Előfizetés

Ebbe a magyar arénába gyűlnek a külföldi sztárok

B.L.N.
Publikálás dátuma
2014.01.03. 06:46
A Deep Purple 45 éves jubileumát ünnepli nálunk FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JO HALE
Peter Gabriel, Robbie Williams, a Deep Purple, Ennio Morricone vagy a Nine Inch Nails - csak néhány a világhírű előadók sorából, akik idén egy-egy koncert erejéig megtisztelik hazánk színpadait és magyar rajongóikat. Igaz, jól a zsebünkbe is kell nyúlni az élményekért. 

A Deep Purple 45 éves jublieumát ünnepli nálunk, de számos magyar zenekar is kerek évfordulónál tart.
Igazi legendák térnek vissza idén Magyarország színpadaira - tizenkilencedik albumuk turnéjával a klasszikus rock veteránjai, az idén 45 éves Deep Purple, második swing-lemezével a popzene brit trónkövetelője, a 39 éves Robbie Williams, és az élő legenda, Peter Gabriel is koncertet ad 2014-ben. Közülük először a tavaly már a Fehérvári Zenei Napokon fellépő Deep Purple érkezik, február 17-én a Papp László Sportarénába - a brit csapat legutóbbi, Now What?! című albuma turnéja kapcsán jön, és bár 10 ezer forinttól 15 ezerig kapható jegyárakon élvezhetjük Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse és Don Airey játékát, biztosan lesz helye a slágerek mellett néhány szólómunkájuknak is.

A 10 évvel legutóbbi magyarországi látogatása után újra koncertet adó Gabriel estje azért is figyelemreméltó, mert legsikeresebb, 1986-os So című albumának anyagát adja majd elő - május 6-án a Sportarénában. Az élményért nála is mélyen zsebbe kell nyúlni, az árak 12 ezer forinttól 22 ezerig tartanak. Az, hogy a legnagyobb érdeklődést mégis Williams koncertje váltotta ki, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az április 25-i Sportarénabeli estre mára az összes jegy elkelt.
Nagy nevekből rajtuk kívül sem lesz hiány. Még februárban - egészen pontosan 15-én a Sportarénába - érkezik Ennio Morricone világhírű komponista, aki sokadszorra teszi tiszteletét hazánkban: a legalacsonyabb ár "érte" 10 ezer forint, a legmagasabb 40 ezer, de persze van jegy 20 ezerért is. Szintén visszatérő vendég az öt év kihagyás után nemrég új albummal előrukkoló, a legeredetibb koncjertjeiről híres amerikai indusztriál metálbanda, a Nine Inch Nails, szintén az Arénában, június 19-én - a jegyek 10 ezertől egészen 15 ezerig kaphatók. Március 3-án a napjaink egyik legtöbbre tartott brit énekesnő-dalszerzője, Anna Calvi is fellép az A38-on. A jazz szerelmesei az amerikai Pat Methenyt pedig május 28-án hallgathatják meg a Müpában.

Hosszabb turnét tart hazánkban a világ legnépszerűbb tánc-showja, a Michael Flatley alapította Lord of the Dance, mely először március 4-én Sopronban, 5-én Szombathelyen, 7-én Debrecenben, 8-án Budapesten, és 9-én Szegeden lép fel - igaz, már régóta Flatley nélkül dolgoznak, de ennek az előadásnak is ő volt a koreográfusa. A jegyárak hatezer forinttól 20 ezerig tartanak.

A külföldi sztárok mellett a magyar legendákat sem szabad mellőznünk: január 26-án a 60 éves Dés László tart Nagy utazást az Arénában, vendégként olyan segítőkkel, mint Geszti Péter, Básti Juli, Cserhalmi György vagy Kulka János. Február 8-án idei duettalbumát, az Egypár barát címűt játssza el partnereivel Zorán, szintén az Arénában, olyan nevekkel, mint Bródy János, Gerendás Péter, Hegyi Barbara, de testvére, Dusán is várható. Nem mondható, hogy az Arénának idén csődöt kellene jelentenie, Koncz Zsuzsa ugyancsak itt lép fel március 14-én, legújabb stúdiólemezével, a Tündérországgal. Jó hír még, hogy a 2010-ben már feloszlott, de az elmúlt 20 év legsikeresebb zenekarának számító Kispál és a Borz újra összeáll, mégpedig június 18-án, a frontember Lovasi András által életre hívott Fishing on Orfű fesztivál nulladik napjára.

Fegyverekre bukkantak a prágai palesztin követségen

Fegyvereket találtak a cseh hatóságok a prágai palesztin nagykövetségen, egy nappal azt követően, hogy a diplomáciai képviseleten történt merénylet során életét vesztette a palesztin nagykövet. A rendőrség szóvivője megerősítette a cseh sajtó értesülését, de további részleteket - mint hogy milyen típusú, és hány darab fegyverre bukkantak - a nyomozás biztonsága érdekében nem közölt.

Martin Vondrasek ugyanakkor elárulta, hogy Csehországban nem voltak regisztrálva a fegyverek. A Novinky.cz cseh hírportál úgy tudja, Scorpion típusú géppisztoly is volt köztük. Ezt a Csehszlovákiában kifejlesztett fegyvert főként a speciális erők, a harcjárművek illetve a helikopterek személyzetei használták kicsi mérete és súlya miatt.

