Előfizetés

Javult Schumacher állapota!

Publikálás dátuma
2013.12.31. 06:57
Reméljük, még egyszer láthatjuk Schumacher győzelmi örömét FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A 11 órakor tartott sajtótájékoztatón a Forma-1-es versenyző orvosai bejelentették: egy újabb beavatkozás után kicsivel javult az agysérült Schumacher állapota - számol be a Bors.

A sportoló állapota stabil, és újabb CT- felvételek azt mutatták, hogy a tegnapinál valamivel biztatóbb az intenzív osztályon kómában fekvő Schumi helyzete, ami pozitív meglepetésként érte az orvosokat. "Még mindig kritikus állapotban van, de már nem annyira, mint tegnap" - fogalmaztak.

Azt azonban egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy túl van az életveszélyen, mindenesetre az orvosok egy kis időt nyertek.

A teljes cikket itt olvashatja.

Kritikus állapotban van

Nézzük az egész sportszerető világot megrázó baleset tényeit. Michael Schuamcher vasárnap 11.07 perckor síbalesetet szenvedett a franciaországi téli üdülőhelyen, Méribelben, fejjel egy sziklának csapódott. Az albertville-i ügyészség eddigi vizsgálata megállapította, hogy a szerencsétlenség nem a kijelölt sípályákon történt, és nem egy másik síelő idézte elő, hanem az F1 hétszeres világbajnoka - vélhetően - egy olyan sziklába zuhant fejjel, amelyet részben vagy teljes egészében hó fedte.

Az orvosi segítség 11.15-kor megérkezett, és az ekkor még magánál lévő, ám sokkot kapó legendát azonnal a moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállították és megoperálták. Koponyáját felnyitották a nyomás csökkentése érdekében, és mesterséges kómában tartják. Schumacher állapota rendkívül súlyos, az életéért küzd.  Az orvosok nem bocsátkoznak találgatásokba, azt azonban leszögezték: ha a legendás pilóta nem viselt volna sisakot, már halott lenne.

A családja - felesége, gyermekei, testvére és édesapja -, valamint korábbi csapatvezetői - Jean Todt, Ross Brawn - már ott vannak Michael Schumacher betegágya mellett, és közösen többmillió ember lélekbeni támogatásával imádkoznak a legenda felépüléséért. Ugyanakkor azt kérik, ezekben a napokban, órákban biztosítson mindenki a számukra nyugalmat. Az ágyon pedig ott fekszik az F1 valahavolt egyik legnagyobb harcosa, tehetetlenül, kómában. Igen. Ő. Schumi, a zseni. Aki 307 futamon állt rajthoz, és amelyikből 91 alkalommal győzött is.

Ám most a 92. siker mindennél fontosabb lenne. Most kell a pole pozíció, most kell az a bizonyos schumacheri plussz! Most kell még egyszer megcsinálnia azt, amire 1998-ban, a Hungaroringen már egyszer képes volt. Akkor Ross Brawn azt mondta a német pilótának, a sikerhez kell 19 kvalifikációs kört futni. És akkor Schumi képes volt minderre. Akkor megcsinálta, és mindenki csak ámult. Hát akkor gyerünk, hiszen most is kell néhány kvalifikációs kör, amivel eddigi pályafutása legfontosabb versenyét is megnyerheti.

Mert az autó és motorsport résztvevői, valamint a rajongók tízmilliói egy emberként szurkolnak és izgulnak a nagyon kritikus állapotban lévő világbajnoknak. Mert meg kell nyernie a 92. futamot is, hisz a világnak élő legendákra és példaképekre van szüksége.

Maradandó agykárosodása lehet

A tegnapi nap talán egyetlen jó híre az, hogy a Formula 1 hétszeres világbajnoka, a sportág legendája még küzd az életéért. Schumachert továbbra is mesterséges kómában, míg a testhőmérsékletét 34 és 35 fok között tartják, és az eddigi vizsgálatok alapján egyértelműen kiderült, ha a legendás pilóta nem viselt volna sisakot, már halott lenne.

"A vizsgálatok elvégzését követően azonnal meg kellett műtenünk, az állapota pedig továbbra is kritikus. Jelenleg a koponyaűri nyomást szeretnénk csökkenteni. Óráról-órára dolgozunk, jelenleg azonban korai lenne megmondani, hogy pontosan mi fog történni vele, de sajnos nem zárható ki, hogy maradandó agykárosodást szenved majd" - mondta Jean-Francois Payen a grenoble-i kórház egyik professzora.

Catherine McMahon, a liverpooli Walton Centre traumatológiai osztályának vezetője a BBC-nek elmondta: ilyen esetekben folyamatosan figyelik a sérült agyát és próbálják csökkenteni a nyomást a koponyájában. 

