Előfizetés

Színészlegendák képkeretben

Színészlegendák képkeretben címmel Inkey Alice fotóművésznek nyílik kiállítása kedden az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

A Balázs Béla-díjas fotóművész kiállítását Szalay Zoltán fotóriporter nyitja meg.

A Cultiris Galéria honlapján Inkey Alice szavai olvashatók. Mint írja, a filmgyárban munkaköre alapján elsősorban jelenetfotózással foglalkozott, de a színészekkel kialakult szinte baráti kapcsolatának köszönhetően beleszeretett a portréfotografálásba. 

 "Szerencsém volt abban is, hogy a sajtó részéről a színészportrékra nagy igény mutatkozott (Film-Színház-Muzsika, Filmvilág stb.). Több évtizedes filmgyári munkám során 53 játékfilm, és 50 televíziós film standfotóit készítettem a színészportrékon kívül" - írja legújabb könyve, a No de Alizka! születéséről.

A fotográfus Alsógödi Amarcord címmel megjelent első könyvében a gyermekkor és egy kisváros hangulatát próbálta visszaadni. A tavaly év végén a Noran Libro Kiadó Kft.-nél No de Alizka! címmel megjelent újabb kötetében filmgyári életére emlékezik. 

A Cultiris Galéria kiállításához 20 portrét választottak ki, a képeken látható például Latinovits Zoltán Bagó kutyával az Öreg című film forgatásakor, Esztergályos Cecília a Vőlegény című filmben, Haumann Péter a Charley nénje című tévéfilm egyik jelenetében és Bessenyei Ferenc az Ítélet című filmben.

Heine és a bankok

Nem osztom azt a véleményt, hogy amit szeretünk, azt ne bíráljuk. Minél kedvesebb valami, annál inkább rászorul az őszinteségünkre. Nem meglepő, hogy egy baloldali meggyőződésű ember igencsak kedveli a Klub-rádiót. Főként politikai műsoraiban a megszólaló riporterek és faggatottjaik fölkészültségét, hozzáértésüket, közéleti érzékenységét. Meg kulturális adásaiban Váradi Júlia nagy műveltségét, rokonszenves szubjektivizmusát. Ami viszont néha tetszik, néha nem, a hétköznapi egyórás hírek előtt, az a "Szép versek" sorozat. Vannak köztük csakugyan remekek, lelket fölkavarók, de helyenként nem mindig szépek, és a műfaj klasszikus törvényeit követve, nem is mindig versek. De hát a latin eredetű közmondás (de gustibus non est disputandum) gorombább magyar változata szerint az ízlések és a pofonok különbözők.

Jutott eszembe ez, amidőn nagyon kedves karácsonyi ajándékként megkaptam az ismét megjelent Faludy György kötetet, Heine verseinek átköltését, ezt a sajátosan gyönyörű Faludy műfajt. Magyarázkodik is előszavában Faludy, miért "költött át", miért nem csupán fordított, mert szerinte minden kornak megvan a sajátos szemlélete. Hanem, ami különösen megkapott "A világ sora" című költeménynek mindösszesen nyolc sora. Soha időszerűbb nem volt, mint napjainkban, amikor a magyar politikai és közgazdasági vitáknak, azok között is a legszenvedélyesebbeknek a témája a közember és a bankok viszonya. Meg nálunk most, amikor annyi indulatot provokál a szegények temetése. Nincs semmi szükség magyarázatra, mindennél többet mond Heine gondolatainak Faludy György-féle tolmácsolásában szó szerint kimásolt idézése. Íme.

"Aki gazdag, vagyonához/ egyre többet lophat, / akinek csak kevés jutott: / azt is elveszíti holnap. / Ám ha semmid sincs, az élet / hallani sem akar rólad. / Mit tehetsz bankszámla nélkül? / Megrendelheted koporsódat". Hát nem elevenébe vág ez a XIX. században alkotott német költő? Különösen, ha a XX. század megszállottja, Faludy György költi át!

Németország Faludy György átköltésében, Alexandra Kiadó

Kiforgatott Vízkereszt

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2014.01.11. 06:47
Marton-tanítványok akcióban: ifj . Vidnyánszky Attila, Tóth András, Vecsei Miklós, Telekes Péter és a kivétel Mészáros Máté. Fot
A Pesti Színházban tegnap este mutatták be Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját. A produkcióban Mészáros Máté kivételével kizárólag Marton László rendező jelenlegi és korábbi egyetemi tanítványai szerepelnek. Az előadásban közreműködnek Marton László mostani negyedéves növendékei, velük beszélgettünk az egyik próbaszünetben. 

