Előfizetés

Startra kész az ingyenes készpénz

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2014.01.20. 06:17
Nem szívesen regisztrálunk, még ha érdekünkben is áll FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A vártnál kisebb érdeklődést tapasztaltak eddig a bankok a havi legfeljebb kétszeri, összesen 150 ezer forintos, díjmentes készpénzfelvétel iránt. Ma pedig már véget is ér a regisztráció első szakasza. A jövőben is mindig a megelőző hónap 20. napjáig lehet jelentkezni majd, ahhoz hogy a következő hónap első napjától igénybe lehessen venni a kedvezményt.

A jogosultaknak mindössze hozzávetőleg a fele nyilatkozott úgy, hogy februártól díjmentesen venne fel pénzt a számlájáról, havonta legfeljebb kétszer, összesen 150 ezer forintos összeghatárig. Feltehetően a számuk az idők során növekedni fog, minden hónap 20-ig kell az új jelentkezőknek regisztrálniuk, ahhoz hogy a következő hónaptól már ők is részesüljenek a díjmentességben. A kormány által pénzügyi rezsicsökkentésnek nevezett lehetőséggel eddig feltehetően azért nem éltek sokan, mert jelentős azoknak a száma, akik még a regisztrációtól is idegenkednek.

B. Varga Judit, azénpénzem.hu internetes portál főszerkesztője ennek kapcsán a Népszavának elmondta, hogy az egyes bankok között nagy a szóródás. A tapasztalatok azt mutatják - mondta a szakember -, hogy sokan akkor tesznek nyilatkozatot, amikor – más ügyben – felkeresik bankjuk fiókját. A bankok egyébként elősegítik, hogy minél többen élhessenek a lehetőséggel, annak ellenére, hogy számukra a díjmentes készpénzfelvétel veszteséges.

Ugyanakkor - a Bankrácio.hu internetes portál értesülése szerint - februártól több kedvezményes készpénzfelvételi lehetőséget megszüntet az OTP. Eddig a bank a különböző lakossági számlacsomagokhoz ugyanis havi 1-4 kedvezményes díjjal (0,6 százalékkal) felszámított készpénzfelvételi lehetőséget kínált. Ezt vonták most vissza. B. Varga Judit hívta fel a figyelmet arra, hogy felmérések szerint eddig a lakossági ügyfelek tranzakciónként átlagosan 50 ezer forintot vettek fel az ATM-kből, és havonta átlagosan kétszer használták a bankautomatát.

Most azzal számolnak, hogy készpénzfelvételben további 52 százalékkal növeli majd meg a „pénzügyi rezsicsökkentés” első menete az eddigieket. A tranzakciós illeték tavaly ősszel érzékelhető emelése, a számladíjak idei újabb növekedése pedig további – akár drasztikus gyorsasággal jelentkező – változást hozhat - mondta a szakember. Emlékezetes, hogy tavaly évközben a kormány egy egyszeri különadót vetett ki a bankokra, mert az előzetes számításokhoz képest kevesebb bevétel érkezett be a költségvetésbe, a tranzakciós adóból.

Ennek kapcsán Homa Péter, a Bankkártya Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy több bank ezt a váratlan többletköltséget - átmeneti jelleggel - az ügyfelekre áthárította. A mostani ingyenes készpénzfelvételnél azonban ezt annak ellenére nem tehetik meg, hogy az ingyenes készpénzfelvétel után a pénzintézeteknek továbbra is be kell fizetniük a tranzakciós illetéket, holott ezt az ügyfelektől nem szedhették be, és emellett természetesen veszteségük származik abból is, hogy az eddig díjköteles ATM-használat - a megadott határok között - ezután ingyenes lesz.

Különösen érvényes ez abban az esetben, amikor az ügyfél idegen ATM-et használ, amit a bankok többsége eddig magas díjjal büntetett, most pedig a kedvezményes 150 ezer forintos pénzfelvétel a bankoktól függetlenül ingyenes lesz. Homa Péter hívta fel a figyelmet arra is, hogy a POS-terminál használatáért továbbra is kell fizetni a postákon. Vagyis, ha valaki mondjuk egy csekket fizet be, és ehhez a bankkártyáját használja, akkor ezért a Magyar Posta - miként eddig is - díjat számit fel.

Nem árt emlékeztetni arra, hogy aki nem rendelkezik bankkártyával, az a bankok pénztárainál ugyanolyan feltételekkel, díjmentesen vehet fel a számlájáról havonta 150 ezer forintot, de ezzel a lehetőséggel csak 2014. december 31-ig lehet majd élni. Ugyancsak Homa Pétertől tudjuk, hogy a bankkártyahasználat után a kereskedőknek úgynevezett interchange-díjat kell fizetniük a banknak. Ennek mértékét csökkentették, így a pénzintézetek bevételei mérséklődtek. Nincs kizárva, hogy az így kieső bevételt valamilyen módon áthárítják majd az ügyfeleikre.

