Előfizetés

A nagy füzet nem lett Oscar-jelölt

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.17. 06:50
Fotó: Thinkstock
Mégsem került A nagy füzet című magyar játékfilm idén az Oscar-jelöltek közé a külföldi film kategóriában, noha nagy remények fűződtek Szász János erős és megrendítő rendezéséhez. 

Nagy csalódást jelent, de annak kell örülni, amit elért ez a film" - mondta Szász János rendező erről az MTI-nek. "Most is azt gondolom, hogy nagyon sok minden történt már ezzel a filmmel. Természetesen most csalódott, szomorú vagyok, de igyekszem arra gondolni, ami jó volt eddig és arra, ami ezután fog a filmmel történni.

" Valójában már az nagyon nagy fegyvertény, tehetjük hozzá, hogy a 76 nevezett film közül A nagy füzet bejutott az utolsó előtti menetbe, a kilenc legjobb közé. Szász még elmondta: "Van bennem szomorúság, de azért ezt bőven túl fogom élni. Eljutottunk a legjobb kilenc filmig, én erre nagyon-nagyon büszke vagyok. Megyek tovább azon az úton, amelyen elindultam"

A tegnap Los Angeles-ben nyilvánosságra hozott jelölt-listák alapján három nagy versenytárs indul idén a 86. Oscar-osztáson a díjakért: az Amerikai botrány és a Gravitáció 10-10 jelöléssel fej-fej mellett áll, míg a 12 év rabszolgaság 9 jelöléssel van a nyomukban.

A színészi díjakért mások mellett Christian Bale, Leonardo DiCaporio, Matthew McConaughey, Michael Fassbender száll ringbe, a női jelöltek között van Amy Adams, Cate Blanchett Sandra Bullock, Judi Dench, Meryl Streep, Julia Roberts.

A legjobb rendező Oscarjáért jelöltek filmjei - Amerikai botrány, Gravitáció, Nebraska, 12 év rabszolgaság és A Wall Street farkasa - ott vannak a legjobb filmért versengő kilenc jelölt között. A díjak sorsát a március 2-i Oscar-gálán ismerjük meg.

A nem Való Világ

Bernáth László
Publikálás dátuma
2014.01.17. 06:48
Bernáth László Fotó: Népszava
Ennél hazugabb cím, mint a Való Világ, még a politikában sem létezik. Ennek a műsorfolyamnak nincs egyetlen mozzanata sem, ami a valósághoz köthető. Kezdve a semmiféle - akár luxus - emberi környezethez nem hasonlítható villától, miközben a szereplők sem valódiak a szó hétköznapi értelmében.

Valamennyien játszanak, egy félig-meddig maguk választotta, vagy mások tanácsolta szerepet, a végső nagy pénz reményében. A válogatás egyébként szigorú lehetett, akinek a leghalványabb szeméremérzete van, az nyilván szóba se jöhetett. Hiszen itt minden előfordulhat. Mint legutóbb a péniszpörgetés az egyik lány születésnapján rendezett "partin".

Letolt nadrágban és gatyában állt egy fiú a három teleszájjal röhögő lány elé és kívánságukra úgy mozgatta a fenekét, hogy férfiassága körbeforogjon. Na ez az, amit egy nyilvánosházban sem lehet látni.

Ott legalább aktus közben szemérmesen visszavonulnak a párok. Ifjú koromban olyan környéken laktam, hogy voltak rosszlányok, akik a klienseiket, csak a lépcsőház aljáig vitték be, ott volt egy dívány és egy rossz pokróc, amit ha bevonultak, akkor összehúztak.

Itt azonban láthatóan alig várják a lányok, hogy valamelyik fiúval összefeküdhessenek, s ha van is talán ilyen szabályzat, ami ezt tiltja, a nyilvánosság előtt sem lesznek szégyellősek szeretkezni. Ez a VV6 sorozat ugyan lényegesen szerényebb nézettséggel indult, de ha ide érkezik, alig lehet kétségünk, hogy a kíváncsi nézők száma megszaporodik.

