Fürdőbelépő nyugdíjasoknak

Publikálás dátuma
2013.12.23. 06:04
Egy sikeres pályázat eredményeként több tízezer forint is megtakarítható FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait. A 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány. Újdonság, hogy a nyugdíjasoknak fürdőjegy program indul: 2 500 forint befizetésével akár 25 alkalmas belépőt kaphatnak - így akár több tízezer forintot is megspórolhatnak. 

A pályázattal elnyerhető támogatást a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gyógyfürdőkbe szóló belépőjegyek formájában nyújtja. Az ingyenes belépőkre januártól lehet pályázni. A jelentkezéshez szükséges egy, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a pályázó nevére kiállított 2013. évi havi nyugdíjigazolás, másrészt ki kell tölteni egy, majd csak januártól megjelenő online adatlapot (www.erzsebetprogram.hu), melynek beadási határideje február 15. Jelentkezni az öregségi nyugellátásban részesülő, 60. életévét betöltött személyeknek lehet, akinek rendszeres havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot, valamint további adóköteles jövedelemmel nem rendelkeznek.

Elnyert támogatás esetén a támogatott a 2 500 forint önerő befizetését követően válik jogosulttá a belépésre 10-25 alkalommal, a programban részt vevő 54 fürdő egyikébe. A pályázattal elnyert támogatáshoz postán kiküldik az Erzsébet Kártyát, akinek már van ilyen, az a korábban megküldött kártya segítségével veheti igénybe az üdülési szolgáltatást. Az elnyert támogatás legkésőbb 2014. december 31-ig vehető igénybe, a határidő meghosszabbítására nincs lehetőség. Fontos tudni, hogy a támogatás nem fedezi a fürdőbe utazás költségeit, és nem is használható fel az útiköltség megtérítésére.

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyfürdőbelépőt (masszázs, isszap pakolás, súlyfürdő kezelést)egyébként a reumatológus írhatja fel, minden érvényes magyar TAJ kártyával rendelkező személy részére, a törvényi előírások szerint évente kettőt.

Szerző

A Jobbik feljelentette a Gyermekrák Alapítványt

A Jobbik pénteken feljelentést tett a Gyermekrák Alapítvány ügyében a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Szilágyi György. Az ellenzéki országgyűlési képviselő hangsúlyozta: álláspontjuk szerint az ügyészségnek hivatalból is eljárást kellett volna indítania az alapítvány ellen. A Jobbik azt szeretné, ha a nyomozóhatóság komplex vizsgálatot folytatna az alapítványnál a karitatív szervezetekkel szembeni bizalom visszaállítása érdekében.Az index.hu 

Az index.hu kedden írt arról, "mentős körökben jó ideje terjed a pletyka", hogy a Gyermekrák Alapítvány Gyermekmentő feliratú Mercedesével reggelente Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A hírportál újságírója többször is tanúja volt, hogy Balogh István az adományokból vásárolt betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. A portál kérdésére az alapítvány elnöke azt mondta, a betegszállítót néha "közérdekű ügyintézésre" is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

Szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte: fontosnak tartják, hogy a társadalom tisztán lássa, mire fordítják az életmentésre, a gyógyításra felajánlott összegeket az egyes, gyógyításért adományokat gyűjtő alapítványok. Ezért az átlátható adományozás érdekében Semmelweis garancia védjegyet vezet be.
Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel.
"A méltatlan médiatámadások" miatt jogi lépéseket tesz az alapítvány - áll az alapítvány pénteken kiadott közleményében. E szerint a betegszállító gépjármű azért teszi meg az utat Budaliget és a Rákóczi tér között, mert az alapítvány elnöke költségkímélés szempontjából saját garázsában tárolta a gépkocsit. Balogh István, az alapítvány elnöke úgy döntött, hogy mindaddig nem tesz újabb nyilatkozatot a médiában, míg a kilátásba helyezett vizsgálatok eredményei nem születnek meg.

Nemcsak Magyarországon gyűjti az adományokat a Gyermekrák Alapítvány – írja az index. A cikk szerint Balogh István százmilliókat termelő alapítványa az Egyesült Államokban is létrehozott egy adománygyűjtő szervezetet. A Children Cancer Foundation Inc.-t Floridában alapították, ott, ahol Balogh gyerekei élnek. A szervezetet Balogh lánya irányítja. A portálon megjelent cikk után elérhetetlenné vált az oldal.

Szerző

Majdnem lenyakazta a lezuhanó cégér az újságírót

Publikálás dátuma
2013.12.23. 06:01

Csupán fél másodpercen múlott, hogy nem történt tragédia Budakeszin, a Fő téren, amikor lezuhant egy súlyos, három méter hosszú cégtábla a város központjában, egy nyitás előtt álló ékszerbolt homlokzatáról. A rendőrség nyomoz, a tulajdonos nem kér elnézést.

Egy forgalmas bank szomszédságában, pár lépésre a városi bölcsődétől zuhant le egy súlyos cégtábla a szombati munkanap délelőttjén, Budakeszin, a Fő téren. Pillanatokon múlt, hogy nem munkatársunk fejére esett a cégér. A csaknem három méter hosszú, két embernyi magasságban felszerelt tábla guillotine-ként szakadt a járdára, s csupán a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Nem több, mint szűk 20 centiméternyi távolság kímélte meg a végzetes tragédiától a hatalmas cégér lezuhanása a Népszava arra járó, közelben lakó munkatársát. Az eseményre összeszaladó járókelők azt tapasztalták, hogy a helyben munkálatokat végző dolgozó még csak elnézést sem kért, hanem különösen botrányos módon kérte számon, hogy munkatársunk a baleset miatt a hatóságokat hívta segítségül. A tevékeny belátást a később helyszínre hívott tulajdonostól sem tapasztaltuk.

Az esetet követően az önkormányzat szakemberei is megjelentek a boltnál, a rendőrség is szemlét tartott, illetve - helyszíni információink szerint - eljárást indított foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.
Munkatársunk a szemle során azt tapasztalta, hogy a három méteres cégtáblát mindössze négy ragtapasszal rögzítették a bolt homlokzatán. Az utóbb életveszélyesnek bizonyult munkát - egy helyszíni vallomás szerint - állítólag egy állami cég alkalmazottai "fusiban" végezték el.