A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) friss kutatásából kiderült: a magyar családok 52,9%-a a fagyasztott halat részesíti előnyben; friss halat csak 39% fogyaszt rendszeresen. A mélyhűtött haláruk tartalmának közel fele viszont víz, és a vevők sokszor csak a kiolvasztást követően szembesülnek a ténylegesen megvásárolt hús mennyiségével.
Karácsonykor minden évben jelentősen megugrik a halfogyasztás, azonban az enyhén növekvő tendencia egész évben jellemző volt: Magyarországon ma már egész évben fogyasztanak halat az emberek.. Ez fejenként évi több mint
A NÉBIH friss felmérése szerint csak minden negyedik magyar tartja egészségesnek a halhúst. A lakosság 36,1%-a csak évente néhány alkalommal fogyaszt halat, harmaduknál jellemzően erre az ünnepnapokon kerül sor. A magyarok körében a legkedveltebb hal a ponty, de nem sokkal marad el a hekk és tonhal, ezt követi a törpeharcsa, süllő, keszeg és harcsa. A többség (52,9%) a fagyasztott termékek mellett teszi le voksát, tart a friss hal szálkásságától, szagától.
Bár mindössze 39% dönt a friss halhús mellett, a magyarok többsége úgy gondolja, a kopoltyú színe, vagy a hús szaga alapján el tudja dönteni, valóban friss árut vásárol-e.
66% elsősorban hipermarketekben vásárol, de igen magas azok aránya is (33%), akiknél az ismerősük, családtagjuk által kifogott hal kerül az asztalra.
A hal feldolgozása kapcsán a ritka halfogyasztók csak a halászlét és a harcsapaprikást ismerték jellemzően, a legkedveltebb ételek a halászlé, rácponty, és a rántott és sült hal.
A magyarok kevésbé tartják lényegesnek a hús származási helyét. A tárolásra sem ügyelünk, csak a megkérdezettek 48%-a gondolja úgy, ha nem használjuk fel rövid időn belül a megvásárolt halat, akkor azt le kell fagyasztani. Nagyon fontos lenne pedig, hogy ha nem használjuk fel egy-két napon belül a friss halat, inkább fagyasszuk le.
A fagyasztott haláru fokozott figyelmet igényel – a vízért ne, csak a halért fizessünk!
A tengerek túlhalászottsága ma már nagyon súlyos környezeti probléma; a tengeri halak nagy része pedig fagyasztva kerül a pultokra. A fogyasztók figyelmét azonban sokszor elkerülik az apró betűk, amelyek jelzik, hogy az áru tartalmának közel 50%-a víz. A többség csak a kiolvasztást követően szembesül azzal, hogy az olcsónak hitt halfilé így valójában drágább volt, mint a jobb minőségű, friss hal. Fontos szabály, hogy az egyszer kiengedett fagyasztott terméket visszafagyasztani soha nem szabad. A jó halkereskedők készséggel megmondják vevőiknek, hogy az általuk kínált halat mikor, hol fogták és ezt igazolni is tudják.
A bolti akváriumok láttán sokan inkább a mélyhűtők felé fordulnak, a NÉBIH azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az így tartott állatok nincsenek veszélyben, így a vásárlás sem kockázatos. A halak télen hasonló sűrűségben verődnek össze a folyók és tavak mélyebb részein, így vészelve át a hideget.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal karácsony előtt és az ünnep után is folytatja a hazai és külföldi haltermékek rendszeres ellenőrzését, de a felhívja a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók és a kereskedők is sokat tehetnek a haltermékek iránti fogyasztói bizalom növeléséért. A Hivatal arra biztatja a fogyasztókat, hogy tudatosan vásároljanak friss, hazai halat és tájékozódjanak a haltermékek eredetéről.
A tudatos vásárlást elősegíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már tervbe vette, hogy a fagyasztott halak minőségi tulajdonságait is lefektetik egy Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelynek munkálatai előre láthatólag a jövő évben fognak elkezdődni.