Előfizetés

Elfogadhatatlan a színházi kollégium

A Magyar Színházi Társaság levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának ügyében, mert elfogadhatatlannak tartja annak összetételé, s egyetlen megválasztott delegáltjuk, Molnár Piroska visszalépett a kollégium munkájában való részvételtől. 

Többek között ezt írják. "Ez a kollégium a Magyar Színházi Társaság számára elfogadhatatlan.  A korábbi években fontos volt, hogy az egész szakmát, lehetőleg azon belül minél több szakterületet képviselő, eddigi munkássága alapján a többség által ismert és elismert szakemberek üljenek a kuratóriumban. Ez nem valósul meg, ha az öt felkért jelölő szervezetből csak három listáján szereplő nevek képviselik a szakmát, sőt olyan ember is tagjává válik a kollégiumnak - miniszteri döntés eredményeként - aki egyik jelöltlistán sem szerepelt. Ez nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott képviseletet.  A kollégium vezetője  Zalán János, aki ugyan végzett színész, de inkább üzletemberként ismert, övé a Masterfilm Digital szinkronstúdió. A szakmai szervezetek által delegált személyek: Császár Angela színművész, Nagy Viktor rendező, Szűcs Gábor színész, Vincze Balázs balettművész. Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek: Bognár János színművész, Bozsik Yvette  balettművész, Láposi Terka színész, Zsuráfszky Zoltán táncművész.

Zenei központosítás

Felszámolná a Magyar Állami Operaház, a Művészetek Palotája (Müpa) és az elsősorban vidéki koncerteket szervező Filharmónia Magyarország függetlenségét a kormány, és közös ernyőszervezet alá szervezné a komolyzene legfontosabb intézményeit. Az erről szóló előterjesztést szerdán tárgyalja a kormány, értesült egy internetes portál.

Az egymilliárd forintos költségvetésű új központ 2014. július 1-jén állna fel, az intézményrendszer 2015. januárjára alakulna át teljesen. Az Opera és a Zeneakadémia üzemeltetése teljesen átkerülne át az új központhoz. A Filharmónia és a Müpa esetében a változás a tulajdonosi jogokat érintené, vagyis az új központ az általa kinevezett vezetőkön keresztül érvényesíthetné az akaratát. Az előterjesztést a hírek szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Batta András jegyzi. Batta - aki a hírek szerint a központ vezetője lenne - novemberig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt, majd komolyzenei kormánybiztos lett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem kommentálta a hírt. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója lapunk kérdésére közölte: Az Operát a kormánybiztosi előterjesztés megírásába nem vonták be, annak szövegét szerdán kapta kézhez, melyről nincs felhatalmazása nyilatkozni. Hangsúlyozta, hogy az előterjesztés szövege gyökeresen eltér attól a tematikától is, amelyről korábban, érintőlegesen szót váltott a Müpa, az Operaház és a Zeneakadémia vezetése. Az Opera tavalyi mutatói alapján teljesítőképessége csúcsára érkezett, látogatottsága pedig megkétszereződött: az Erkel Színház újranyitásával és társadalmi felelősségvállalási programjaival - a párizsi mellett - a világ egyik legnagyobb integrált operaházává vált.Mivel intézményes formában Magyarországon egyetlenként felel az opera- és balettjátszásért, önállóságának megtartása szolgálja a racionális gazdálkodást. Ókovács a nyilvánosságra került struktúrához hasonlóról nem tud a világban. Hangsúlyozta, a bécsi holding, amely kiszolgálja a Staatsopert, a Volksopert és a Burgtheatert, sem művészi, sem pénzügyi, sem szervezeti kérdésekben nem gyámja a három színháznak.

Békés elvtárs a Balaton partján - fotók!

Publikálás dátuma
2014.01.17. 18:15
Anconai szerelmesek 2. Fotó: Móricz Csaba, Nyíregyháza.
A történet a ’80-s évek végi Magyarországon játszódik. Békés elvtárs egy SZOT-üdülőt üzemeltet a Balaton partján egykori szerelmével, Zsuzsannával, időnként saját zsebre is kiadva a szobákat. Most éppen két fiatal olasz lánynak, illetve a szüleiknek.

Fotók: Móricz Csaba, Népszava. Kattintson ide!

A lányok - Francesca és Ginevra - megismerkednek két helyes magyar sráccal, akik éppen Békés elvtárs fiai. Lassan kiderül, hogy olaszok és magyarok már régről ismerik egymást, keresztül-kasul rokoni szálak fűzik őket össze, és emiatt a négy fiatalnak nem lesz könnyű a párválasztás. Eközben Németországban leomlik a Fal, és Magyarországon kikiáltják a köztársaságot - mindez a kor gigaslágereivel fűszerezve.

A darab, mint az első rész is, Vajda Katalin műve, a dalszövegeket Fábri Péter írta. Bemutató szombaton, a Móricz Zsigmond Színházban, Nyíregyházán.