Kedveltebb lett a kártya

Bár a bankok túlnyomó többsége a kártyás vásárlást terhelő tranzakciós illetéket nem hárítja át a fogyasztókra - tehát a kártyás vásárlás az esetek legnagyobb részében továbbra is díjmentes - a MasterCard felmérése szerint az elmúlt év során közel harminc százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a bankkártyás vásárlásnak díja van. A negatív hírek ellenére, a tavalyi év során nem csupán a kártyás vásárlók aránya érte el az eddigi legmagasabb, 84 százalékos szintet, de ezzel egy időben a gyakori kártyás vásárlók aránya is jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig láthatóan csökkent.

A MasterCard felmérése szerint a városi, bankkapcsolattal rendelkező népesség 94 százalékának van legalább egy bankkártyája, tízből egy honfitársunk pedig egynél több plasztikkal is rendelkezik. Az elmúlt évben a bankkártya-műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet: a plasztikot bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81 százalékról 84 százalékra nőtt 2013 év végére. Ugyanakkor a bankkártyát kizárólag készpénzfelvételre használók aránya 10 százalék alá esett!

Titokzatos szerződések Paksról

Publikálás dátuma
2014.01.19. 21:00
Orbán 89-ben hazazavarta az oroszokat, most visszahívta őket, mondták tegnap a tüntetők FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Három konkrét szerződést is kötött a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Roszatom: ahogy a paksi bővítésről szóló dokumentumokat, egyelőre ezeket sem hozta nyilvánosságra a kormány. A kabinet szerint az ország függetlensége miatt van szükség a megállapodásra, az MVM pedig 20 ezer mérnöknek mondta tollba, mit gondoljanak a többezermilliárd forintos beruházásról.

Csak a címük ismert azoknak a szerződéseknek, amelyeket a Magyar Villamos Művek (MVM) kötött a Roszatommal. Sem az orosz állammal kötött megállapodást, sem az atomerőmű építéséről, fenntartásáról és a nukleáris hulladék elszállításáról aláírt szerződést nem hozta nyilvánosságra a kabinet. Kérdéses az is, hogy a szerződés alkotmányossága hogyan oldható meg: az oroszoktól felvett 10 milliárd eurós hitel ugyanis akkor is növeli az államadósságot, ha a hitelt technikailag az MVM veszi fel.

A Paksról kötött Orbán-Putyin paktum olyan, mintha a trójai faló és az állatorvosi ló keveréke lenne: becsempészi az oroszokat nemhogy a spájzba, de a magyar energiatermelés kellős közepébe, miközben megmutatja a rezsim összes betegségét, bűnét és hibáját - írja heti értékelésében Mesterházy Attila.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a paksi paktum a kormányfő demokráciaellenes, diktatórikus felfogásának bizonyítéka: egyszerre játssza ki a parlamentáris demokrácia szabályait és veszi semmibe a nép véleményét. Mesterházy kiemelte: Orbán teljes titokban kötött meg egy olyan szerződést, amely 80 évig meghatározza a magyar állampolgárok sorsát.

Szovjet zászlót feszített ki az Együtt-PM a Fidesz Lendvay utcai székházára. A sarló-kalapácsos molinókat kifeszítő Együtt-PM szerint a paksi bővítéssel kapcsolatos államközi megállapodás "kierőszakolása a Fidesz és Orbán Viktor erkölcsi megsemmisülését jelenti", véli Karácsony Gergely, a választási szövetség politikusa. Orbán Viktor miniszterelnök politikai pályája első jelentős lépéseként hazaküldte az oroszokat, 25 évvel később "politikai pályája utolsó jelentős lépéseként visszahívta őket".

Karácsony Gergely rámutatott: miközben Orbán Viktor harcot hirdetett az államadósság ellen és "ócsárolta" az IMF-hitelt, most mégis egy ahhoz hasonló nagyságrendű kölcsönt akar felvenni az orosz államtól. Ismeretes: az IMF-fel nagyságrendileg ugyanekkora hitelkeretről tárgyalt a kormány csaknem másfél évig, annak megközelítőleg fele akkora kamata lett volna, mint a mostani, oroszoktól kapott kölcsönnek.

A paksi bővítést nem piaci, hanem nemzetstratégiai ügynek tekinti a kormány - közölte a HírTV-nek adott interjúban Giró-Szász András. A kormányszóvivő hozzátette: a beruházás 1 százalékkal növeli a GDP-t, tízezer fővel pedig a foglalkoztatottak számát, és a magyar beszállítók 40 százalékos részarányának köszönhetően egymilliárd euró adóbevételt is hoz majd az államnak. Orbán Viktor pénteki szokásos rádióinterjújában az állami rádiónak elmondta: Paks nélkül nincs gazdasági alapja a további rezsicsökkentésnek.

