Aláírják a cseh koalíciós szerződést

Január 6-án írják alá a cseh koalíciós szerződést az új kabinet pártjai, a szociáldemokraták, Andrej Babis milliárdos vállalkozó tömörülése, az ANO, valamint a kereszténydemokrata KDU-CSL. Milos Zeman államfő kénytelen lesz kinevezni miniszterelnöknek Bohuslav Sobotkát, a CSSD elnökét. Az elnök minden alkalmat megragadott arra, hogy húzza az időt, s minél később kelljen a kormány élére állítani Sobotkát. A várakozásnak meg is volt az eredménye, hiszen még Jirí Rusnok kormánya fogadta el múlt héten a jövő évi költségvetést, amely 112 milliárd koronás (mintegy 4 millió euró) deficittel számol. 

A következő kabinet egyik legbefolyásosabb személyisége éppen Babis lesz, aki a pénzügyi tárca várományosa. Cseh lapok szerint ő lehet a garanciája annak, hogy a következő négy évben ne legyenek adóemelések Csehországban. Ugyanakkor a CTK hírügynökség megjegyzi, ha a kormány programjának minden pontját komolyan veszik, akkor Babisnak nehéz lesz teljesítenie legfőbb célkitűzését, csökkenteni a hiányt, valamint az állami kiadásokat.

Sobotkának a vártnál nehezebb volt összekovácsolni a kormányt, múlt hét közepén a cseh sajtóban olyan hírek is napvilágot láttak, melyek szerint a CSSD elnöke annak a lehetőségét vizsgálta, miként lehetne az új kabinetet a kereszténydemokraták nélkül életre hívni. Végül azonban teljesítette a KDU-CSL legfontosabb követelését, s a konzervatív pártnak adta az agrártárcát. Emellett a kulturális minisztérium irányítását is megkapták, valamint egy tárcanélküli miniszteri posztot.

Ez utóbbit a KDU-CSL elnöke, Pavel Belobradek kapja meg, helyettese, Marian Jurecka pedig mezőgazdasági miniszter lesz. Jan Veleba, az agrárkamara elnöke kijelentette, nem tekinti Jureckát az agrárügyek szakértőjének, mivel egyetlen a témát érintő tanácskozáson sem bukkant fel.Jan Faltynek, az ANO frakcióvezetője szintén kritikusan tekint a kinevezésre. Mint mondta, utoljára a kilencvenes években volt az országnak kereszténydemokrata mezőgazdasági minisztere, így a pártnak nincs tapasztalata az agrárium ügyeiben. 

Szerző

Megszűnt a Schmitt-díj

Publikálás dátuma
2013.12.23. 08:43
FOTÓ: K 2 PRESS
 Áder János köztársasági elnök hatályon kívül helyezte az elődje, Schmitt Pál által alapított  kitüntetéseket – írja a Blikk.

A 2010 őszén alapított díj először „Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök érdemérme" nevet viselte, amelynek volt egy fokkal kevésbé rangos változata, a díszokleveles „Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ezüstérme". A plágiumbotrány kipattanása után nem sokkal lekerült a kitüntetésekről Schmitt neve, nem sokkal később pedig Schmittnek is távoznia kellett az államfői posztról, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta őt a doktori címétől.

Az érdemérmével többek között a tudományok, az ifjúság nevelése, elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása terén szerzett kiemelkedő érdemeket, valamint művészi, alkotói, előadói és közszolgálati tevékenységet honorálta a köztársasági elnök. Schmitt egyebek mellett Kudlik Júlia egykori tévést, Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét és a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosát is kitüntette.

Szerző

Füstölt a szerelvény, csak a Határ útig közlekedik a 3-as metró

Füstöt tapasztaltak hétfő reggel a 3-as metrón, emiatt a szerelvények csak a Határ útig közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

 Az átvizsgálás idejére a Határ út és Kőbánya-Kispest végállomás között pótlóbuszok viszik az utasokat.

Szerző
Témák
metró