"A mesterséges kómával próbálják csökkenteni a nyomást a koponyájában és megakadályozni a további agykárosodást. Valószínűleg még néhány napig mesterséges kómában tartják Schumachert. Ilyenkor gyakorlatilag még lehetetlen megjósolni, hogy felépül-e ebből" – mondta Catherine McMahon.

Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa viszont úgy nyilatkozott, bizakodásra adhat okot, hogy eddig nem volt szükség második műtétre. "Hallottuk, hogy Michelnek bilaterális sérülés van az agyában, azaz mindkét agyféltekéje megsérült. Nem tudjuk pontosan, milyen sérülései vannak, de háromfélére gyanakodhatunk. Az egyik a hematoma, a vérömleny, amelyet le lehet csapolni, és figyelni kell, kialakul-e újra, vagy keletkezik máshol.

A második a zúzódás, amelyről kék és fekete foltok tanúskodnak. Ezek jelzik, hogy vér szivárgott ki a véredényekből a szövetbe. Ugyanez történik, ha beütjük a kezünket, és folt marad a helyén. Általában nyom nélkül felszívódik, esetenként üreget hagy maga után. A harmadik típus a mikroszkopikus sérülés, amelyeket nehéz speciálisan kezelni" - fogalmazott Hartstein.

Szavak és imák

A nemzetközi sportvilág egy emberként bízik abban, hogy az életéért harcoló hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher megnyerje legnagyobb csatáját.
Martin Brundle: "Gyerünk Michael, mutass nekünk egy remek versenyt és egy igazi kvalifikációs tempót, mint rég. Meg tudod csinálni!"
Jenson Button: "Michaelnek sokkal több ereje van, mint másnak, ahhoz, hogy átvészelje ezt!"
Sergio Pérez: "Imádkozom Schumacherért és a családjáért. Biztosan sikerülni fog!"
Romain Grosjean: "A gondolataink Schumacher és az ő családja körül forognak. Remélem, hamar felépülsz!"
Mario Andretti: "Olyan ideges vagyok, mint a többiek. Remélem, hogy az imáim meghallgatásra találnak."
Sébastien Loeb: "Mindenki gyors gyógyulást kíván Schumachernek. Úgy érzem, hogy a motorsportok világában dolgozók nagyon rosszul alszanak már két napja"
Johnny Herbert: "Azzal az erővel, amivel a pályán harcoltál, ezt is végig csinálod, barátom!"
Felipe Massa: "Imádkozom érted testvérem! Remélem, gyorsan felépülsz! Az isten áldjon, Michael!"
Fernando Alonso: "Jobbulást Michael! Remélem, hamarosan pozitív híreket hallunk."
Giancarlo Fisichella: "Ismerlek Michael, igazi férfi vagy, te vagy a legjobb, te vagy… Ez a legnehezebb versenyed, de biztosra veszem, hogy újra nyerni fogsz!"
Sebastian Vettel: "Le vagyok döbbenve. Olyan nekem ő, mintha az apám lenne. Nagyon sok erőt kívánok most Michael családjának."
Pelé: "A sportrajongók szívében és eszében is te jársz most Brazíliában, és szerte a világon!"
Boris Becker: "Mind azért imádkozunk, hogy Michael gyorsan és teljesen felépüljön."

A 2013-as év igazi lúzerei

Népszava-összefoglaló
Publikálás dátuma
2013.12.31. 06:55
A bukaresti és az amszterdami csúfos vereségeket vélhetően sosem emésztik meg a szurkolók FOTÓ: K 2 PRESS
Divatja van a rangsoroknak. Manapság készül lajstrom gazdagokról, szegényekről, szépekről, rútakról, listát állít boldog, boldogtalan - miért éppen sportrovatunk maradna ki a buliból? Négyrészes sorozatunkból megtudhatja, lapunknál kik a legjobb női és férfi atléták, melyek a legkiválóbb csapatok és kik az év legnagyobb lúzerei? A negyedik, záró sorrend a lúzereké.

10. Cseh László (úszó)

Amikor a sanghaji vizes vb-n kedvenc számában, a 400 vegyesen csak 22. lett, azt hittük, ez csak egy rossz passz. Idén decemberben ez a csőd megismétlődött: a herningi rövidpályás Európa-bajnokságon a 200 méteres vegyesúszás döntőjében Cseh Laci 150-nél begörcsölt, lebénult, s utolsó lett. Előtte 200 pillangón a negyedik lett. Hosszú idő óta az első nagy nemzetközi verseny, ahonnan érem nélkül tért haza. Elgondolkodtató szereplés…

9. Honvéd (labdarúgás)

Szerencsétlen kispestiek azt hitték, mivel mentek egy kört az Európa Liga selejtezőjében, nem kerülnek fel a listánkra. Tévedtek. A Celik elleni 13-1-es összesítésbeli továbbjutás önmagában lúzerség – kifogták a náluk gyengébb ellenfelek egyikét, amely pluszban arra játszott a visszavágón, hogy minél jobban kikapjon -, minekután jött a Vojvodina elleni dupla bukta.

