Előfizetés

Ellentámadásba lendült Hollande szeretője

Zsűritaggá nevezték ki a Francois Hollande francia elnökkel hírbe hozott Julie Gayet-t - adta hírül a Canard Enchainé című lap. Aurelie Filipetti kultuszminiszter döntése értelmében a 41 éves színésznő is tagja lesz annak a héttagú zsűrinek, amely a Rómában franciák által megrendezett kulturális fesztiválon, a Villa Medicin ítélkezik majd.

A lap értesülését alátámasztja, hogy neve a rendezvény hivatalos honlapján is felbukkan. A Le Monde felteszi a költői kérdést, volt-e a kinevezéshez bármi köze a francia államfőnek, aki keddi sajtóértekezletén elhárította a magánéletét firtató kérdéseket.A színésznő közben ellentámadásba lendült.

A francia RTL közölte, a 41 éves Julie Gayet beperli a Closer című lapot, amely múlt pénteki kiadásában először számolt be a románcról. Ami pedig Valérie Trierweilert Hollande élettársát illeti, még kedden egy újságíró barátjának, Frédéric Gerschelnek elárulta, derült égből villámcsapásként érte, hogy az államfő megcsalta őt. Hollande múlt hét csütörtökén vallotta be neki, hogy igazak a Closer című lapban leírtak, s valóban viszonya van Gayet-vel.

Semmit sem tagadott, így azt sem, hogy az éj leple alatt motorbiciklivel kereste fel szeretőjét. Bár Párizsban néhány hete pletykáltak arról, hogy Hollande nem is olyan hűséges, Trierweiler elmondta, az ügy teljesen váratlanul érte, s úgy érezte magát, mintha egy gyorsvonat ütötte volna el.

Az államfő párja, a kimerültségre hivatkozva vasárnap kórházba vonult Valérie Trierweiler megbocsátana a félrelépett elnöknek, amennyiben ígéretet tesz arra, hogy véget vet a színésznővel folytatott viszonyának. Az újságírónő szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a first lady még nyolc napig kórházban marad, s "súlyos érzelmi sokk" érte. Hollande és Trierweiler hat éve élnek együtt, de nem házasodtak össze.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 89 százaléka szerint a botrány után Hollande elnöknek el kellene hagynia az újságírónőt.

Rekordösszegű segély a szíriai lakosságnak

A polgárháború sújtotta szíriai lakosság fele sürgős segítségre szorul, jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tegnap a második nemzetközi donorkonferencia megkezdése előtt.

A világszervezet számításai szerint Szíriának minden eddiginél nagyobb támogatásra van szüksége: idén összesen 6,5 milliárd dollár (mintegy 1500 milliárd forint) kell a rászorulók megsegítésére. Ekkora segélyfelajánlást még egyetlen humanitárius válság kezelésére sem kért az ENSZ korábban. A szervezet úgy számol, 2014 végére a szíriai rászorulók száma elérheti a 13,4 millió főt.

A Kuvaitvárosban rendezett donorkonferencián a részt vevő államok több mint 2,4 milliárd dollárt (529,8 milliárd forintot) ajánlottak fel Szíria megsegítésére. A legnagyobb adományozók között volt a házigazda Kuvait 500 millió dolláros (közel 110 milliárd forintos) felajánlásával. Hasonlóan nagyvonalú ajánlást tett két másik öbölmenti állam, Katar és Szaúd-Arábia, egyenként 60 millió dolláros (mintegy 13 milliárd forintos) segélyt helyezve kilátásba.

A legnagyob adományozók: az Egyesült Államok 380 millió dollárt (mintegy 83 milliárd forintot), Nagy-Britannia 165 millió dollárt (36 milliárd forintot), nemzetközi segélyszervezetek pedig összesen 400 millió dollárt (88 milliárd forintot) ígértek. Az Európai Unió 225 millió dollárt (49 milliárd forintot) szentel erre a célra, így korábbi felajánlásaival együtt a legnagyobb adományozónak számít.

Magyarország százezer eurós felajánlásával járult hozzá az ENSZ szíriai humanitárius tevékenységéhez. A helyzet egy év alatt jelentősen romlott, az illegális migráció több uniós tagállam mellett Magyarországot is érinti, a menedékkérelmek száma radikálisan megugrott, mondta el Takács Szabolcs helyettes államtitkár.

A Külügyminisztérium politikai igazgatója jelezte, a szíriai konfliktus az utóbbi egy-két évtized legsúlyosabb válsága, számos európai állampolgársággal rendelkező személy érintett a harcokban. Ugyanakkor a magyar kormánynak nincs tudomása róla, hogy a szíriai polgárháborúban magyarok is részt vennének, tette hozzá.

Bede Ferenc, korábbi FIFA-játékvezető

Publikálás dátuma
2014.01.16. 06:30

Sportszakmai vagy sportdiplomáciai kudarc, hogy Kassai Viktor játékvezető és csapata nem vehet rész az idei labdarúgó-vb-n?

Inkább sportdiplomácia. Ennek alátámasztásához meg kell nézni, hogy 2006 és 2011 között, amikor Wagner László irányította a játékvezetői bizottságot, milyen eredményeket értek el a magyar bírók. Kassai Viktor ebben az időszakban vezetett olimpiai és BL-döntőt, s rengeteg fontos mérkőzést. A játékvezetők előmenetelében fontos szempont a kiválasztódás, útjukat kik egyengetik, nem csak arról van szó, hogy ki a nagyon jó, meg ki a valamivel rosszabb bíró. Wagner külföldi közreműködése zseniális volt.