Elképesztő rendőrségi magyarázat Fidesz-székház ügyben

Publikálás dátuma
2014.01.05. 15:59
FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Rendőrségi határozat szerint a Fidesz Lendvay utcai székházának vakolata omlik, "az épületet védő aktivisták" a tüntetők életét védték, amikor kiszorították őket a székház udvaráról. Az Együtt-PM szerint a tüntetőket akaratuk ellenére, erőszakos módon távolították el a demonstráció helyszínéről, ám a BRFK megszüntette az eljárást Sz. Ferenc és társai ellen.

 Szabó Tímea független országgyűlési képviselő vasárnap, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrségi határozat szerint a Lendvay utcai székház életveszélyes, omlik a vakolat, ezért az épületet védő aktivisták annak idején csak a "székházfoglalók" életét mentették. Az ellenzéki politikus ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, a hatályos törvények szerint csak az illetékes hatóság állapíthatja meg, hogy egy épület veszélyes-e.

Az Együtt-PM megkereste a fővárosi kormányhivatal kerületi építésügyi hivatalának vezetőjét, hogy történt-e vizsgálat a Lendvay utcai épület esetében. A hivatalos válasz szerint nem történt vizsgálat és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) sem érkezett ilyen irányú megkeresés - tette hozzá. Mivel az Együtt-PM nem feltételezi, hogy egy kormányhivatal építésügyi vezetője valótlanságokat állítana, a politikus álláspontja szerint a BRFK jogtalanul és jogszerűtlenül szüntette meg az eljárást Sz. Ferenc és társai ellen.

A szövetség ezért azt követeli a rendőrségtől, adjon számot arról: mi alapján állították, hogy a tiltakozók önként távoztak, és honnan vették, hogy életveszélyes helyen álltak az aktivisták.

Szabó Tímea emlékeztetett, tavaly márciusban mintegy hetven békésen demonstráló aktivista jelképes módon elfoglalta a Fidesz Lendvay utcai székházát, ezzel is tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Az aktivisták ellen ezután büntető-, illetve szabálysértési eljárás indult. Ezzel párhuzamosan büntetőeljárás indult az úgynevezett Fidesz-aktivisták ellen is, akik feltehetően bűncselekményt követtek el a békésen demonstrálókkal szemben, amikor őket - akaratuk ellenére - erőszakos módon eltávolították a demonstráció helyszínéről.

A politikus közlése szerint a rendőrségi határozatban szereplő Sz. Ferenc korábban tíz évet ült börtönben emberölés miatt. Bár a tanúvallomások alapján a Fidesz-aktivisták elkövették a személyi szabadság megsértése bűncselekményt és a kényszerítés bűntettét is, amiért egyenként akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lenne, az ügyészség csak a székházfoglalókkal szemben folytatta az eljárást - tette hozzá.

Az Együtt-PM tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz-kormány mindenkit megfélemlít, megzsarol, aki ki akar állni a demokrácia védelmében - mondta Szabó Tímea, aki szerint az a kormányzat célja, hogy a megfélemlítés eszközével minden ellenzéki hangot elhallgattasson.

Kocsis-Cake Olivio, az Együtt-PM szövetség országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón elmondta: nem először állít valótlanságot a Fidesz a saját székházával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját kötelezte a bíróság nem vagyoni kártérítés megfizetésére és helyreigazításra, mert azt állította, hogy a székházfoglalási akció mögött Bajnai Gordon vagy az Együtt-PM áll.

Pintér már korábban megvédte Sz. Ferencet

Nem követett el bűncselekményt a belügyminiszter szerint a Fidesz-székház "elfoglalásánál" testi erőszakot alkalmazó, büntetett előéletű Sz. Ferenc, aki "önkéntes segítőként" karjuknál fogva rángatta a "székházfoglaló", békés fiatalokat, majd rájuk is zárta a kaput - írta lapunk korábban az ügyben. 

Szabó Tímea független képviselő kérdésére Pintér Sándor parlamenti szakbizottsági májusi meghallgatásán úgy értékelte a (Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató elnökölte) Fradi biztonsági cégénél állítólag havi 400 ezret kereső szurkolói koordinátor tevékenységét, hogy a tüntetők jogellenesen hatoltak be a kerítésen átmászva a magánterületre, a rendőrségnek semmit dolga nem volt ott, amúgy pedig bármely állampolgár felléphet a jogellenes magatartást elkövetőkkel szemben ilyen esetekben. 

Szerző

LMP: Magyarország ismét Oroszország hűbéresévé válhat

Az LMP az atomtörvény módosítását kezdeményezi, hogy a parlament hozzájárulásához kössék Magyarország atomkapacitásának bővítését - közölte az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke vasárnap az MTI-vel.

  Szél Bernadett, a párt társelnöke azt írta, az LMP a törvény olyan irányú módosítását kezdeményezi, amely a bővítéssel kapcsolatban kötelezővé teszi a szakmai és az országgyűlési kontroll érvényesülését. Az Országgyűlésnek a hozzájárulást szerinte a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósági szempontok mérlegelését elvégző parlamenti szakbizottság javaslata alapján kell megadnia.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a szakmai nyilvánosság és a társadalom széles rétegeinek kizárásával, a fenntarthatósági szempontokat semmibe véve folytat előrehaladott tárgyalásokat a Paksi Atomerőmű bővítéséről, ami környezeti és gazdasági kockázatokkal járna, továbbá száz évre kényszerpályára helyezné a magyar energiastratégiát. Az ezermilliárd forintos nagyságrendű bővítés következtében szűkülne hazánk mozgástere is, Magyarország ismét kiszolgáltatottá, Oroszország hűbéresévé válhat - közölte az LMP társelnöke.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a gazdasági és informatikai bizottság december 17-i ülése után - amelyen az ellenzék nem vett részt - az MTI-nek azt mondta: a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat Oroszországgal több évtizedes atomenergetikai együttműködése meghosszabbításának érdekében. A két állam megállapodásának célja a Paksi Atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása annak érdekében, hogy a lakosság és a gazdaság olcsóbb áramhoz jusson.

Lázár János elmondta, hogy Magyarországon az egyik legsúlyosabb kérdés az áram ára, amely hatással van a gazdaság versenyképességére.

Szerző
Témák
LMP atomtörvény

Év végi roham a babakötvényekért

Tavaly év végén ismét megnőtt az érdeklődés a babakötvényekért, amelyekre akkor csappant meg a kereslet, amikor a kormány kizárta értékesítésükből a kereskedelmi bankokat. 

A kedvező kamatozású (bár nagyon hosszú időre szóló, hiszen a gyermek 18 éves kora után felhasználható) befektetés a Magyar Államkincstárnál kapható. Ott a Figyelőnek arról számoltak be, hogy a Start-számlák indulásáig, azaz 2006-ig visszatekintve havonta jött össze akkora befektetés a kisgyermekek születésével megnyitható számlákon, mint most két hét alatt, december 2. és 19. között.

Ebben az időszakban több mint 360 millió forint gyűlt össze, míg a Start-számlák indulása óta összesen 2,8 milliárd forintot írtak jóvá a számlatulajdonosoknak. A Magyar Nemzet szerint az ügyfélszolgálatok forgalmában is egyértelmű élénkülést lehet tapasztalni. Az új számlák hirtelen növekedése részben adminisztrációs okokra is visszavezethető, mivel a számlák egy részét automatikusan átirányítják az új konstrukcióba.

Szerző
Témák
babakötvény