Jogerős: Életük végéig börtönben sorvadnak Szita Bence gyilkosai

Publikálás dátuma
2014.01.10. 14:05
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Helybenhagyta a tizenegy éves Szita Bence gyilkosaira elsőfokon kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést a Pécsi Ítélőtábla pénteken hozott jogerős határozatában.

A bűntettet 2012. október 29-én követte el a kaposvári Polcz Erika és az általa felbérelt két hajléktalan, Bogdán József és Kertész József. A gyilkosok a Kaposvár melletti sántosi erdőbe csalták a fiút, ott Bogdán a kocsiból kiszállva ütötte, rúgta, taposta, ásóval, késsel több tucatszor megszúrta, megvágta őt. Eközben Kertész megásta a gyerek sírját, a nő mindehhez elemlámpával világítva segédkezett.

A tettesek a még életben lévő fiút a gödörbe temették, ahol megfulladt, ruháit és telefonját a Kapos folyóba dobták.
A nő még a bűntett éjszakáján bejelentést tett a fiú eltűnéséről a rendőrségen. A rendőrök a gyermek holttestét néhány nappal később Kaposvár toponári városrészében találták meg. Azért ott, mert a tetteseket a sántosi erdőben vadászok zavarták meg, ezért Bogdán később jobbnak látta kiásni és máshová temetni a fiút.

Szita Bencének azért kellett meghalnia, mert Polcz Erika a gyermeket okolta, amiért megromlott a kapcsolata élettársával, a fiú nevelőapjával. A gyermeket ezen okból korábban méreggel is megpróbálták megölni, de nem sikerült.

A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa pénteken megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Kaposvári Törvényszék elsőfokú döntését, melyben a bíróság a bűncselekményt tagadó, illetve a felelősséget egymásra hárító vádlottakat szerepüktől függően nyereségvágyból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt marasztalta el.

A gyilkosok bűnösségére az első és a másodfokú bíróság vallomásokból, telefonos híváslistákból, cellainformációkból, DNS-mintákból és abból is következtetett, hogy ásót kértek kölcsön, a nő pedig aranytárgyakat adott el, hogy fizetni tudjon Bogdánnak.

Krémer László tanácsvezető bíró a büntetés kiszabásával kapcsolatban hangsúlyozta: a tettesek a bűncselekményt példátlan brutalitással, gyermek sérelmére követték el; a büntetőügyeket egy évtizede tárgyaló tanács mostanáig nem találkozott olyan vádlottakkal, mint Polcz Erika és Bogdán József, akiknek az emberölés négyszeres minősített esete miatt kell felelniük.
A bíró rámutatott, a gyilkosok felelőségüket nem ismerték el, valódi megbánást nem tanúsítottak, tettükre az igazságszolgáltatás válasza csak a legsúlyosabb büntetés kiszabása, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása lehet.

A tárgyalás kiemelt médiaérdeklődés, továbbá végig erős rendőri és fegyőri jelenlét mellett zajlott, a vádlottaknak a kézbilincs levételét sem engedélyezték.

Szerző

Újszülött kisfiút találtak a hatvani kórház inkubátorában

Egészséges kisfiút találtak a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet csecsemőmentő inkubátorában péntek reggel - tájékoztatta a kórház pr-menedzsere az MTI-t.

Pripkó Judit elmondta, hogy az inkubátor riasztója 9 óra előtt pár perccel szólalt meg. A kisfiú azonnal az újszülöttosztályra került. Az első orvosi vizsgálatok szerint a gyerek egészséges, 3150 grammos, a szülés egy napon belül történt. 

Az újszülöttet ellátták, a köldökzsinórt cipőfűzővel elkötötték, felöltöztették, úgy helyezték el az inkubátorban. A kisfiú egyelőre a Hatvani Albert nevet kapta. Az inkubátort tavaly október 8-án tették ki, és ez volt az első alkalom, hogy gyermeket helyeztek el benne - közölte a pr-menedzser.

Szerző

Elismerés az orosz diplomáciának

Publikálás dátuma
2014.01.10. 13:21
Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszemélyes kultusza tovább erősödött. Fotó: Europress/Getty Images/Laurence Griffiths
Az új év elején mindenki mérleget készít. A jelentősebb moszkvai hírportálok elemzőit elsősorban az érdekli, milyen irányban mozdult el az orosz politika az elmúlt esztendőben, és mi felé halad.

A hatalmas választékból három elemzést emelünk ki. A legmarkánsabban a "Nyezaviszimaja Gazeta" cikkírója, Konsztantyin Remcsukov fogalmaz, aki már első mondatával a lényeget érinti: "2013-ban Vlagyimir Putyin még jobban megerősödött egyszemélyi irányító státuszában." Az elnök politikai orientációját a cikk írója konzervatívnak minősíti. Az egyház politikai hatalma megnőtt, ettől a Kremlben azt remélik, hogy hozzájárulhat a társadalmi összefogás elősegítéséhez. Az egyház előretörése azonban kiválthatja az ateisták és általában az alkotó értelmiségiek ellenállását, és ellentétes hatáshoz vezethet, mint amiben a Kreml reménykedik.