8. Debrecen (labdarúgás)

A gárda elutazott Norvégiába EL-selejtezni, ahol simán nyernie kellett volna, annyi helyzetet alakított ki. Mégis 2-2-vel tért haza, ami még nem lett volna baj, ha a visszavágón nem kap ki 3-0-ra a Strömsgodsettől. A látogatók magyar csatára (Kovács Péter) adta meg a kegyelemdöfést, amikor úgy nyilatkozott: semmi pénzért nem térne haza…

7. Videoton (labdarúgás)

A magyar futball kirakatcsapataként, Orbán Viktor kedvenc együtteseként, Csányi Sándor első számú meccsnéző klubjaként, MOL-támogatottként, minden létező állami és az állami ráhatással magáncégektől érkező segítséget megkapó egyesületként képes volt kiesni egy olyan gárdával (Mladoszt) szemben az EL-ből, amely normál esetben ki sem léphetett volna az európai kupaporondra, működési költsége pedig töredéke a székesfehérvári brigádénak. Szégyen!

6. Győri ETO (labdarúgás)

Ha már 30 év után a zöld-fehér klub megnyerte a magyar bajnokságot, többet vártunk volna tőle, minthogy oda vissza szégyenüljön meg a Maccabi Tel-Aviv ellen. Itthon 0-2, kint 1-2, ami nem szép, viszont a pályán nyújtott kilátástalanság igazán randa volt. Veszteség Pintér Attila távozása is, de annyi vigasz azért jut a győrieknek, hogy a tréner hamarosan úgy is megint visszatérhet, hiszen nem éppen nyugdíjas állást talált magának…

5. Magyar utánpótlás-válogatott (labdarúgás)

Igazság szerint Róth Antalt gondoltuk a rangsorba állítani, de mivel csapatai elszenvedhetnek akármilyen blamázst, ő a helyén marad, így mégsem illik a lúzerek közé. U21-es csapata annál inkább: képes volt itthon 2-0-ra kikapni Eb-selejtezőn azoktól az albánoktól, akik a budapesti látogatásukig labdába se nagyon rúgtak. Kész szerencse, hogy a honi utánpótlás vezetői szerint vannak tehetségeink…

4. Egervári Sándor (labdarúgás)

Lemondott a válogatott kapitányi tisztéről, miután csapata 8-1-re kikapott Amszterdamban. Majd aludt néhányat a történtekre, és azt mondta: irányításával szembeszökő volt a fejlődés. Szerencséje, hogy az idén túl erős volt a konkurenciája.

3. Magyar válogatott (labdarúgás)

0-3 Bukarestben, 1-8 Amszterdamban. Az utóbbi a magyar válogatott történetének legsúlyosabb kudarca. 14 évre visszamenőleg ekkora verésben európai nemzeti gárda nem részesült. Egy játékosnak kellett előállnia azzal, ez az egész magyarfoci egy nagy szemfényvesztés. Kell még indok a dobogós helyezéshez?

2. Lance Armstrong (amerikai, kerékpározó)

Nem gondoltuk volna. Mármint, hogy létezhet annál nagyobb lúzerség, mint valaki a mennyből a pokolba jut. Hogy ünnepelt sportolóból közellenséggé válik. Hogy vissza kell adnia mindazt, amit elnyert, pénzt, paripát, fegyvert. De az idén ez is kevés az elsőséghez...

1. Magyar Labdarúgó Szövetség

...mert a magyar futball, úgy összességében, az év legnagyobb vesztese - így pedig az egészet irányító MLSZ viszi a prímet lúzerségben. Soha annyi pénzt, soha annyi segítséget, soha annyi állami támogatást nem kapott még a sportág, mint 2013-ban, s mindezt a sportág története legsúlyosabb kudarcaival hálálta meg, rekord gyors kupabúcsúval, hatalmas vereségekkel. Ha adóforintjainkkal nem mi finanszíroznánk ezt az egész "kócerájt", talán még viccesnek is tartanánk. De mivel sírni nincs kedvünk érte, inkább mégis röhögünk az egészen!

Irapuatói emlék

Rohan az idő. Gyorsabb Usain Boltnál, sebesebb Djokovics szerváinál, s még Vettel sem győzi vele az iramot. Jön, megy, száguld, és mire felocsúdik az ember, mindent a feledés homályába lök. Tradicionális rovatunk ezen kíván segíteni, 12 hónap, 12 részben, hogy fölelevenítsük, mi történt az idén a sportvilágban. Íme, így zárult a 2013-as év!

