A közlekedési dugók éve az idei

Az Árpád hídon és környékén szeptemberben hatszorosára nőtt a menetidő az 1-es villamos felújítása miatt, az M1 autópályán pedig márciusban a rendkívüli hóhelyzet miatt alakult ki majdnem háromnapos torlódás – ezek voltak a 2013-as esztendő legnagyobb dugói. 

A Ferenciek terén tavaly november óta folyó átépítési munkálatok miatt idén mintegy 20 százalékkal több időt kellett szánni az autós közlekedésre a Rákóczi út, Kossuth Lajos utca útvonalán - derül ki a közlekedési adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. elemzéséből.

 A korlátozások itt jellemzően munkaidőben okoztak komolyabb fennakadásokat mindkét irányban, de hétvégéken és ünnepnapokon is érzékelhetően lassult a forgalom az előző évhez képest.

A pesti alsórakpart Parlament előtti szakaszának lezárása miatt 15 százalékkal nőtt az átlagos menetidő. A januártól augusztus végéig tartó közműfelújítási munkálatok és építkezések, illetve a nyári árvíz miatt a környező utcákon és a Nagykörúton alakult ki tartósan számottevő torlódás. 

Rövidebb ideig, de nagyobb mértékben, mintegy 25 százalékkal növelte a torlódásokat a nyár közepén a 4-6-os villamos vonalán végzett vágányfelújítás, illetve a 61-es villamos vonalának szeptembertől november végéig tartó karbantartása.

Mindkét esetben a villamospótló buszok számára kialakított buszsávok miatt lassult a forgalom. Szintén buszsáv kialakítása okozott óriási torlódást a Hegyalja úton, ahol negyedével nőtt a menetidő a korábbiakhoz képest. 

Országszerte többnapos fennakadásokat okozott a közlekedésben a márciusi rendkívüli hóhelyzet, melynek nyomán rekordhosszúságú, háromnapos dugó alakult ki az M1 autópályán. Szintén az ország több pontján jelentősen lassult a közúti közlekedés a nyári árvíz idején.

A 10-es úton találkozhattak ebben az időszakban a leghosszabb torlódásokkal az autósok, ahol a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása miatt amúgy is nagyobb volt a forgalom: reggelente és délutánonként több órán át kellett várakozni. Átmeneti, rövid ideig tartó fennakadásokat okozott az e-útdíj bevezetése, elsősorban a határátkelőknél.

A jövő év végéig várhatóan csökkenni fognak a közúti fennakadások, forgalomkorlátozások Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője szerint: „A nagyobb útfelújítások várhatóan befejeződnek 2014 végére, így valamelyest felszabadul majd a fővárosi közlekedés, addig is azonban további forgalom-elterelésekre és várhatóan jelentősebb torlódásokra lehet számítani a főváros több pontján.

Hová mehetünk bulizni?

Publikálás dátuma
2013.12.31. 06:14
A közösségi élményre vágyók ezúttal csalódhatnak FOTÓ: K 2 PRESS
Eltervezzük, vagy spontán történik, de a szilveszter mindig változatos lehetőségeket kínál. Akkor is szívesen kapcsolódunk ki, várjuk a sikeresebb újévet, ha nem a legszebb esztendőtől búcsúzunk. Ízelítőt adunk abból, hogy várhatjuk az éjfélt.

Hamisítatlan swinghangulat fogadja szilveszter éjszakáján a New Orleans Club közönségét. Az óévbúcsúztató showt a Group'N'Swing szolgáltatja. A szórakozóhelyet, ahogy a leírásából kiderül, a harminc éven felülieknek ajánlják. Régi idők táncdalfesztiváljainak hangulatát idézi Szilveszterkor a Danubius Hotel Gellért.

Az elmaradhatatlan kulináris kalandozások mellett Kovács Kati, a Korda-Balázs házaspár, a Dolly Roll, Csepregi Éva és az Irigy Hónaljmirigy teszi teljessé az estét. Aki szerette és újra megélné, nosztalgikus hangulatban ünnepelhet a Gellértben.

