Előfizetés

Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél

Publikálás dátuma
2014.01.16. 14:06
Az enyhe tél 25-30 százalékos termeléskiesést is okozhat. Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél, a Balaton mellett évek óta nem készítettek jégbort, s erre az idén is kevés az esély - erről Varga Bálint, a Varga Pincészet vezetője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Badacsonyörsön.

Szerinte nyolc-tíz napon belül eldől, mi lesz a szőlővel, de az enyhe tél 25-30 százalékos termeléskiesést is okozhat. Varga Bálint arról is beszélt, hogy a pincészetnél még két hektáron van jégbornak való szőlő, ami csaknem mind kárba veszhet.

A szakember elmondta, a szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni.

gy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, s ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat - fejtette ki Varga Bálint.

Megtévesztette az autósokat a Shell - A cég csalódott a GVH döntése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése értelmében a Shell Hungary Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el. Jogsértő magatartásáért a Shellt 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság.

A kétségtelenül jelentős, folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenység mellett a tények (különböző tesztek adatai) azt mutatták, hogy ugyan a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára akár tankonként 1 liternyi üzemanyag megtakarítás, a fogyasztók egy szintén nem elhanyagolható része nem ért el fogyasztáscsökkenést.

Ezen eredmények miatt a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor - 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagok használatával – akár tankonként 1 liter – üzemanyag is megtakarítható.

- 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyag alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be. A jogsértés miatt a GVH a Shell Hungary Zrt.-t 25.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte, figyelembe véve több körülményt is. Súlyosbító körülménynek minősült, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el, enyhítő körülménynek számított a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése.

A Shell csalódott

A Shell Hungary Zrt. nagyon csalódott a Gazdasági Versenyhivatal döntése miatt, véleményük szerint vállalatuk teljesen mértékben megfelelt a Magyarországon hatályos jogszabályoknak. A GVH döntés, amely szerint a Shell FuelSave üzemanyagok üzenetei – “Akár 1 liter megtakarítás tankonként” (2011) és “Fogyasztáscsökkentésre tervezve” (2012) – megtévesztőek voltak, álláspontjuk szerint nem helyes, és nem tükrözi azon tényeket és adatokat, amelyeket benyújtottak az eljárás során - olvasható közleményükben. Azt is hozzáteszik: vállalatuk jelenleg mérlegeli a döntéssel kapcsolatos összes lehetőségét.

Felébredt az építőipar

Az uniós pénzek megteszik hatásukat: 2013 novemberében – a korábbi hónapok trendjével összhangban – az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint  nagy mértékben, 18,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony szintet. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal mai jelentése szerint az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Ebben a hónapban egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott.

A növekedés az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkákból, illetve kisebb mértékben közműfejlesztésekből származott. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – novemberben 41,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál.

Hatalmasat nőtt novemberében a megkötött új szerződések volumene is, amely 133,2 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Mindkét építményfőcsoport új szerződései növekedtek. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,3 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene kimagaslóan 224,3 százalékkal emelkedett.

A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre – hulladéklerakók, szennyvízcsatornák építésére – kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető. Az építőipari vállalkozások 2013. november végi szerződésállományának volumene 58,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,6, az egyéb építményeké 77,3 százalékkal magasabb volt, mint 2012 novemberében.