Végül ez jobb, mint egy pornófilmet nézni pornó-színészekkel, akik még az orgazmust is el tudják játszani. A felháborodás persze valódi, ahogy sokan az új sorozatot fogadták és a "Tiltsák be!" a legenyhébb fogalmazás. Ám hogy vannak, akik ezt is csak a fajgyűlölet szemüvegén át képesek látni, az már hátborzongató.

Többek között, hogy ez a műsor a szemét-zsidó-komcsi-ballib kereskedelmi adók műve, hogy tönkretegyék a nemzet lelkét. Igaz, mit várjunk a hétköznapi dühöngőktől, ha olyasmiről is lehetett hallani, hogy a filmipar egyik vezető személyisége úgy vélekedik, a magyar filmek hazai és külföldi sikereit Tel-Avivban döntik el. Ez az - ijesztő - való világunk.

Való Világ 6, RTL II.

Az emlékezés nem kampánycél

Hamvay Péter
Publikálás dátuma
2014.01.17. 06:45
Vámos Tibor: rengeteg hatékonyabb módja volna a megemlékezésnek FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Nem tudni, hogy kit és hogy szólít meg a Sorsok Háza, mert semmit nem tudni a tervezett kiállításról, csak azt, hogy a magyar holokauszthoz vezető történelmi folyamatokat tisztogatni igyekvő, politikailag elkötelezz Schmidt Máriát bízták meg vele, s ruházták fel teljehatalommal - véli Vámos Tibor akadémikus. 

- Idén van a holokauszt 70. évfordulója, melyre a kormány költséges beruházásokkal, például a Józsefvárosi pályaudvaron tervezett Sorsok Háza létrehozásával, megemlékezésekkel készül. Mi a véleménye erről?

- A megemlékezés nem kampányfeladat, még a mostani, hetvenedik évforduló teljes éve sem köt bennünket a hirtelen cselekvésre. A halottak felett és az élők sorsáról lelkünket tisztítva meditálni kell.

- Úgy érzi csupán kampánycélokat szolgál az egész éves megemlékezés sorozat?

- A kormányzat igyekszik bizonyítani - különösen a külföld felé - hogy nem antiszemita, bár ilyet ritkán sütnek rájuk és nem is lenne igaz, viszont ezzel is ellensúlyozzák a hallgatólagos engedményeket az antiszemita, rasszizmussal operáló szélsőjobb irányában. A világ közvéleménye számára nem takarékoskodnak a reprezentációkkal és a kedvező hangú kijelentésekkel, hiszen ez ma érzékeny pontja a fejlett országoknak.

- A megemlékezések, intézmény alapítások sajnos mindig is kampány eszközök voltak, így volt ez a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpont esetében is, ezt ön tudhatja, hiszen az ön volt az intézmény mögött álló alapítvány vezetője.

- Az első Orbán-kormány egyik utolsó döntésével megalapított Holokauszt Emlékközpont, mely a Terror Háza ellentételezése volt. Hiszen ott alig esett szó a holokausztról.

- A későbbi kormányok számára sem volt túlságosan fontos az intézmény, bár 2004-ben átadják a házat, a kiállítás hosszú idő után készül el, s a látogatottság végig alacsony marad.

- A szocialista kormány nagyon óvatos volt ebben a kérdésben, nem akartak azonosulni a problémával. Ez érthető, de nem menthető.

- Nem akarom felmenteni a politikusokat, de azt hiszem a társadalom sem akkor, sem most nem elhatározott, hogy szembenézzen a holokauszt kérdésével.

- A politika szép feladata volna a társadalom érettségét növelni. Egy bölcs kormányzás megtalálja azokat az eszközöket, amivel ezt elő lehet segíteni. Igaz nincsenek mindent megoldó eszközök, és választási ciklusokban mérhetően gyors eredmények. A Kiegyezés sem temette be a korábbi függetlenségi árkokat, a Szatmári Béke sem fedte el a kuruc-labanc szembenállást. De a politikának és a társadalomnak el lehet, és kell indulni ebben az irányban.