Az elmúlt esztendő másik jellemző vonása a kormányt ért folyamatos kritika volt, ezért egyesek már bukását jövendölték. Putyin a találgatásoknak véget vetett, amikor kijelentette, hogy a kormány még nem merítette ki erőforrásait. Ez sokak számára megnyugtatóan hangzott, mert a nyilatkozat elhangzásának estéjén megteltek a legelőkelőbb moszkvai éttermek koccintó érdekemberekkel. Az asztaloknál valószínűleg arról nem esett szó, hogy az év harmadik negyedében 28 milliárd dollár vándorolt ki az országból…

A "Nyezaviszimaja Gazeta" a moszkvai polgármester választást is az emlékezetes események közé sorolja, és megállapítja, hogy a győztes Szergej Szobjanyin viszonylag tiszta kampányt folytatott az ellenzéki Alekszej Navalnijjal szemben. Ezzel olyan legitimációhoz jutott, amellyel nekiláthat a főváros átalakítási terveihez. A bírósági felelősségre vonás árnyékában az ellenzéki jelölt is sikeresen szerepelt.

A lap elemzője két nagyszabású terv alapjainak lerakását tekinti különösen fontosnak. Regionális stratégiájában Oroszország a Csendes-óceáni térség felé nyitott. A másik jelentős lépés a teljes körű fegyverkezés beindítása volt. Több évtizedes erőfeszítéseket követel mindkettő, csakhogy ehhez igen sok pénzre lenne szükség.

Az Akadémia elnökének menesztését, a nyugdíjreformot, és Hodorkovszkij oligarcha amnesztiában részesítését emeli még ki a "Nyezaviszimaja Gazeta" és ezzel a megállapítással zárja összefoglalóját: "Az előttünk álló év még nehezebb lesz."

Az "Expert Online" derűlátóbb. Gevorg Mirzajan szerint az eurázsiai integráció győzelmet aratott az európai felett. Ezt a taktikai győzelmet azonban  stratégiaivá kell változtatni. Oroszország megnyerte az Európai Unióval vívott csatáját a befolyási övezet kiterjesztéséért, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök elállt attól a szándékától, hogy aláírja az EU-val a társulási szerződést. Moszkva rendkívül kedvező feltételek mellett szállítja majd a gázt Ukrajnának, hatalmas hitelt biztosít a számára, azt azonban egyelőre homály fedi, hogy mindezért cserébe, milyen garanciákat kapott Janukovicstól.

Azért beszél csak taktikai győzelemről az "Expert Online" elemzője, mert a Kremlnek nincsen kimunkált elképzelése az eurázsiai integráció egészéről, és magáról a stratégiáról sem. Erre utalnak az olyan át nem gondolt javaslatok, mint amilyen Törökország és India megnyerése az integrációhoz. De Örményország és Kirgisztán bevonása a vámunióba szintén egy sor megválaszolatlan kérdést vet fel. Ami ennél is lényegesebb, hogy az ukránok számára oly rokonszenves európai értékekkel szemben az eurázsiai összefogásnak mintha nem lenne összefogó ideológiai gerince. Már pedig, ha csak a pénz diktál, Ázsiában a kínaiak a nyerők. Egyértelműbb az a diplomáciai siker, amelyet Moszkva a szíriai és az iráni konfliktus kezelésében elért.

A nagy múltú Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is elkészítette év-értékelőjét. Tekinthető ez hattyúdalának is, miután Putyin decemberi rendeletével halálra ítélte a Novosztyit. Helyette jön létre a Russia Today nemzetközi hírügynökség, amelynek irányultságáról egyelőre csak vezetőjének konzervatív nézetei adnak némi eligazítást.

A Ria Novosztyi a legfontosabb változások közül kiemeli a Kremlben lezajlott strukturális és személyi változásokat, a régióvezetők első közvetlen választását, az amnesztiarendeletet, a bevándorlási politika szigorítását és a meleg-propaganda tilalmát a gyerekek között. Putyin növekvő hatalmának egyik jeleként értékelhető, hogy élére állt a "Népfront - Oroszországért" névre átkeresztelt mozgalomnak.

A polgármester-választások szenzációja a karizmatikus ellenzéki, Jevgenyij Rojzman megválasztása Jekatyerinburgban. Mindenütt másutt az "Egységes Oroszország" kormányzó párt emberei győztek. A kádercserék közül a legfigyelemreméltóbb annak a Vlagyiszlav Szurkov miniszterelnök-helyettesnek a lemondása volt, akit belpolitikai kérdésekben tíz éven keresztül a Kreml fő ideológusának tekintettek.

Az elmúlt év az első, amikor az orosz hivatalnokoknak már nemcsak a bevételeikről, de a kiadásaikról is bevallást kellett tenniük. Talán ez is közrejátszott abban, hogy közvetlenül a vagyonbevallás előtt gyanúsan sok képviselő, harmincan elváltak. Életbe lépett az a törvény is, amely kötelezte az állami alkalmazottakat és a képviselőket arra, hogy váljanak meg külföldi vagyonuktól. A milliárdosok inkább a vagyonukat választották a képviselőség helyett. Sok jele nincs annak, hogy mindettől a közélet tisztábbá vált volna.

Szerző