Előfizetés

Januári tavasz - még bírják a gyümölcsösök

Publikálás dátuma
2014.01.07. 20:07
Kövér László fejlesztőmérnök munkatárs egy érdi bőtermő meggyfa rügyeit vizsgálja az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- és S
Még nem károsította a gyümölcsösöket a szokatlan meleg. 

A szakemberek szerint a szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem okozott komolyabb károkat a mezőgazdaságban.

A hosszabb ideig tartó meleg nagy kockázatot jelent, mert a gyümölcsfákon a rügyek megduzzadhatnak, egy későbbi lehűlés pedig komoly károkat okozhat.

Egy érdi bőtermő meggyfa rügyei az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. laboratóriumában 2014. január 7-én. Fotó: Balázs Attila/MTI

Egy érdi bőtermő meggyfa rügyei az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. laboratóriumában 2014. január 7-én. Fotó: Balázs Attila/MTI

 

MSZP: Orbán szabadrabló üzemmódra kapcsolt

Úgy tűnik, az állami megrendelések, a trafikok, a takarékszövetkezetek, a földek, a szerencsejáték-piac és a nyugdíjvagyon eltüntetése is kevés volt Orbán Viktornak ahhoz, hogy kifizesse a fideszes/lopeszes hadurakat és hű kiszolgálóikat. Ezért kormányzása utolsó hónapjaiban a 2002 elején már tapasztalt szabadrabló üzemmódra kapcsolt - olvasható az MSZP közleményében. 

A dokumentum így folytatódik:

Miután kormányával az elmúlt 4 évben mindent mozdíthatót ellopott, sőt a földek esetében még a mozdíthatatlant is, jöttek az állami cégek élén tanyázó fideszes kádereknek kiosztogatott óriásprémiumok, majd a végkielégítések adójának radikális csökkentése. Az uralmát lopásra berendező Orbán Viktor most mindjárt lapot alapít.

Vajon mennyiből és kinek a zsebéből finanszíroznák ezt? A kérdés Navracsics Tibor igazságügy miniszternek szól, aki a veszprémi választókerületében már javában osztogatja a minisztériumi támogatásokat, és a hírek szerint Orbán lapját is két kézzel pénzeli.

Felszólítjuk Navracsics Tibort, hogy határolódjon el a Magyar Krónika aberrált ötletétől, vagy ismerje be, hogy a lapnak álcázott méregdrága propagandakiadvány csak a legújabb megoldás arra, hogy a süllyedő hajóról menekülő fideszes/lopeszes pártkatonákat kifizessék!

Magyar Krónikára egyébként már nincs szükség, mert van: minden este látható, hallható. Úgy hívják: M1 Híradó. Érdemes bele-belenézni, hogy lássuk, vajon mekkora örömhír lesz a velejéig korrupt, romlott és hazug Orbán-kormány leváltása.

Szanyi Tibor,
országgyűlési képviselő

Az MSZP a Fidesz nélkül is vizsgálna

Az MSZP arra kéri a demokratikus ellenzéket, hogy a kormánypárti képviselők nélkül is kezdjék meg munkájukat az adócsalási vádat vizsgáló bizottságban, amely a parlament döntése értelmében csak a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhetne tevékenykedni.

Erről Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese beszélt kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, azért sürgetnek széles összefogást, mert azt látják, a kormány nem tesz semmit az ezermilliárd forintosra becsült áfacsalási vád kivizsgálásban.

Józsa István azt kérdezte, a kormánynak fontosabb-e a kisvállalkozások "folytonos vegzálása" a nagy adózók ellenőrzésénél, vagy az ügyben esetleg fideszes érdekcsoportok is érintettek lehetnek-e. "Talán a kormányhoz oly szorosan kötődő CBA-hálózat is aktív szerepet játszhatott a csalásokban?" - kérdezte a szocialista képviselő.

Az MSZP szerint amennyiben az adócsalási vádak beigazolódnak, akkor az az ország gazdasági teljesítményét is érdemben visszaveti. Hangsúlyozta, a szocialisták továbbra is az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését javasolják, ami a lakosság megélhetési költségeinek érezhető mérséklése mellett az áfacsalásokat is visszaszoríthatja.

Józsa István emellett szólt arról is, hogy pártja a választás után kormányra kerülve zöld energiaipari fordulatot indítana. Ennek részeként átfogó lakás- és épületfelújítási programot kezdenének, ami több tízezer kis- és középvállalkozásnak adhat munkát, ezzel mintegy százezer új munkahelyet létrehozva.

Az Országgyűlés tavaly december 17-én döntött arról, hogy a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel. A vizsgálóbizottság létrehozását az LMP és a független Ángyán József indítványozta. A felállításához szükséges 78 aláírás az LMP- és az MSZP-frakció tagjaitól, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért politikusaitól, valamint más független képviselőktől gyűlt össze.

A Fidesz-KDNP azzal a módosítással támogatta a vizsgálóbizottság létrehozását, hogy a hivatkozott eljárás eredménnyel lezáruljon. Az ellenzéki pártok azonban nem támogatták ezt a változtatást, így a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló döntésnél nem nyomtak gombot.