- Nem volt könnyű dolga a politikának. A Holokauszt Emlékközpont esetében magán a történész szakmán, a zsidóságon, a zsidó szervezetek között, és azokon belül is súlyos érdek harcok dúltak. Gondoljuk a helyszín kiválasztással, vagy a kiállítással, a ház funkciójával kapcsolatos terméketlen, nem a megegyezést kereső vitákra. Megérthető a politika, hogy óvakodott itt igazságot tenni.

- A kérdés az, hogy egy adott politika mennyire bátor, hogy ezeket a konfliktusokat feloldja. Épp ez volt a konfliktusom annak idején Hiller István kulturális miniszterrel, akitől azt vártam, hogy a politika segítsen nekünk megegyezni.

- Mi volt a válasz?

- Visszahúzódás.

- Ezért mondott le végül?

- Nem tehettem mást.

- Most nem panaszkodhatunk arra, hogy a politika nem avatkozik be. Ellenkezőleg, a szakma, és zsidó szervezetek feje fölött, titokban dönt a Sorsok Háza projektről.

- Lényegében teljhatalmú végrehajtónak, szokatlanul nagy anyagi lehetőséget adva kineveztek egy a politikában elkötelezett, egyértelműen a hazai holokauszt előkészítő folyamatokat tisztogató személyt, Schmidt Máriát, aki az autokratikus szellem támogatásával egyetlen érdemes holokauszt és közelmúltat kutatót sem vont be az előkészítésbe. Így kimaradt a Páva utcában működő emlékközpont, és nem szerepelnek az egyetemek nemzetközi tekintélyt kivívott tanárai és kutatói, terveinek nincs nyilvánossága, szakmai és társadalmi vitája. Ez felel meg annak a mai hivatalos történelem-interpretációnak, amely igyekszik a maga előképét a két világháború közötti berendezkedésben viszontlátni, Horthy szerepét fényesíteni, előrángatni ebből a múltból olyan, a kegyetlenségek végrehajtására idomított szervezetet, mint a csendőrséget és olyan magyar Mussolini-Hitler szerepekre törő vezért, mint Gömbös Gyulát.

Névjegy
Vámos Tibor akadémikus, Széchenyi-díjas villamosmérnök.  A magyarországi adatkommunikáció szülőatyjaként, a mesterséges intelligencia úttörőjeként tartják számon, aki részt vett a hazai számítógép-hálózati rendszerek fejlesztésében is. Holokauszt túlélőként sokat tett a vészkorszak emlékezetének megőrzéséért. 1996-ban veszi át a rendszerváltás után alakult Magyar Auschwitz Alapítvány vezetését, melynek célja az üldöztetések dokumentumaiból, tárgyi emlékeiből, irodalmi művészeti alkotásaiból álló tudományos gyűjtemény létrehozása volt. Ebből a szervezetből jött létre 2002-ben a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, mely létrehozta és működteti ma is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot. Az alapítvány vezetéséről 2003-ban mondott le Vámos Tibor.

- Attól tart, hogy a Sorsok Háza az önfelmentésről fog szólni?

- Nem lehet erre válaszolni, hiszen nem tudjuk mi lesz ott. Egy ilyen projektet vitára kell bocsátani, ez nem történt meg. Attól félek, pótlék szerepet tölt majd be csupán.

- Sokan a helyszínt sem tartják jó ötletnek, mondván a holokausztnak nem reprezentatív színhelye a Józsefvárosi pályaudvar. Mit gondol erről ön, akit épp itt vagoníroztak be 1944-ben?

- Valóban így volt, az életem része ez a helyszín. De, ha összehasonlítjuk például az Andrássy úttal, mégiscsak kieső hely.

- De autentikus.

- Sok autentikus helyszín van. Az óbudai téglagyár autentikusabb. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy képes-e tömegeket vonzani, és, hogy milyen üzenettel teszi ezt. Ezeket egyelőre nem tudjuk, pedig az átadás áprilisi időpontja közeleg.

- Ön szerint ebben az országban, ebben a gazdasági helyzetben szerencsés öt milliárd forintot egy holokauszt emlékezetével kapcsolatos beruházásra fordítani. Úgy értem, hogy ez a tény, nem érhet el ellenkező hatást?

- Én is tartok ettől. Provokatív. Rengeteg hatékonyabb módja volna a megemlékezésnek.