Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fodultak a BKV-bérletek ára miatt

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordul a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozó Szakszervezetek Szövetsége (VDSZ) a BKV-bérletek árának differenciálása miatt - közölte a szövetség pénteken az MTI-vel.

A VDSZ alkotmányjogi szempontból is aggályosnak tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, januártól olcsóbb lesz a bérlet, de csak azoknak, akik nem cafetériaként veszik meg - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, a hátrányos megkülönböztetés százezreket érint, s évente 12 ezer forinttal csökkenti a béren kívüli juttatás keretét.
A VDSZ elvárja, hogy a városvezetés az EBH döntésétől függetlenül is korrigálja a vonatkozó rendelkezését, és a kedvezményt terjessze ki azokra is, akik a béren kívüli juttatásból veszik meg a bérletet.

"A főváros ugyanis ezzel a döntésével éppen azokat károsítja meg, akiknek a legnagyobb szükségük van a kedvezményekre, hiszen nem véletlen, hogy a borsos tömegközlekedési költségre használják a munkáltatói támogatást" - áll a közleményben.

A közlemény szerint Székely Tamás, a VDSZ elnöke attól tart, hogy amennyiben ez a megkülönböztető kedvezményes rendszer marad érvényben, egyértelműen kimarad a béren kívüli juttatások választható tételei közül a bérletvásárlás lehetősége.

Szerző

Milliárdokba kerül és tovább hízik az országgyűlési őrség

Tovább hízik a parlamenti sereg! Harminc fővel megemelik jövőre az országgyűlési őrség létszámát – tudta meg a Blikk az Országgyűlés Hivatalától.

Ez úgy derült ki, hogy a Blikk megkérdezte a parlamenttől: milyen céllal szereztek be november végén 10 millió forintért többfunkciós esővédő szolgálati kabátot és nadrágot, illetve csaknem 6 millió forintért nyári és téli bakancsot. "Az országgyűlési őrségre 2014-ben többletfeladatok hárulnak" közölte a lappal a parlament sajtóirodája. – Átveszi az új látogatóközpont és mélygarázs biztosítását, az ottani beléptetéseket, biztonsági átvizsgálásokat. Ezzel kapcsolatban 30 fővel emelkedik az objektumőrök létszáma is.

Az Országház azonban nemcsak ezzel indokolta a 16 milliós ruhavásárlást, hanem azzal is, hogy a meglévő egyenruhák is kopnak, használódnak, illetve ki szeretnék alakítani a szükséges raktári készletet. A Blikk összesítése szerint ugyanakkor a szűk egy éve működő parlamenti őrség ruházatára 2012 őszétől már durván 208 millió forintot költött el a hivatal.

A testület január elsejével 349 fős keretlétszámmal kezdte meg a szolgálatot. A gyakorló, avagy szolgálati egyenruhájuk csaknem 19 millió forintba, a díszegyenruhájuk – hivatalos nevén társasági egyenruhájuk – és hozzá a sapka több mint 32 millióba került. Az országgyűlési őrségre amúgy az idén összességében 2,3 milliárd adóforintot költhetett el a T. Ház, ami az említett létszámbővítés miatt 2014-ben mintegy 200 millióval emelkedik, azaz összességében átlépi a 2,5 milliárd forintot.

Szerző

Ismét megdőlt a hajnali melegrekord

öbb helyen is megdőlt a napi hajnali melegrekord pénteken, Pécsett mindössze 9,3 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a péntekre virradó éjszakán megdőlt a december 27-i eddigi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord.

 Mostanáig ezen a napon Tatabányán volt a legenyhébb a hajnal 1957-ben, akkor 8 fokot mértek. Péntekre virradóra Egerben ugyancsak 8 fokig, Szegeden 8,5 fokig, Pécsett csupán 9,3 fokig hűlt le a levegő, így ez utóbbi számít új napi rekordnak.
A legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord egy nappal korábban is megdőlt: Pápán a leghidegebb órában mindössze 10,2 fok volt.

Az előrejelzés szerint folytatódik az enyhe idő. Pénteken egyre kevesebb helyen, főleg a Dunántúlon fordul elő eső, zápor. A legmagasabb hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére 2 és 7 fok közé hűl le a levegő.

Szerző
Témák
melegrekord