Mesterházy Attila kijelentette: a paksi bővítés összekötése a rezsicsökkentéssel "úgy hazugság, ahogy van". Ráadásul az új reaktorok még évekre lesznek a működéstől, amikor meg kell kezdeni a törlesztést az oroszoknak. Erre nyilvánvalóan újabb hiteleket kell majd felvenni. A magyar beszállítói aránnyal kapcsolatban az MSZP elnök-frakcióvezetője hozzátette: Orbán-rendszerében ez az elmúlt négy év tapasztalatai alapján azt jelenti, hogy a Fidesz közeli vállalkozások mindenképpen jól járnak a megállapodással.

A moszkvai sajtó arról cikkezik, hogy "Megindultak az oroszok" és "Eurázsiaiak a Duna partján" - idézi fel Mesterházy Attila, aki szerint a fideszes oligarchák valóban megkötötték az évszázad üzletét, minden más magyar állampolgárnak azonban nagyon sokba fog kerülni.

Az MVM-nél írták a mérnökök véleményét

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez tartozó cég számítógépén írták meg azt a nyilatkozatot, amely pár órával később a Magyar Mérnöki Kamara paksi bővítésről szóló állásfoglalásaként jelent meg a sajtóban - derítette ki a Cink.hu.  A paksi atomerőmű bővítéséről szóló bejelentést rövid időn belül az ellenzéki pártok és a gazdasági, valamint energetikai szakértők rácsodálkozása és kritikája követte. Mondhatni egyetlen szakmai kivételt a Magyar Mérnöki Kamara szerdai levele jelentett, ezt mind Word, mind pdf formátumban a sajtó rendelkezésére bocsátottak.

Igazságügyi szakértőkön kívül más nem kezdi a dokumentumok adatlapjával a tartalomelemzést, a Cink.hu mégis kíváncsi volt a levél szerzőjére, keletkezésének körülményeire. És láss csodát, kiderült, hogy az MVMI Informatika Zrt. által üzemeltetett számítógépen fogalmazták meg azt a nyilatkozatot, amelyben a Magyar Mérnöki Kamara egyértelműen kiáll a kormány által a napokban bejelentett 5-6 ezer milliárdos atomerőmű-beruházás mellett.

A cég honlapján azt írják, ők felelnek az MVM Csoport tagvállalatai számára nyújtott informatikai szolgáltatásokért. A holdingnak a 2013. júliusában alapított MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. is tagja, az ő feladatuk az új blokkok létesítésének előkészítése. Vagyis egy kimondottan MVM-hez köthető gépen szerkesztették a dokumentumot.
A Cink.hu kamarához közel álló forrása azt állítja, a nyilatkozat először az MTI-hez került, csak ezután jutott el a területi és tagozati elnökökhöz, illetve a választmányhoz.

A kamara vezetését egyébként több szál fűzi a jelenlegi kormánypárthoz: Barsiné Pataky Etelka elnök korábban Fideszes képviselőként ült az EP-ben, a szervezet hivatalos kiadványát, a Mérnökújságot pedig a Heti Válasz Kiadó Kft. adja ki.
Emlékezetes, 2012-ben a trafiktörvényről derült ki, hogy a Lázár Jánoshoz köthető Continental Zrt. gépén írták.

Bőséges szőlőtermést jósoltak a Bországgyűlésen

Publikálás dátuma
2014.01.19. 17:23
FOTÓ: MTI, Kelemen Zoltán Gergely
Ha a következő hetekben nem sújtja komoly fagy a szőlőket,  idén vidám szüret várható, s bőségesen lesz bor -  jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett Bországgyűlésen.

Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény rügyei egészségesek, szépen fejlettek, így ha az elmúlt években szokatlanul enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, nincs oka aggódniuk a gazdáknak.
A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Szent Vince napjához közeledve immár huszadik alkalommal gyűltek össze a Kárpát-medencei borrendek képviselői Ópusztaszeren. Egy szakmai konferenciát követően fölavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagjait. Farle Csabának, Futó Tamásnak, Farkas Sándornak és Miskolczi Sándornak az avatást megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel föl kellett ismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.
A Diocletianus császár idején vértanú halált halt Szent Vince vértanú elsősorban ünnepének dátuma miatt lett kedvelt "időmeghatározó" szent, de feltehetően nevének népies, latinos-franciás etimológiája - Vin-Cent, azaz százszoros bor - is közrejátszott népszerűségében.

A néphagyomány szerint Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”- tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.