A diplomáciai képviseletet azután vizsgálták át a hatóságok, hogy a Prágába akkreditált 56 éves misszióvezető, Dzsamal Muhammad Dzsamal szerdán belehalt sérüléseibe. A nagykövet a páncélszekrényt akarta kinyitni, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett.

A követség szóvivője valószínűtlennek tartja, hogy a pokolgép a szerkezet biztonsági berendezésének része volt. Egyben cáfolta a palesztin külügyminiszter szerdai nyilatkozatát is, miszerint a széfet húsz éve nem nyitották ki. A nagykövet nap mint nap használta a bérek és a misszió mindennapi kiadásainak fedezésére szolgáló pénz tárolására, mondta.

Josef Jakubnik szakértő a CTK cseh hírügynökség úgy nyilatkozott, a II. világháború vége óta nem használnak robbanószereket a páncélszekrények védelmére. Úgy vélte, azt külön tehették a széfbe, s az is lehet, hogy a költözés miatt élesedett be magától. A nagykövet ugyanis halála előtt egy nappal költözött be nemrégiben épült rezidenciájára, amely a tervek szerint a prágai palesztin képviselet épülete is lett volna.

A cseh hatóságok, és a palesztin külügyi vezető, Rijád al-Malki is hangoztatta, semmi nem utal merényletre, de teljesen még nem zárták ki ennek lehetőségét sem. A detonáció pontos okát még vizsgálják. Palesztina szakértői gárdát küldött Prágába a tragédia körülményeinek felderítésére.

Szudáni patthelyzet

P. M.
Publikálás dátuma
2014.01.03. 06:33
Humanitárius katasztrófa fenyeget a menekülttáborokban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PAULA BRONSTEIN
Megkezdődtek a béketárgyalások a dél-szudáni konfliktusban érintett felek között Addisz-Abebában. A harcok azonban továbbra sem csitultak.

Tegnap az etióp fővárosban megkezdődtek a dél-szudáni tűzszüneti tárgyalások a hat kelet-afrikai államot tömörítő IGAD regionális szervezet közvetítésével. Mind a kormány, mind a felkelők még szerdán delegációt küldtek Addisz-Abebába, azonban megfigyelők nem várnak áttörést.

A lázadók nem hajlandóak letenni a fegyvert az egyeztetések idejére sem, míg az dél-szudáni elnök elutasít minden olyan forgatókönyvet, mely szerint politikai riválisa, júliusban menesztett alenöke hatalmon maradhatna. A két félnek olyan békemegállapodást kellene tető alá hoznia, amely a tűzszünet életbe léptetésének, ellenőrzésének mikéntjét tartalmazza, hosszú távon pedig megoldást kínál a belháborút kiváltó politikai nézetkülönbségekre.

Az összecsapások eközben tovább folytatódtak az elmúlt két hétben már háromszor is gazdát cserélt Bor városában, melyet jelenleg a lázadók felügyelnek. A Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) - amely a szudáni függetlenségért vívott harcot, jelenleg pedig a nemzeti hadsereg szerepét tölti be - megerősítette ezt.

Mint Philip Aguer, az SPLA parancsnoka a BBC brit közszolgálati adónak elmondta, "taktikai okok miatt vonultunk vissza, de a küzdelem nem csitult, csupán napok kérdése, és a hadsereg helyreállítja a rendet a térségben". A tábornok hozzátette, folyik a harc Unity állam nyugati felén, s az északi olajmezőkön is.

Azonnali segítségre szólítottak a Dél-Szudánban tartózkodó segélyszervezetek. A Nílus-deltánál fekvő Awerial menekülttáborban a helyzet tarthatatlanná vált: immár 75 ezer embernek ad otthont, akik a Bornál folyó súlyos harcok miatt döntöttek a távozás mellett.

"Nincs elég tiszta ivóvíz, az emberek a koszos, sáros folyóból isznak. Az illemhelyek száma sem megfelelő, emiatt sokan kinn végzik el szükségleteiket. A helyzet tökéletes egy hasmenéses járvány kialakulásához" - magyarázza David Nesh, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) munkatársa.

Nem csoda a tömeges elvándorlás, Bor városának püspöke "háborús zónaként" írta le a települést. "Tetemek fekszenek mindenütt, be kell fogni az orrot Borban, olyan irtózatos a bűz" - mondta Ruben Akurdit Ngong, aki a fővárosba menekült.

Bosznia-Hercegovina 28 rendőrrel járul hozzá az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziójának (UNMISS) megerősítéséhez. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt héten döntött róla, hogy megduplázza az állományt, s sürgősen 12 500 katonára és 1323 rendőrre emeli a dél-szudáni erők számát.

Salva Kiir dél-szudáni elnök szerdán szükségállapotot léptetett életbe a leginkább érintett Unity és Jonglei államokban. Az államfő, és volt alelnöke, Riek Machar hívei közt decemberben kitört összecsapásokban eddig legalább ezer ember vesztette életét, s 180 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A hatalmi harcnak etnikai színezete is van: az elnök a dinkákhoz, míg Machar a nuer törzshöz tartozik - a két legnagyobb etnikum Dél-Szudánban.