Köztér - A brand trendje

Az újságírónak nincs könnyű dolga, amikor egy-egy termék (szolgáltatás) bemutatásával foglalkozik, ugyanis kerülnie kell a rá jellemző arculat, szlogen, logó alkalmazását, különben a kéretlen reklámozás bűnét követi el, amit nem csak a saját kiadója, hanem a szakma is általában rossz néven vesz. Két okból: egyrészt az általa képviselt médiát megfosztja a remélt hirdetési bevételtől, másrészt a zsurnaliszta annak bélyegét is magán hordozhatja, hogy lefizették, elvégre (vélelmezett) honoráriuma legfeljebb töredéke annak, amit egyébként hirdetési tarifaként ki kellett volna fizetni.

A hazai piacgazdaság hajnalán - jelentős médiamúlttal a háta mögött - Kőszegi András a fejébe vette, hogy a branding (márkaépítés) hazai szószólójává válik, megküzdve azzal is, hogy számos kifejezésnek csak erőltetetten kimódolt hazai megfelelője van, ha egyáltalán rábukkanunk ilyesmire. A névadás, a termék, az arculattervezés vagy a promóció rejtelmeit osztja meg a szakmával, és nemegyszer a fogyasztóval.

Egy évtized alatt közel 400 szakmai interjút is elkészített, melyekből Ez a branding címmel 51 "márkás beszélgetést" szedett csokorba, és tett közzé a kiváló márkákhoz méltó megjelenésű könyv formájában. Beszélgetőtársai voltak - a többi között - Szigetvári Viktor, a politikai kampányok tudora, Zoób Kati, a divattervező, Geszti Péter vagy Rácz Félix, aki sporttehetségeket profi bajnokokká menedzselt, de ott találjuk a sorban Deutsch Tamást is, a kormánypárti uniós képviselőt, nem mellesleg egy fővárosi sportklub elnökét is.

Szerző
Témák
brand köztér

Ikerlemezen Weöres Sándor remekül muzsikáló versei

Publikálás dátuma
2013.12.23. 20:30
Az iker-cd-k bemutatóján élőben is megszólalnak a magyar költészet megzenésített mesterművei FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére iker-lemez jelent mega két legendás zenészcsapattól, a Sebő és a Kaláka együttestől. A Sebő-Weöres 100 huszonkilenc dalt, a Kaláka-Weöres 100 tizenhét dalt ad közre a megzenésített Weöres-versek közül.

A két legendás együttes, a Sebő és a Kaláka iker-lemezre válogatta ki a Weöres Sándor verseire írt dalainak javát a költő születésének 100. évfordulójára. A megzenésítések története a hetvenes évekre nyúlik vissza, amikor a gyerekek egyszerre csak egy egészen csodás világába léphettek be a költészet és a zene találkozásának köszönhetően. Pontosabban a Sebő együttes és a Kaláka nagy zenei felfedezésének nyomán: felfedezték a maguk zenei világába illőnek a versekre írt dalokat, s így találtak szinte azonnal Weöres Sándor költeményeire.

A hetvenes években született gyerekek olyan szerencsések voltak, hogy már ezeken a dalokon nőhettek fel, máig maradandó élményt begyűjtve maguknak versből, ritmusból, dallamból az olyan dalolt versek hallatán, mint a Galagonya, a Csimpilimpi, hová mész?, a Fut, robog a kicsi kocsi, A tündér, a Tekereg a szél, a Sej-haj folyóba és így tovább.

A két lemez válogatásába természetesen nem csak a nevezetes gyerekversek kerültek be, a Kaláka CD-n hallható például Jeszenyin-, Burns- és Guillén-vers is Weöres műfordításában, de ott van a Fülemüle, fülemüle gyönyörű című dal is, amit Gryllusék a Holdbéli csónakos című darabhoz írtak. Vagy a teljesen abszurd tréfának ható Összekevert újságcikkek, amelyet a költő újságcikkekből kivágott mondatokból írt a Rádiókabarénak, Gryllusék pedig megzenésítették. A Sebő CD-n az általuk közkinccsé tett csodálatosan játékosságú gyerekversek mellett például részletek szólalnak meg a Psychéből. Érdekesség, hogy mindkét CD-n ott van a négy dalt egyesítő Első szimfónia (Jubilus, Himnusz a Naphoz, Valse Triste, Haláltánc), össze lehet hasonlítani a feldolgozást.