Először a fiúk érkeznek a Pesti Színház nézőtéri büféjébe, szépen leülnek egymás mellé, aztán csatlakoznak hozzájuk a lányok. Szinte egy teljes egyetemi osztály, ketten igazoltan távol vannak, ők Zsótér Sándor rendezésében a Téli utazásban dolgoztak, melynek a napokban volt a premierje a Vígszínház házi színpadán. A többiek viszont a Vízkereszt, vagy amit akartok című produkció szereplői, az előadás rendezője az osztályfőnökük Marton László. Ő tapintatosan a háttérben maradt, amikor egyeztettük az időpontot, azt mondta, most beszéljenek inkább a gyerekek.

A növendékek pedig - Csapó Attila, Vecsei Miklós, Janka Barnabás, Tóth János, Zoltán Áron, Tóth András, ifj. Vidnyánszky Attila, Zsigmond Emőke és Mászáros Blanka, mint egy vizsgán először kissé tartózkodóan nyilvánulnak meg, aztán előfordul, hogy egymás szavába is belevágnak. "Ennek az előadásnak az alapja egy két évvel ezelőtti Vízkereszt-vizsga, akkor Marton László tanár úr segítségével fél évet foglalkoztunk Shakespeare darabjával. Többek szerint jól sikerült ez a próbálkozás és megtartva több korábbi ötletet, jelenetet újakkal és új szereplőkkel kibővítve született meg a Pesti Színházban látható verzió" - meséli ifj. Vidnyánszky Attila, aki a bolondot játssza az előadásban és meghatározó szerepe van a történet lebonyolításában.

A produkcióba most bekerült színészek is Mészáros Máté kivételével valamennyien, Telekes Péter, Fesztbaum Béla és Bata Éva is Marton László osztályába jártak az egyetemen és így nyugodtan el lehet mondani, hogy valamennyien egy nyelvet beszélnek. Egyébként a már említett vizsgaprodukcióban nem volt szereposztás, mindenki azzal a karakterrel dolgozott, amivel akart. Evvel a vizsgával még Torontóba is eljutottak, ott is tanít és rendez Marton László és ízelítőt adtak az előadásból, a dalokat le is fordították angolra.

Milyen Marton-tanítványnak lenni - teszem fel a kérdést. Zsigmond Emőke, aki a Vízkeresztben Oliviát játssza, azt válaszolja: "Marton László rendkívül jó pedagógus, könnyen meg lehet érteni a módszereit és abban a rendszerben könnyen önmagunkra is találhatunk." Az osztály nagy része nem is tudja elképzelni más tanár tanítványaként magát - jegyzi meg egy másik hallgató, Marton László munkáját egyébként Hegedűs D. Géza és Forgács Péter segíti.

Rátérve a Vízkereszt, vagy amit akartok című előadásra az egyik növendék szerint még a tanár urat is meglepte a produkció, a próbafolyamat alatt sikerült egy olyan réteget lefejteni a darabról, ami még a számára is újdonságot jelentett. Ehhez ifj. Vidnyánszky Attila csupán annyit tesz hozzá: "gyakorlatilag teljesen kiforgattuk a Vízkeresztet." Az előadás Radnóti Miklós és Rónay György fordításának felhasználásával készült, de kerültek bele új dialógusok is, a végső szövegkönyv a diákok valamint Radnóti Zsuzsa, Deres Péter és Marton László segítségével jött létre. A zenei betétek egy részét az osztály egyik tagja a Curiót játszó Zoltán Áron készítette, és a növendékek zenélnek is néhány jelenetben.

A tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozó kísérőprogramjába bekerült az osztálynak egy másik vizsgaprodukciója is, a Hamlet, amit Zsótér Sándor rendezett, ebben is zenélnek egy kicsit. A Hamletet februártól egyébként újra játsszák az Ódry Színpadon, mint ahogy a másik két vizsgaelőadásukat, a Három nővért és a Vérnászt is - teszi hozzá Mászáros Blanka, aki Violát alakítja a Vízkeresztben. Most negyedévben gyakorlaton vannak együtt és a Vízkereszt után a Nemzeti Színházban közreműködnek majd két előadásban is: a Psychében és a János vitézben. Az egyetem alkalmazott zeneszerzés szakára járó Kovács Adrián pedig diplomamunkaként a Karnyónét zenésíti meg, és ebben is játszanak az osztály tagjai. Rövidesen pedig Szász Jánossal is forgatnak egy most készülő egyetemi alkotásban.

A jövőről még keveset tudnak, csak remélik, hogy sikerül majd mindenkinek szerződéshez jutni valamelyik vidéki, vagy pesti színházban. Azt viszont tervezik, hogy akárcsak mint Máté Gábor egyik korábbi osztálya, a diploma megszerzése után, évente egy előadást közösen létrehoznának. Végül ifj. Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház direktorának fiát kérdezem, hogy édesapja látta-e már a Vízkeresztet. Ő bólint és hozzáteszi, "apám eddig minden vizsgaelőadásunkat látta és a mostani előadást is megnézte."