Divattervező lett az orosz kém

Publikálás dátuma
2014.01.15 06:36
A csinos kémnő házassági ajánlatot tett Edward Snowdennek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VICTOR BOYKO
Önmagában semmi szenzációs nincs abban, ha egy üzletasszony a török tengerparti Antaljában bemutatja női divatkreációit, s abban sem, ha bejelenti, hogy magazin kiadására készül. Csakhogy rögtön felkelti a figyelmet, ha ezt egy olyan nő teszi, akit orosz kémként ismert meg a világ.

Anna Chapman mindig szolgál meglepetésekkel. Már önmagában az a tény, hogy lebukása után a Facebook-ra feltette képgalériáját, szokatlan egy olyan embertől, aki a nagypolitika reflektorfényébe került. Még szokatlanabbak a fotók: Anna a kommunista párti Pravdával a kezében, Anna erdei sétán, testhez simuló nadrágban, nagyestélyiben vagy éppen fekete, sok mindent feltáró alsóneműben.

Hol egészen megszeppent, ártatlan arcával tekint ránk, hol előkelő úrinőként, máskor pedig csábító oldalát mutatja meg. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy nem valamiféle ledér nővel van dolgunk, hanem a politika olyan szereplőjével, akit még kormányfőként Vlagyimir Putyin is fogadott 2010-ben, akkor válik teljesebbé a kép.

Az 1982-ben Volgográdban született Anna Chapman édesapja orosz diplomataként, állítólag, kapcsolatba került a hírszerzéssel. Igaz-e vagy sem, nem tudjuk, az azonban bizonyos, hogy lánya kezdetben más utat választott, közgazdaságtant tanult a moszkvai egyetemen. Alex Chapmannel egy londoni utazáson ismerkedett meg, 2002-ben összeházasodtak, és ettől kezdve, hol Oroszországban, hol Angliában éltek. Nem sokáig. 2006-ban elváltak. Anna hamarosan a New Yorki üzleti világban kötött ki, és megfordult az éjszakai szórakozóhelyek forgatagában is.

2010-ben lebukott kilenc társával együtt. Kémkedéssel vádolták az amerikai hatóságok, úgynevezett "alvó ügynöknek" bélyegezték meg. Sokáig nem tartott a megpróbáltatása, a hidegháború utáni korszak egyik legnagyobb kémcseréjének köszönhetően a többiekkel együtt hazatoloncolták négy nyugatnak kémkedő oroszért cserébe. Kormánykitüntetéssel ismerték el Anna szolgálatait, és el sem kellett tűnnie a nyilvánosság elől.

Putyin még 2010-ben fogadta őt többi társával együtt, egy olyan oldott hangulatú találkozón, amelyen az akkori kormányfő még dalra is fakadt. Putyin nem csinált titkot abból, hogy azok, akik elárulták Annáékat, megfizetnek az árulásukért. 

Chapman az Egységes Oroszország párt ifjúsági vezetésében kapott szerepet, a fiatalok hazafias nevelésével és az orosz tradíciók propagandájával bízták meg. Rovata volt a Komszomolszkaja Pravda című lapban. "A világ titkai Anna Chapmannnel" című heti tv show-val jelentkezett a REN tv-csatornán, és bemutatkozott a Venture Business magazin szerkesztőjeként is. 

Múlt augusztusban Azerbajdzsán persona non grata-nak, nem kívánatos személynek minősítette, mivel újságírók és közéleti személyiségek társaságában ellátogatott Hegyi Karabahba, amelyet megszállt területként tartanak számon Bakuban.
Politikai szerepvállalásánál nagyobb visszhangja volt annak, hogy Anna fotói hol a Maxim magazin címlapján, hol más szex-lapokban feltűntek.

A FundserviceBank vezetőjének tanácsadójaként is szerephez jutott, és bekerült az igazgatótanácsba. Tavaly nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Twitteren házassági ajánlatot tett az akkor még a seremetyevói repülőtér tranzitvárójában sorsára váró, kémkedéssel és hazaárulással vádolt amerikai informatikus, Edward Snowdennek annak érdekében, hogy menedékjogot kaphasson Oroszországban. Bár Snowdent lenyűgözték Anna bájai, a lehetőséggel végül is nem élt. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt e nélkül is megkapta.

Még csak az év elején tartunk, ez a néhány hét sem telt el azonban Anna szereplése nélkül. Ezúttal a török Antaljában rendezett "Dosso Dossi Fashion show 2014" kiállításon mutatkozott be női ruhakollekciójával. 

Kémek a neten
Ha az ember beírja a Google keresőbe a kém szót, néhány másodperc alatt 14 millió 700 ezer találatot kap. Van itt minden, amit csak tudni lehet.Kémlexikon és kémszótár, kémtechnika és kémfelszerelések garmadája, kamerák, szemüvegek, tollak, lehallgató berendezések. Sőt kémjátékok és kémtörténetek. A kémkedés témája napjaink természetes velejárója lett a nélkül, hogy igazán fogalmat alkothatnánk ennek az "iparágnak" az egész világot átfogó jellegéről. Ami napvilágra kerül, az csak a jéghegy csúcsa. Talán csak az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal munkatárásnak, Edward Snowdennek a milliószámra gyűjtött információkról szóló leleplezései döbbentették rá a világot arra, hogy nincs többé olyan magánszféra, amelyhez ne férne hozzá az, aki rendelkezik a legmodernebb technikával.

