és különleges adat tiltott kezelését, ezért Juhász Péter bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Együtt-PM: a hatalom megfélemlíti Horváth Andrást

 Az Együtt-PM szerint a hatalom megfélemlíti Horváth Andrást ahelyett, hogy tisztázná a korábbi adóhivatali dolgozó komoly bűncselekményre utaló közérdekű bejelentését.

Erről Gulyás József, az Együtt-PM politikusa beszélt csütörtökön Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján.
Kiemelte: elfogadhatatlannak tartják a Horváth Andrásnál tartott házkutatást, ami szerintük azt mutatja, hogy a hatalomnak a megfélemlítés és nem a közügyek tisztázása az érdeke.

A volt szabad demokrata képviselő hangsúlyozta, az ügyben már csak egy kormányváltás hozhat fordulatot.
A rendőrség a Horváth Andrásnál tartott házkutatás közben elvitte a volt adóhivatali dolgozó számítógépének merevlemezét és számos iratot. A rendőrség személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítja Horváth Andrást.

Horváth András november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.