Oscar-esélyesek a botrányhősök

Publikálás dátuma
2014.01.18. 06:50
Los Angelesben bejelentik A Wall Street farkasa című film Oscar-jelölését FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fej-fej mellett indul a végső Oscar-versenyre a legtöbb jelölést begyűjtött trojka: a 10-10 kategóriában ringbe szálló Amerikai botrány és a Gravitáció, s közvetlenül a mögöttük 9 kategóriában várományos 12 év rabszolgaság. A színészi pálya idén is rendkívüli, a kategóriákban várhatóan nagy küzdelem folyik majd a végső győzelemért.

Az idei jelölések nem hoztak nagy viharokat, még csak nagy meglepetéseket sem. Ami adódik, az inkább csendes tudomásul vétel: Tom Hanks kimaradt a jelöltek közül, noha a Phillips kapitány főszerepéért sokan kiáltottak Oscart. Hankset pedig szereti a sajtó is meg a közönség is, igaz, volt eddig öt jelölése, amiből két díjat meg is nyert (Forrest Gump, Philadelphia). Feltünő, hogy a férfi főszereplők rendkívül erős mezőnyébe már nem fért be Robert Redford sem a hajótöréses drámájával (Minden odavan), bár bizonyos vélemények szerint itt lett volna az ideje, hogy Oscart kapjon, miután - tényleg egyike a díjjal kapcsolatos kis személyes drámáknak - Redfordot eddig még elkerülte az Oscar. A mostani jelöltek között amúgy sem rúgott volna labdába igazság szerint, hiszen olyan fantasztikus alakítások között dől el majd a díj sorsa, mint Christian Bale az amúgy nem nagy durranás Amerikai botrányban, vagy Leonardo DiCaprio a filmnek is remek A Walll Street farkasában. Ráadásul DiCaprio élete legragyogóbb alakítását nyújtja, árnyaltan, karizmatikusan, remek humorérzékkel. Eddig háromszor jelölték (legelőször 1994-ben a Gilbert Grape-ért, amiért meg is érdemelte vona!), mostani brilliáns játékával rá is szolgált. Hogy az amúgy kivételes tehetségű színész, Matthew McConaughey milyen a Mielőtt meghaltam című texasi HIV-drámában, sajnos innen megítélhetetlen, mert nálunk nem játszották a mozik, de a 12 év rabszolgaság főszereplője, az angol Chiwetel Ejiofor is erős jelöltnek számít. Érdekesség: a Nebraska főszereplője a ma 77 éves Bruce Dern is várományos lett, aki legutóbb 35 éve kapott jelölést.

A férfi mellékszerepek Oscarjáért is forró lesz a küzdelem, hiszen A Wall Street farkasa másik színészi remeklése az eredetileg komikus Jonah Hill nevéhez fűződik, aki elsöprően eleven figurát teremt. Az Amerikai botrányban viszont Bradley Cooper remekel, aki legutóbb tavaly volt jelölt a Napos oldalért. Michael Fassbender a 12 év rabszolgaságban a beteges gonoszság alaptípusát teremtette meg emlékezetesen, ezért első jelölését kapta. Ahogy McConaughey is, és a Phillips kapitány mellékszerepéért Barkhad Abdi, aki a film előtt limuzin sofőr volt. A Mielőtt meghaltam mellékszereplőjeként Oscar várományos Jared Leto pedig a zenének kötelezte el korábban magát.

A színésznői terep ugyancsak nyílt, a jelöltek közül bárki joggal lehet a díjazott, valamennyien a legjobb formájukat futották a szerepekben. Sandra Bullock 2010-ben lett Oscar-díjas, de a Gravitációban hibátlan volt, megérdemli a jelölést. Ahogy Meryl Streep is az Augusztus Oklahomában főszerepéért, bár ha a sokadik megkeseredett öregedő nőt adja is elő. Csúcsot állít: ez a 18. Oscar-jelölése, ebből három díjat el is nyert. (Ha most nyerne, beállítaná Katharine Hepburn Oscar-csúcsát, aki négyszeres díjnyertes.) Judi Dench a Philomenában alakított nagyot, az egyszerű, hithű ír asszony szerepében egyszerre volt szívmelengetően tragikus és megmosolyogtatóan könnyed. A mellékszereplők hasonlóan erős mezőnyt tesznek ki, közülük is az Amerikai botrányban remeklő Jennifer Lawrence a favorit: kábítóan elragadó a szőke nő típusú feleség szerepében.

Érdekesség, hogy tavaly Oscart kapott a Napos oldalért, amit ugyancsak David O. Russell rendezett, s ahogy tavaly, Russell filmje most is mind a négy színészi kategóriában kapott jelölést. Viszont a 12 év rabszolgaság szépséges színesbőrű szereplője, Lupita Nyong'o élete első filmszerepéért kapta meg első Oscar-jelölését és került így egy versenypályára Julia Robertsszel (Augusztus Oklahomában), aki világhíre ellenére egyszer már nyert Oscart (Erin Brokovich - Zűrös természet, 2001), s előtte kétszer volt jelölt.

