Előfizetés

Már a horgászokat is szívatja a kormány

Publikálás dátuma
2013.12.21. 15:27
Fotó: Thinkstock
A kormány késlekedése vagy szakmai alkalmatlansága miatt késik a több hónappal ezelőtt elfogadott halászati törvény végrehajtása. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Balatonnál a halászat előkészítetlen leállítása következtében senki nem tudja, hogy ki biztosítja és mikor a szükséges papírokat a horgászoknak.

A horgász egyesületek arról tájékoztattak bennünket, hogy nem készültek el időre a szükséges állami papírok, például a fogási naplók, amik nélkül nem lehet legálisan horgászni. Ezen az sem segít, hogy a 2013. évi állami horgászjegy lejárati idejét 2014. január 31-ig meghosszabbították, írja Gőgös Zoltán.

Az MSZP-s képviselő szerint több százezer horgászt tömörítő egyesületek így január elsejétől a kormány hibája miatt kénytelenek lesznek különféle trükkökkel élni, s nem tudni, hogy az állami szervek az ellenőrzéskor e jó szándékú helyi döntéseket vagy elfogadják-e.

A kormánynak nyilatkoznia kell: lehet-e, hogyan lehet január elsejétől horgászni?

Mikor készülnek el a szükséges állami dokumentumok, mikor készül el törvény végrehajtási utasítása?

Matolcsy egy uzsorás! - utcára vonultak a devizahitelesek

Publikálás dátuma
2013.12.21. 14:00
Fotó: Népszava
A Kúria előtt demonstrálnak a devizahitelesek, nem szeretik sem a legfelsőbb bírákat, sem Matolcsy MNB-elnököt.

Nem hivatalos rendőrségi számlálás szerint 126-an tüntetnek Budapesten devizahiteles szervezetek. A Magyar Szociális Fórum és az Otthonvédelmi Tanács hívására megjelentek először a Kúria épülete előtt demonstráltak, majd átvonulnak a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Egyik jelszavukban Matolcsy György korábbi minisztert, a jegybank jelenlegi elnökét uzsorásnak nevezik - jelentette a Népszava tudósítója.

Mint emlékezetes, a kormány felszólítására a Kúria hétfőn hozott jogegységi döntést a devizaalapú hitelek ügyében. A legfőbb bírói fórum azt mondta ki, hogy a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsora- és nem színlelt szerződés.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke azt mondta: a Kúria hétfői döntésével azt üzente, hogy "ne számítsunk igazságra, mert a jogrend nem a miénk, hanem a társadalmon élősködő kisebbségé". A Kúria "szentesítette a csalók és kizsákmányolók jogát" - jelentette ki. Ugyanakkor elítélte azokat, akik velük szemben az igazukat és emberi jogaikat akarják érvényre juttatni - tette hozzá.

Falus Zsolt, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke azt mondta: a devizahitel mint pénzügyi termék "egyszerű, de modern pénzügyi uzsorás eszköz". Falus Zsolt és Mácsai Rozália, a civil szervezet elnökségi tagja a jogegységi döntés kapcsán egy "gondolatébresztő dokumentumcsomagot" adott át megfontolás céljából a Kúria egyik bírósági titkárának.

A tervek szerint a tüntetők átvonulnak a József nádor térre, a bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium épületéhez.

A Kúria hétfői jogegységi döntése értelmében nem ütközik jogszabályba, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés.

Fideszes strómanok veszik meg a TV2-t?

Index
Publikálás dátuma
2013.12.21. 13:20
Fotó: Thinkstock
A Tv2 vezetése szombaton hivatalosan is bejelentette a dolgozóknak, hogy az eddigi német tulajdonos, az ProSiebenSat1-csoport eladja az országos kereskedelmi csatornát - tudta meg az Index. A portál azt írja, a mostani nagy bejelentésen Simon Zsolt azt mondta el, hogy ő maga vette meg a csatornát a Tv2 gazdasági igazgatójával Yvonne Dederick-kel közösen. Az Index információi szerint Simon is elismerte, hogy nincs ekkora magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokkal működik együtt, azt nem árulta el munkatársainak sem.

Simon szintén nem beszélt az árról, de az Index tízmilliárdos nagyságrendről ír annak ellenére, hogy a Tv2 árbevétele 2012-ben 12,5 százalékot csökkent egy év alatt, és 2010 és 2012 között összesen 18 milliárd forintos veszteséget könyvelt el.

Simon azt jelentette be, hogy a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Ez, és a bejelentés szokatlan időpontja az Index szerint: “azt sejteti, hogy igazak a pletykák, miszerint Fidesz-közeli befektetők vetettek szemet a tévécsatornára. A bejelentést megismerő Tv2-es dolgozók között … ez volt az általános értelmezése az adásvételnek."


A Fidesz-közeli befektetőt valószínűsíti az is, hogy Simon Zsolt jó kapcsolatokat ápol a kormánypárttal. A Tv2 pedig eddig is jó kapcsolatokat ápolt a Fidesszel - írja az Index.