Előfizetés

Kivéreztetett egyetemek

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2013.12.30. 06:01
A keretszámok megszűntek, ám a röghöz kötés megmaradt – hiába tiltakoztak egy éve a hallgatók FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Az életben maradásról és a kényszerű alkukról szólt az elmúlt év a magyar felsőoktatás szereplői számára. Miközben az alaptörvénybe írták a diplomások röghöz kötésének intézményét, a felvételi keretszámokat lényegében a 2011-es szintre állították vissza. Konszolidációs tervei ellenére a tavasszal államtitkárrá kinevezett Klinghammer István elvesztette Orbán Viktor bizalmát.

A megkérdezettek többsége - mintegy 58 százaléka - támogatja, hogy a felsőoktatásban államilag finanszírozott képzésben tanulóknak nyilatkozatban kell vállalniuk, diplomájukat a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik, és a végzéstől számított húsz éven belül a támogatott idővel megegyező ideig Magyarországon dolgoznak - ez derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. A kormány egyik legemblematikusabb, a köznyelvben "röghöz kötésnek" nevezett intézkedése annak ellenére vált elfogadottá, hogy épp ez dühítette fel leginkább a tavaly év végi diáktüntetések résztvevőit. A felsőoktatás egyéb területein azonban a kabinet idén "taktikai visszavonulásra kényszerült".

A miniszterelnök tavasszal elvette az ágazat irányítását Hoffmann Rózsától, és Klinghammer István kezébe adta. Az egyetemi világból érkezett, egykori ELTE-rektor kinevezésével úgy tűnt, a kormány feladja addigi terveit. A röghöz kötés és az államilag finanszírozott felvételi keretszámok drasztikus csökkentése miatt 2012-ben kirobbant, országos diáktüntetés-sorozat ugyanis akkora médiavisszhangot kapott, hogy Hoffmann - totális elutasításon, illetve a diákok, a tanárok és az egyetemi vezetők véleményének semmibevételén alapuló -politikáját a népszerűség-vesztéstől megrettent Orbán Viktor nem folytathatta tovább. Ráadásul a kormányváltás után reálértéken csaknem 30 százalékkal csökkent a felsőoktatás állami támogatása, emiatt 2012-re intézmények tucatjai kerültek működőképességük határára.

A kormányfő ezért megszavaztatta a parlamenttel a felvételi keretszámok és a részösztöndíjas képzési forma eltörlését, amelyek jelentősen korlátozták az ingyenes képzésben résztvevők számát. Így 2013 nyarán nagyságrendileg ugyanannyi hallgatót vettek fel állami finanszírozással, mint 2011-ben, a Hoffmann által elindított keretszámcsökkentések előtt. Részben ennek is köszönhető, hogy a kormány intézkedéseit ellenző diákok ellenállása kifulladt. A röghöz kötés azonban megmaradt, sőt, idén márciusban bekerült az alaptörvénybe is.

Némileg javult a felsőoktatás finanszírozása is. A 2010-es 186-ról 2013-ra 123 milliárdra csökkent az ágazat költségvetési támogatása, a 2014-es költségvetés pedig 136,7 milliárdra korrigálná az állami ráfordítást. Ez viszont nagyon egyenlőtlenül oszlik el, egyes intézmények "gyorssegélyként" kaptak néhány százmilliót, a kiemelt egyetemek arányaiban többet, a kisebb, vidéki főiskolák pedig szinte csak a túlélésre elegendőt.

A Klinghammer által tavasszal összehívott Felsőoktatási Kerekasztal feladata az volt, hogy visszanyerje a hallgatói önkormányzatok, rektorok és felsőoktatási dolgozók támogatását. A tárgyalásokon azonban részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László is - akinek szavára Orbán szívesen hallgat. Ezt bizonyítja, hogy lényegében a kamara elképzelései szerint alakult át a szak-, és felnőttképzés, Parragh ráadásul drasztikusabb változásokat kíván. Mivel a szakképzésben is az elméleti-közismereti tárgyak visszaszorításáért kardoskodott, valószínűleg "nem túl nagy barátja" a felsőoktatás humán jellegű képzéseinek. Talán ennek tudható be, hogy sajtóhírek szerint Klinghammer és törvényjavaslattá formált reformelképzelései elvesztették a kormányfő támogatását, így jövőre valószínűleg új államtitkára lesz a felsőoktatásnak.

Északi vadlibák telelnek Debrecen közelében

Publikálás dátuma
2013.12.30. 02:19
FOTÓ: MTI Czeglédi Zsolt
Egy csapat nagy lilik (Anser albifrons) Debrecen határában a Látóképi horgásztó közelében.

Az Oroszországban, Észak-Amerikában és Grönlandon őshonos faj a Kárpát-medence rendszeres vendége, amely fontos telelőhelyük. A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli, hazánkban az egyik legnagyobb tömegben megjelenő vadlúdfaj.

Hó helyett eső szilveszterkor

Publikálás dátuma
2013.12.30. 02:03

A jövő hét elején erősen felhős, többfelé ködös időre lehet számítani. Szilveszterkor nem várható csapadék, és a leghidegebb órákban is mínusz 1 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet. Az új év első napjaiban folytatódik a borús idő, többfelé várható eső, zápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből.

Eszerint hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként az ország középső területein gyenge esőre is számítani lehet, többfelé megélénkül majd a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet többnyire plusz 4 és plusz 8 fok között várható.

Kedden, az év utolsó napján többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósabban ködös idő várható, helyenként szitálás is lehet. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 2-7 fokig melegszik a levegő.

Január elsején, szerdán is többnyire erősen felhős, párás idő lesz, néhol szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de északnyugaton megélénkülhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 3, a maximum plusz 2 és plusz 7 fok között alakul.

Csütörtökön gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan kisebb eső is lehet. A Dunántúlon élénk, helyenként erős lesz a szél, keleten többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3 és plusz 9 fok között alakul.

Pénteken eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen valószínű eső, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Hajnalban, reggel párás, néhol ködös időre lehet számítani. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5 fok között, napközben 5-10 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet. Néhol szitálás, gyenge eső is kialakulhat, időnként a szél is megélénkülhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb plusz 3 és plusz 8 fok között alakul.

Vasárnap is gyakran erősen felhős lesz az ég, és nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Többfelé megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul. Napközben 5-10 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.