A Fonós hagyományokhoz híven idén is népzenei szilveszter lesz a Sztregova utcai Zene Házban moldvai és vonós táncházzal. A hangulatot a Szászcsávási zenekar, a Tázló és a Téka együttes garantálja reggelig.

A folklór kedvelőinek ideáig óévbúcsúztatást nyújthat a mulatság. Szilveszteri koncertet ad Török-Zselenszky Tamás, az Eleven Hold egykori frontembere a Cafe Unpluggedben (Várfok utca). Az alternatív stílusban utazó művész kedveltje a "romkocsmák félhomályában merengő" fiataloknak.

"A Tilos jobban téliesít" címmel szilveszteri bulit szervez a Tilos Rádió a Mika Tivadar Mulatóban (Kazinczy utca). Az első 100 vendéget ajándék kazettával jutalmazzák. A helyszínről élő közvetítést sugároz a Tilos rádió. 

A Művészetek Palotájába szilveszter délutánján érdemes ellátogatni, ugyanis a nagy esti buli előtt élő közvetítésben sugározzák a Berlini Filharmonikusok és Sir Simon Rattle évbúcsúztató berlini koncertjét. Aki maradni szeretne éjszakára is, az az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor tizenharmadik szilveszteri mulatságán vehet részt, ahol a vendég Falusi Mariann.

A jazz szerelmesei a Budapest Jazz Club buliján a legnépszerűbb hazai előadókkal találkozhatnak. Könnyed repertoárral készül Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint párosa. A duót követően a hazai dzsessz elsőszámú zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla triója lép színre. A klubteremben a legismertebb sztenderdek közül szemezget a bőgős Egri János és a japán turnéjáról nemrég hazatért Tzumó Árpád zongorista.

Éjfél után a BJC-ben rendszeresen fellépő Micheller Myrtill ezúttal a táncolni vágyók legnagyobb örömére Swinguistique nevű energikus, gipsy-swing stílusú formációjával gondoskodik a vidám évkezdésről.

Nem árt tudni

Változik a közösségi közlekedés menetrendje. Halálra rémülhetnek és elszökhetnek háziállataink. Elsejéig díjmentesen lehet parkolni Budapesten

Az elmúlt évekkel ellentétben a Fővárosi Önkormányzat nem szervez városi rendezvényeket, így a közösségi élményre vágyók csalódottak lesznek, hiszen a Vörösmarty tér, az Oktogon és a Nyugati tér is kihasználatlanul marad.

Köztér - Sóval behintve

Fantasztikus karácsonyi meglepetéssel örvendeztette meg a közmédia a finanszírozóit, azaz a hazai adófizetőket, valamint a határon túli magyarságot. Az ajándék egy megújult, követhetetlen központi honlap: a mediaklikk.hu. Vajon mennyibe kerülhetett nekünk az, hogy az internet világában ne jussunk hozzá egy adott műsorhoz? A Médiatár rovatban található, közpénzből készült adásokat ugyanis a netezők forráslink híján nem tudják egymásnak továbbküldeni. Ennek persze az is oka lehet, hogy a készítőknek már annyira kínos a Híradó, hogy nemigen szeretnék, ha a facebookozók a linkeket megosztva hangosan kacagnának azon: Magyarország jobban teljesít. Éljen bárhol a világban a magyar választópolgár, ne csüngjön a neten magyar műsorokat keresve, amikor a kormánypárti "kultúrkövetek" bábszínházakkal, szavalással és kirándulásokkal építik a diaszpórában a nemzeti öntudatot és erősítik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Akik mégis a neten bogarásznak, hogy nagy nehezen megnézzék/meghallgassák kedvenc műsorukat (amennyiben van még olyan), ha meg is találják, nem oszthatják meg a magyar közösség tagjaival, az is biztos. Ha még bárki reménykedne a készséges Közönségszolgálatban, annak eláruljuk, hogy a Gyakran Ismételt Kérdések között előrelátóan jelzik: egy műsorról csak akkor tudnak másolatot készíteni és azt forgalmazni (!), amennyiben a műsor saját készítésű, és a másoltatást kérő szereplője vagy alkotója az adott műsornak. Ami bizonyára gyakran előfordul az átlagfogyasztóval.

Szerző