Küszöbön a járvány

Publikálás dátuma
2014.01.22. 06:11
A jogosultak számára korlátozott számban még van az ingyenes oltóanyagból FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Három hét múlva érheti el Magyarországot az Európa számos országában már megjelent influenzajárvány, így éppenmost esedékes beadatni a védőoltást, hiszen a védettség 10-14 nap alatt alakul ki. A háziorvosoknál még korlátozott számban rendelkezésre áll az ingyenes oltóanyag az arra jogosultak számára, az oltópontokon és a patikákban pedig megvásárolható többféle szezonális influenza elleni vakcina.

Magyarországon az elmúlt héten 77 százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, de az Országos Epidemiológiai Központhoz közösségi vagy helyi járványról még nem érkezett jelentés. Járványról akkor beszélünk, ha a hetente orvoshoz forduló betegek száma eléri a 15 ezret. A legfrissebb (2014. 2. heti) jelentés szerint január 6. és 12. között mintegy tízezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Ha a panaszosok száma a következő hetekben emelkedik, február közepére kitörhet az országos járvány. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezető főorvosa néhány napja a köztévében arról beszélt, hogy az Európa szélén megjelenő járványok általában három hét alatt érnek Magyarországra, ez azonban az időjárás hatására felgyorsulhat, hiszen a vírus a nedves időben lassabban pusztul, terjedésének pedig az enyhe hőmérséklet nagymértékben kedvez.

Mindezek figyelembevételével, valamint azzal a ténnyel számolva, hogy az immunitás 10-14 nap alatt alakul ki, a védőoltás beadása most kifejezetten ajánlott. Egyes szakértők szerint már egy héttel az oltás után is érezhető a védelem: ha ekkor kapjuk el a betegséget, enyhébb tünetekre számíthatunk.

Az influenza vírusa egyébként rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy a változékonyság miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra.

Az oltóanyag azon influenzatörzsek okozta megbetegedésektől véd, amelyek antigénszerkezete ugyanolyan vagy hasonló, mint a vakcinába beépített prototípus törzseké. Egyéb kórokozók által kiváltott influenzaszerű megbetegedések ellen azonban nem nyújt védelmet. Fontos tudni, hogy egyetlen védőoltás – így a szezonális influenza elleni vakcina – sem garantál 100 százalékos védettséget. A három komponensből álló oltóanyaggal végzett oltás - mint az idei is - több influenzavírus ellen nyújt védelmet.

A 2013-14-es szezonra 1,3 millió térítésmentes oltóanyag állt rendelkezésre. A november óta tartó oltási szezonban eddig ennek már több mint a felét felhasználták a háziorvosok az úgynevezett rizikó csoportba tartozók védelme érdekében. Így az ingyenes oltóanyag még korlátozott számban rendelkezésre áll:
- az öt éven aluli kisgyerekek
- a hat hónaposnál idősebb krónikus betegségben szenvedők
- a krónikus légzőszervi betegséggel küszködők
- a szív- és érrendszeri betegek
- a krónikus máj- és vesebetegek
- az anyagcsere- vagy immunhiányos betegségben szenvedők
- a várandós, vagy gyermekvállalást tervező nők
- az egészségügyi dolgozók
- az ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozói és ápoltjai
- a 65 éven felüliek
számára.

Ebben a szezonban is többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így az oltóanyag azok számára is elérhető, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra. A szert a háziorvos írhatja és adhatja be a pácienseknek. Az oltóanyag 1500-3400 forintos áron szerezhető be.

A 2011-ben indított influenza oltópont-hálózatnál azonban azonnal, utánjárás nélkül megszerezhető a védőoltás. Az ÁNTSZ által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező oltópontok jelenleg országszerte több orvosi rendelőben működnek, ezek többségében időpont-egyeztetés nélkül, helyi készletből történik a vakcina beadása. Ez azoknak nyújthat megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek.

Az oltópontokon így kikerülhető az időigényes procedúra, amelynek során a páciensnek előbb az előzetesen felírt recept alapján a patikában kell az oltóanyagot beszereznie, majd az újabb sorban állás után beadatnia a körzeti orvossal. Fontos tudni, hogy az oltóanyagon kívül fizetni kell magáért a beadásért is. A higanymentes, mikrotűs oltásnak köszönhetően a hagyományos tű okozta fájdalommal sem kell törődnie. A vakcina és a beavatkozás ára sima tűvel 3000 Ft, mikrotűvel 4000 Ft. Az oltópont keresőn (http://oltopont.hu/oltopontok) mindenki megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebbi oltópontot.

Felmerülhet a kérdés, hogy a patikákban miért nem lehet oltópontokat kialakítani. A szakkamara múlt évben már tett erre javaslatot. Mivel a patikák többségében a technikai feltételek adottak, csupán egy jogszabálymódosításra várnak, s ha ez megtörténik lehetőség nyílik a gyógyszertárakban is a vakcina beadására. Ehhez a gyógyszerészeknek egy rövid tanfolyamon kell majd részt venniük.

Szerző

Szégyenmenetben vonultak a provokátorok

Publikálás dátuma
2014.01.21. 18:57
Tüntetők ezrei tiltakoznak folyamatosan Kijevben, a Függetlenség terén. Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images.
Az ellenzéki tüntetők arra kényszerítették az előző éjjel általuk elfogott provokátorokat, hogy szégyenmenetben vonultak végig a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén.

A provokációkra felbérelt suhancok - az Ötös televízió interneten közölt felvételei szerint - egyik kezüket az előttük haladó vállára téve libasorban masíroztak végig, közben kelletlenül bocsánatkérést skandálva.

A szégyenmenetet mindkét oldalról a tüntetők védelmére szerveződött csoportok tagjai kísérték, senki sem bántotta a provokátorokat. Az út végén szabadon engedték őket.

Az önvédelmi egységek parancsnokságának egyik vezetője a tévének úgy nyilatkozott, hogy a provokációkban részt vett fiataloknak az ukrán néptől való nyilvános bocsánatkérésre kényszerítése egy átnevelő célzatú, jelképes akció volt.

A demonstrálók mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be előző éjjel a főváros több pontján, java részüket a parlament és a kormányépület utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között folyó összecsapások helyszínén. Az elfogott provokátorokat a tüntetők a főtérnél lévő "ellenállási főhadiszállásra", a Szakszervezetek Házába vitték. Kedden mindet elengedték.

Szerző

Kampányfogás a 18 milliárdos ígéret

Publikálás dátuma
2014.01.21. 17:32
Fotó: Népszava
Az MSZP minden egyes forintnak örül, amit a kormányzat az egészségügyre költ, ám ez csak csepp a tengerben. Három év alatt az Orbán-kormány 300 milliárd forintot vett ki az ágazatból, a kórházak teljes adósságállománya közel 100 milliárd forint. A várólisták a végtelenbe érnek, az orvosok és ápolók külföldre távoznak - írja közleményében Kormos Kata.

18 milliárd forintból nem lehet érdemi változásokat elérni egy komoly forrásokat igénylő, a társadalom szempontjából kiemelten fontos rendszerben. Ez csak az Orbán-kormány egy újabb kampányfogása, érdemileg nem fog változtatni a tönkretett magyar egészségügyön. De reméljük, ebből a pénzből jut majd a dél-pesti kórház harmadik világbeli képeket idéző állapotának javítására, mely a napokban járta be a sajtót.

Az MSZP figyelmeztet: a kormány bejelentése egyelőre csak ígéret, amiből már most is túl sok van a padláson. 

Szerző