Azt tervezi, hogy Oroszországban üzlethálózatot hoz létre. Az "Anna Chapman" márkával jelölt, megfizethető árú ruhákat februártól már árusítani is fogják, egyelőre az interneten keresztül.

Anna hivatalosan soha nem foglalkozott divattervezéssel, először 2011-ben villantotta fel ebbéli képességeit, amikor a bajkonuri űrrepülőtéren tett látogatásakor azt javasolta, hogy új ruhát tervezzenek az űrhajósoknak.

Ötletével nem aratott sikert. Azt is kudarcának tekintik, hogy a 2011-es moszkvai divatbemutató kifutóján kiejtette kezéből a pisztolyát. Ezúttal tehetséges fiatal ruhatervezők álltak csatasorba a siker érdekében.

Ez a rengeteg szereplés azt a benyomást kelti, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, most a lebukott kémet nem tüntetik el a közvélemény szeme elől.Ellenkezőleg, mintha az amerikaiak orra alá akarnák dörgölni nap, mint nap, hogy Anna Chapman él és virágzik.

Egyre több EU-tagállamnál húzzák ki a gyufát Orbánék az új plakátkampánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:48
A szóban forgó plakát...
Magyarország Kormánya
Ismét napirenden van a magyar jogállamiság helyzete az Európai Unióban, a legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő, hirdetések miatt pedig egyre több és hevesebb kritika zúdul a kormányra.
Kedden ülésezett az úgynevezett általános ügyek tanácsa Brüsszelben, ahol külügyminiszterek, EU-s miniszterek vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz - vagyis a Sargentini-jelentés elfogadása -  óta rendre előkerül a "magyar kérdés" is. A mostani tárgyaláson legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, miközben egy se vette védelmébe az Orbán-kormányt- írja a 444.hu. Ráadásul a bizottság újabb problémákat is felvetett.

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans alelnök azt mondta, a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Az alelnök az újdonsült kedvezőtlen fejlemények között említette többek közt, hogy
  • kiderült, a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában
  • a kormány elüldözte a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Magyarországról, ami példa nélküli gesztus az EU történetében
  • több mint 400 sajtóterméket vontak össze egy Fidesz-közeli kuratórium által vezetett alapítványba, és a kormány nem engedi, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság kivizsgálja a lépés törvényességét
  • "teljes hazugságokon alapuló" reklámkampányt indított a magyar kormány az Európai Bizottság és annak elnöke, Jean-Claude Juncker ellen
A "bűnlajstrom" után a tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy következő lépésként tartsanak formális meghallgatást a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében,
vagyis szenteljenek egy ülést annak, hogy alaposan kikérdezik a magyar kormány valamelyik tagját.
A hírek szerint a vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt. Ő többször is szót kért, egy ízben azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája. Máskor pedig arról beszélt, hogy nagyon komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen.

A magyar kormány részéről Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, azt követelve, hogy a májusi európai parlamenti választásokig függesszék fel ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott. Takács többek közt megjegyezte azt is, a Sargentini-jelentés elfogadásakor szerintük csaltak az EP-ben, ezzel kapcsolatban pedig még várják az EU bíróságának döntését.

Most alapvetően a román elnökségen múlik a folytatás, vagyis az, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy például beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert.
Frissítve: 2019.02.20 17:54

Meghalt egy nő egy Michelin-csillagos vacsora után Valenciában

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:41
Bernd H. Knölle, a RIFF tulajdonosa
restaurante-riff.com
Az asszony férjén és fián kívül további 23 vendég is rosszul lett a valenciai RiFF-ben étteremben elköltött vacsora után. A közegészségügyi hatóság vizsgálatot indított, az éttermet bezárták.
Az ételmérgezést február 17-én jelentették a hatóságoknak, miután a 46 éves nőnek, a férjének és 12 éves fiuknak is hasmenése volt és hányt a RiFF étteremben elfogyasztott vacsorát követően – írta a 444.hu az El País alapján. 
Az Europa Press szerint a férj és a gyerek meggyógyult, de a nő állapota sokkal súlyosabb volt, vasárnap reggel halt meg otthonában. Később kiderült, hogy a Michelin-csillagos étteremben vacsorázók közül még 23-an észlelték magukon az ételmérgezés tüneteit.
A hatóság vizsgája, hogy az étterem aznapi menüjén szereplő kucsmagomba okozta-e a mérgezést. Azt pedig a boncolás során derül ki, hogy a nő halálát az elfogyasztott étel okozta vagy esetleg a saját hányásába fulladt bele. 
A RiFF tulajdonosa, Bernd H. Knölle közleményt adott ki, amely szerint az étterem addig zárva marad, amíg ki nem derül, mi okozta a tömeges ételmérgezést.
Frissítve: 2019.02.20 16:42