Kitört az Etna - lezárták a szicíliai légtér felét

Publikálás dátuma
2013.12.30. 10:29
Marco Di Lauro (Getty Images) képe egy korábbi kitörés idején készült.
 Az Etna újabb kitörése miatt hétfő reggel lezárták a szicíliai légtér egy részét.

 Az Etnához legközelebbi kelet-szicíliai Catania repülőtere (Fontanarossa) egyelőre nem függesztette fel a forgalmát. Az óráról órára sűrűbb hamueső miatt a repülőtereken folyamatosan ellenőrzik a látási viszonyokat. 

A vulkán vasárnap hajnalban kezdett morajlani, és hétfő reggeltől vált intenzívebbé a tevékenysége. A láva az újnak számító délkeleti kráterből tör elő két különböző helyen, a kráter keleti falán és a kráter szájának északkeleti részén.  Az Etna legutóbb december elején tört ki. A vulkán néhánynapos kitörései gyakoriak az év eleje óta.

Szerző

Nyolc embert öltek meg a rendőrök Kínában

Hivatalos jelentés szerint a hatóságokra támadó nyolc terroristát lőttek le a rendőrök a főleg muzulmán ujgurok lakta kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban.

Kínai sajtóbeszámolók szerint az eset helyi idő szerint hétfő reggel, a tádzsik és a kirgiz határhoz közeli Kashgar város szomszédságában történt. A helyi kormányzat alá tartozó egyik hírportál beszámolója szerint a 850 ezres lakosú Jarkant megye közbiztonsági hivatalát kevéssel hat óra után késsel és robbanószerkezettel felfegyverzett terroristák támadták meg. A merénylők közül nyolcat a rendőrök lelőttek, egy embert pedig őrizetbe vettek. A terroristák személyazonosságát nem közölték, további részleteket a hivatalos kínai sajtó nem tett közzé.

A tartományban gyakran kerül sor a hatóságok és a lakosság közötti összetűzésre, amelyet előbbiek a szélsőséges erők jelenlétével, utóbbiak a szigorú hatósági ellenőrzéssel indokolnak. Augusztus közepe óta már több mint ötven ember veszítette életét a hatóságok és a muzulmán ujgurok közötti összecsapások következtében.

A hétfői eset két héttel azután történt, hogy egy hasonló támadásban a hatóságok 14 terroristát öltek meg ugyanebben a tartományban. A pekingi Tienanmen téren októberben végén történt, öt halálos áldozattal és tucatnyi sebesülttel járó terrortámadásért a kínai hatóságok szintén ujgur szélsőségeseket tettek felelőssé.

Szerző
Témák
Kína Hszincsiang

Újabb halálos merénylet Volgográdban

Publikálás dátuma
2013.12.30. 07:47
FOTÓ: Gennady Gulyaev/Kommersant/Getty Images
Újabb robbanás történt Volgográdban, ezúttal egy trolibuszon. A SkyNews információi szerint legkevesebb tizennégy halálos áldozatot követelt a merénylet. 

Egy nappal azután, hogy tizenhét halálos áldozattal járó robbantásos merényletet követtek el a volgográdi központi pályaudvaron, most egy helyi trolibuszon történt újabb robbanás, amelynek legalább tíz halottja van - számol be a fejleményekről a hvg.hu. Az eset körülményei egyelőre még tisztázatlanok, a jelek azonban a hatóságok szerint terrorista támadásra utalnak.

A vizsgálatok így már két robbantás ügyében folynak. A dél-oroszországi városban vasárnap öngyilkos merénylő hajtott végre merényletet a központi pályaudvaron. A halálos áldozatok száma az éjszaka folyamán 17-re emelkedett. A robbanószerkezet ereje tíz kilogramm trotilét is meghaladta. 

Készültség

Fokozott készültségbe helyezték az orosz rendvédelmi szerveket Vlagyimir Putyin elnök utasítására - jelentette be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója.

Alekszandr Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság vezetője, elmondta, hogy az intézkedés nem csak a dél-oroszországi Volgográdra terjed ki, hanem más régiókra is. Azt nem részletezte, hogy Oroszország mely területein erősítik a biztonsági készültséget.

A fokozott készültségre az utóbbi két napban egymást követő volgográdi robbantásos merényletek miatt volt szükség. A dél-oroszországi nagyvárosban vasárnap a központi vasútállomáson, majd a hétfő reggel egy trolibuszon elkövetett öngyilkos merényletekben összesen 32 ember halt meg, mintegy 70-en sérültek meg.

Szerző
Frissítve: 2013.12.30. 16:58