Amióta pár éve kilencre nőtt a legjobb film jelöltjeinek száma, elég sok meglepetés robban a díjkiosztásnál. Tavaly például Steven Spielberg Lincoln című filmje a 12 jelöléséből egy technikai díjon kívül semmit nem kapott. Most a legjobb film kilenc jelöltje között van a Gravitáció is a 10 jelölésével, mégis, a szenzációsan jól megcsinált 3D-s űrkaland, sok újdonsága ellenére nem valószínű, hogy a legjobb film vagy a legjobb rendező Oscarját megkapná, de technikában tarolhat. A Wall Street farkasa öt jelölést kapott, köztük a legjobb film és rendező kategóriában is, ez Martin Scorsese tizedik Oscar-jelölése, ebből rendezőként hétszer jelölték, egy Oscar született is eddig (A tégla). Ezzel szemben a 12 év rabszolgaság rendezője, Steve McQueen most kapta élete első Oscar-jelölését. A kissé túlértékelt Amerikai botrány rendezője, David O. Russell viszont immár harmadszor lett várományosa a rendezői Oscarnak.

A nagy füzet sajnos nem került a legjobb külföldi jelöltek közé. De ha azt vesszük, hogy a legjobb film kategóriában is 9 filmet választanak jelöltnek egy ideje, büszkék lehetünk, hogy Szász János filmje a 76 külföldi nevezésből bekerült a legjobb 9-es válogatásba.

Szerző

Elfogadhatatlan a színházi kollégium

A Magyar Színházi Társaság levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának ügyében, mert elfogadhatatlannak tartja annak összetételé, s egyetlen megválasztott delegáltjuk, Molnár Piroska visszalépett a kollégium munkájában való részvételtől. 

Többek között ezt írják. "Ez a kollégium a Magyar Színházi Társaság számára elfogadhatatlan.  A korábbi években fontos volt, hogy az egész szakmát, lehetőleg azon belül minél több szakterületet képviselő, eddigi munkássága alapján a többség által ismert és elismert szakemberek üljenek a kuratóriumban. Ez nem valósul meg, ha az öt felkért jelölő szervezetből csak három listáján szereplő nevek képviselik a szakmát, sőt olyan ember is tagjává válik a kollégiumnak - miniszteri döntés eredményeként - aki egyik jelöltlistán sem szerepelt. Ez nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott képviseletet.  A kollégium vezetője  Zalán János, aki ugyan végzett színész, de inkább üzletemberként ismert, övé a Masterfilm Digital szinkronstúdió. A szakmai szervezetek által delegált személyek: Császár Angela színművész, Nagy Viktor rendező, Szűcs Gábor színész, Vincze Balázs balettművész. Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek: Bognár János színművész, Bozsik Yvette  balettművész, Láposi Terka színész, Zsuráfszky Zoltán táncművész.

Szerző

Zenei központosítás

Felszámolná a Magyar Állami Operaház, a Művészetek Palotája (Müpa) és az elsősorban vidéki koncerteket szervező Filharmónia Magyarország függetlenségét a kormány, és közös ernyőszervezet alá szervezné a komolyzene legfontosabb intézményeit. Az erről szóló előterjesztést szerdán tárgyalja a kormány, értesült egy internetes portál.

Az egymilliárd forintos költségvetésű új központ 2014. július 1-jén állna fel, az intézményrendszer 2015. januárjára alakulna át teljesen. Az Opera és a Zeneakadémia üzemeltetése teljesen átkerülne át az új központhoz. A Filharmónia és a Müpa esetében a változás a tulajdonosi jogokat érintené, vagyis az új központ az általa kinevezett vezetőkön keresztül érvényesíthetné az akaratát. Az előterjesztést a hírek szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Batta András jegyzi. Batta - aki a hírek szerint a központ vezetője lenne - novemberig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt, majd komolyzenei kormánybiztos lett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem kommentálta a hírt. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója lapunk kérdésére közölte: Az Operát a kormánybiztosi előterjesztés megírásába nem vonták be, annak szövegét szerdán kapta kézhez, melyről nincs felhatalmazása nyilatkozni. Hangsúlyozta, hogy az előterjesztés szövege gyökeresen eltér attól a tematikától is, amelyről korábban, érintőlegesen szót váltott a Müpa, az Operaház és a Zeneakadémia vezetése. Az Opera tavalyi mutatói alapján teljesítőképessége csúcsára érkezett, látogatottsága pedig megkétszereződött: az Erkel Színház újranyitásával és társadalmi felelősségvállalási programjaival - a párizsi mellett - a világ egyik legnagyobb integrált operaházává vált.Mivel intézményes formában Magyarországon egyetlenként felel az opera- és balettjátszásért, önállóságának megtartása szolgálja a racionális gazdálkodást. Ókovács a nyilvánosságra került struktúrához hasonlóról nem tud a világban. Hangsúlyozta, a bécsi holding, amely kiszolgálja a Staatsopert, a Volksopert és a Burgtheatert, sem művészi, sem pénzügyi, sem szervezeti kérdésekben nem gyámja a három színháznak.

Szerző