A Gryllus Kiadónál most megjelent két CD-n összesen 46 Weöres-vers szólal meg, 29 Sebőék előadásában, 17 pedig a Kalákáéban. Ez önmagában remek ötlet, hiszen elég régen nem látott napvilágot ilyen jellegű lemez, s a mai gyerekek és felnőttek is megérdemlik, hogy Weöres káprázatos ritmusú versei, a legtündéribb gyerekversek eljussanak hozzájuk. De más különlegességgel is szolgál a két CD. A lemezborítókon ugyanis eddig ismeretlen Weöres-szöveg olvasható, a költő kézírásában.

A Sebő - Weöres 100 CD borítóján olvasható szövegről mondja Sebő Ferenc, hogy az idézett mondatok 1975-ben hangzottak el, amikor Weöres Sándor a Kassák Klub vendége volt. Őszintén örült annak, hogy a parasztzene, s az énekelt versek - köztük a Weöres-versek - iránt ilyen lelkes érdeklődést tapasztalt. A vélemény pedig így hangzik: "Jó tudni, hogy az ilyen Sebő-klubtípusok nincsenek részvétlenségre kárhoztatva. Sokat jártam nyugati országokban, láttam az ifjúság legkülönfélébb rendezvényeit. (…) Az igazán tartalmas programok csak nagyon keveseket érdekelnek, a publikum nem vesz róluk tudomást. Nagyra becsülöm Sebőék törekvéseit, azt, hogy maguk köré tudták gyűjteni azokat a fiatalokat, akik értelmesen szeretnének eltölteni néhány órát."

A Kaláka CD borítóján lévő Weöres-kézírás születésére Gryllus Dániel így emlékszik vissza: "1972-ben egy Egyetemi Színpadon tartott koncert utáni vacsora közben Weöres Sanyi bácsi azt mondta, milyen érdekes lenne egy olyan összeállítás, ahol a magyar vers ritmusait, formáit egymás után elénekelnénk. Rögtön el is kezdte írni egy papírra egytől hétig a listát, s utána azt mondta, ez a sor 120-ig folytatható, majd leírt még néhány ritmusképletet." A kiadónak köszönhetően ez a megszakadt lista olvasható most a lemezborítón. Gryllus máig bánja, hogy nem unszolta a költőt, hogy írja le mind a 120-at. "Szerencsére a papírt eltettem, bár látszik rajta néhány pohár nyoma, de jól olvasható."

Az iker-cd-k dalainak szívet melengető szépségét a január 22-i lemezbemutató koncerten élvezhetik élőben Weöres Sándor páratlan költészetének rajongói a Művészetek Palotájában. Az esemény a költő halálának 25. évfordulójára is emlékezik, s egyben lezárása Weöres születésének 100. évfordulóját ünneplő eseménysorozatnak.

Szerző

Kriza Ákos nem oszt év végi jutalmat

Nem fizetnek év végi jutalmat a miskolci polgármesteri hivatalban, miként a városi intézmények és cégek vezetőinek sem - tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője hétfőn az MTI-t.

Koczák Szilvia emlékeztetett arra, hogy Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester már harmadik éve nem engedélyez jutalmat a felső vezetőknek.

Jutalmat a Miskolc Holding Zrt.-hez tartozó cégek vezetői sem kaptak. Az önkormányzat nyereségesen üzemelő cégeinél mindössze a dolgozók vehettek át néhány tízezer forintos év végi jutalmat, a vezetőség, csakúgy, mint tavaly, ebben az esztendőben sem kapott prémiumot.

Szerző
Témák
Miskolc jutalom