Mikulás napján, december 6-án a kívülállók nyugalmával, karosszékből nézhettük a jövő évi, brazíliai labdarúgó vb sorsolását. Persze, ennél nagyobb izgalmakat is túléltünk már, igaz, nem tegnap. Éppen 27 évvel ezelőtt, Mexikóvárosban rendeztek a mostanihoz hasonló gálát, amelyen e sorok írója is jelen lehetett.

Újságírónak nem kívánhatok nagyobb élményt, mint a sorsolás utáni percekben meginterjúvolni a velünk egy csoportban lévő - s fél év múlva, a bajunkat alaposan ellátó - orosz, bocsánat, szovjet válogatott szövetségi kapitányát, Valerij Lobanovszkijt.

Mi tagadás, láttam már magabiztosabb szovjet sportembert is. Lobanovszkij nem örült nagyon, hogy a világranglistán akkor 3. (!) helyen álló, s a vb-re Európából elsőként kijutó magyar válogatottat kapták ellenfélként. S hogy mi történt aztán, talán sosem tudjuk meg. Lényeg, hogy Irapuatóban a szovjetektől kaptunk egy hatost, s azóta is tart a magyar labdarúgás mélyrepülése. S várjuk, hogy egyszer mi is ott legyünk valamelyik kalapban.

De most, Mikuláskor nélkülünk sorsolták ki a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportjait, amely után az angolok, a portugálok és a hollandok is bosszankodhattak. Kiderült, hogy a nyitómeccset a brazilok a horvátokkal játsszák június 12-én. A házigazdának egyébként kötelező lesz a továbbjutás az A csoportból, amelybe rajtuk kívül Kamerun, Mexikó és Horvátország került. A B csoportban megismétlődik az előző világbajnokság döntője, mivel összesorsolták a címvédő spanyolokat és a magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutó hollandokat.

A C csoportban nehéz megjósolni az esélyeket, első ránézésre Kolumbiát és Elefántcsontpartot érezzük egy hangyányival erősebbnek. A D csoport egyértelműen a legkeményebb, ide került a négyes kalapba sorolt "kakukktojás" európai csapat, az olasz válogatott, amely óriási csatában lesz Uruguayjal és Angliával a továbbjutásért.

Az E csoportban a svájciak és a franciák futottak egymásba, akik 2006-ban is csoportellenfelek voltak, akkor egy mérsékelten izgalmas 0-0-ra futotta tőlük. Svájc Hondurast is viszontlátja majd, amellyel 2010-ben volt egy négyesben, talán nem meglepő, hogy az a meccs is 0-0-val zárult. Az F csoportban Argentína és Nigéria a két régi ismerős, 1994-ben egy Caniggia-duplával 2-1-re, 2002-ben Batistuta góljával 1-0-ra győztek a dél-amerikaiak. Az abszolút újonc bosnyákok akár tovább is juthatnak, Nigéria és Irán sem tűnik erősebbnek.

Ennél valamivel több izgalmat tartogatott számunkra december egy másik sporteseménye, a rövidpályás úszó Európa-bajnokság. Annak okán, persze, hogy azon mi is ott voltunk. Nem is akármilyen csapattal, úgyhogy joggal reméltük: az év utolsó jelentősebb sporteseményén aranyesőben fürödhetünk. Igazunk is lett, meg nem is.

Tény, hogy ismét lenyűgöző produkciót nyújtott a magyar úszóválogatott: csapatként a második helyen zárt az éremtáblán, a pontversenyben negyedik lett, abszolút összevetésben pedig Gyurta Dánielé és Hosszú Katinkáé volt az egész Európa-bajnokság legjobb egyéni teljesítménye a herningi rövidpályás viadalon.

De hát mi telhetetlenek vagyunk, ennél is többre vágytunk. Hosszú Katinkától például, aki hét számban is elindult, de "csak" egy aranyat nyert. Meg egy ezüstöt és egy bronzot, de azt mi valahogy méltatlannak tartjuk az ő zsenijéhez.

No nem is annyira miatta, hanem Cseh Laci miatt szomorkodtunk kissé. Mert hogy az elmúlt években nemigen fordult elő, hogy ő érem nélkül térjen haza egy Európa-bajnokságról. Most ez is megtörtént, kissé szokatlan körülmények között. Cseh 200 vegyesen a legjobb idővel került a döntőbe, ott 150 méterig vezetett, majd begörcsölt és utolsó lett.

Kár, hogy ezzel az emlékkel kell búcsúznunk ettől az évtől. Amely mellesleg nagyon is sikeres volt, ha azt vesszük, hogy az olimpia utáni évben általában rápihennek kicsit a sportolók. A magyar versenyzők csupán az olimpiai versenyszámokban 9 aranyat, 3 ezüstöt és 11 bronzérmet nyertek az idei világbajnokságokon. Búcsúzzunk inkább ezzel a ténnyel a 2013-as esztendőtől.