A múmiák titkos élete

Publikálás dátuma
2014.01.08. 15:10

Ki mondta, hogy egy radiológus nem lehet Indiana Jones? Samuel Brown New York-i üzletember 1909-ben Egyiptomba utazott, hogy a Kairói Múzeumtól két ókori múmiát és két koporsóaljat vásároljon az Albanyi Történelmi és Művészeti Múzeum számára,melynek igazgatósági tagja volt.

Brown – kutatók több generációjával együtt – úgy hitte, hogy egy férfi és egy nő múmiáját hozta haza. Amikor azonban Peter Lacovara, az Emory Egyetem egyiptológusa néhány évvel ezelőtt a Múzeumba látogatott, észrevette, hogy az egyik múmia nem a megfelelő koporsóban van. „Megtudtam, hogy csere történt, miután a múmiákat az 1980-as években megröntgenezték” – mondta Lacovara az Emory Magazinnak. „A 21. dinasztiából származó papi koporsóban lévő múmiát nőnek nyilvánították, és egy férfi részben kicsomagolt múmiáját gondolták a koporsó megfelelő lakójának."

Lacovara tudta, hogy a „múmiák nemének meghatározásánál történtek már tévedések”, ezért azt javasolta, hogy vizsgálják meg a múmiákat a GE komputertomográfiás (CT) és röntgenkészülékén az Albanyi Egészségügyi Központban.

A vizsgálatok igazolták gyanúját. A 3000 éves női múmia férfi medencével, valamint a férfiakra jellemző vastagabb, szögletes csontokkal rendelkezett. A csapat azt is észrevette, hogy a múmia testének jobb felső része „határozottan izmosabb volt”. E tény, valamint a koporsó mintázata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a múmia Ankhefenmuté, a Luxor melletti Mut templomának papjáé és szobrászáé, aki időszámításunk előtt 1069 és 945 között élt.

A vizsgálatok más kincset érő információkkal is szolgáltak. A kutatók megállapították, hogy a múmia csontjai „megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, szilárdak és egységesek voltak”, ami arra utal, hogy Ankhefenmut étrendje „kellő mennyiségű fehérjét és kalciumot tartalmazott”. Azt is megfigyelték, hogy „fogazata kivételesen jó állapotban volt, nem volt lyukas, illetve hiányzó foga”. Akárcsak sok mai középkorú férfinál, nála is megfigyelhető volt a csigolyák degeneratív elváltozása, volt „némi meszesedés” a térdében, és ízületi gyulladásban is szenvedett. Halálakor mintegy 50 éves lehetett.

Tavaly az Albanyi Múzeum felkérte Lacovarát, hogy legyen a kurátora egy új kiállításnak, mely helyesbíti a múzeumban látható múmiák történetét. A GE bemutatja: Az Albanyi múmiák rejtélye című kiállítás 2014. június 8-ig látható.

Ez a technológiája már korábban is segítette a tudósokat abban, hogy bepillantsanak a múltba. 2011-ben a Milwaukee Közmúzeum antropológusai perui és egyiptomi múmiákat, többek között egy Djed-Hor nevű egyiptomi férfi fejét vizsgálták a GE készülékeivel.

Djed-Hort először 1986-ban röntgenezték meg, ám 2006-ban egy újabb technológiával lyukat fedeztek fel a koponyájában, aminek alapján az antropológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi primitív agyműtéten esett át.

„Már 25 éve csináljuk ezt a GE-vel" - mondta Carter Lupton, a Milwaukee Múzeum antropológiai részlegének vezetője. „Ahányszor eljövünk hozzájuk, mindig újabb generációs technológiával találkozunk, amely jobb képminőséget, több információt és jobb módszereket biztosít, ráadásul még gyorsabb is.”

2010-ben a tudósok szintén egy CT-berendezéssel vizsgálták meg Ljubát, a 42 000 éves gyapjas mamut-bébit. A mamutborjat 2007-ben egy rénszarvaspásztor találta meg egy szibériai folyó fagyott partján. A Ljubát tanulmányozó tudósok azt próbálják megállapítani, hogy mi okozta a halálát. Úgy gondolják, hogy valószínűleg csapdába esett egy sárgödörben, és iszapot nyelt. A CT-vizsgálat üledéket mutatott ki az ormányában és a tüdejében, ezzel igazolta, hogy halálát véletlen fulladás okozta. Ez a megállapítás kizárta, hogy a kis mamut beteg vagy alulfejlett lett volna, mely tényezők csökkenthették volna tipikus mamutpéldánykénti értékét. Daniel Fisher, a Michigani Egyetem professzora, aki már 30 éve tanulmányozza a mamutokat, elmondta: „A felvételeket nézve ugyanazok az érzések fogtak el bennünket, mint amikor először pillantottuk meg Ljubát."

Szerző
Témák
CT múmiák Bulvár