Előfizetés

Orbánnál reklamálnak földjeik kisajátítása miatt polgármesterek

Földjei elvesztésétől tart harmincnyolc zempléni és abaúji település több ezer családja, miután a terület kezelője, az Aggteleki Nemzeti Park arról értesítette őket, hogy kisajátítja a földterületeket. Ennek azonnali leállítását követelik, és ezt levélben tudatták Orbán Viktor miniszterelnökkel - tájékoztatta az MTI-t Köteles László (Fidesz-KDNP), a zempléni Komlóska polgármestere csütörtökön.

A polgármester közleményében azt írta: az Aggteleki Nemzeti Park kisajátítja a zempléni emberek földterületeit, 38 települést és több ezer családot érint a kisajátítás, erről az elmúlt év végén, karácsonyi előtt kaptak értesítést az érintettek.

 "Az egész térséget váratlanul érte a tulajdonvesztés híre, nagy felháborodást okoz a helyiekben, nagy társadalmi összefogás készül a kezdeményezés ellen" - fogalmaz a település polgármestere, hozzátéve: "a kisajátítás sajnos nincs tekintettel a jelenlegi forgalmi értékekre, a piaci ártól jóval olcsóbban kívánják megszerezni a földterületeket", aranykoronánként 30-110 ezer forintért, miközben a Zemplénben a gyakori aranykorona érték ennél jóval magasabb.

Ezért a térség települései kilátástalan helyzetbe kerülnek, az itt élőknek nem marad élettere - tette hozzá Köteles László.
Mint írta: a zempléni hegyi falvak sajátossága volt eddig is, hogy a közigazgatási területük jelentős része, 70-80 százaléka állami tulajdon volt, míg a maradék a helybéliek megélhetését szolgálta, de ezt is nehezítették a rendezetlen tulajdonviszonyok.

"Követeljük, hogy azonnal állítsák le a kisajátításokat, a megkezdett eljárásokat vonják vissza, újabbakat ne indítsanak, és ezt még a választási kampány előtt törvényben is biztosítsák, hogy az egyrészt véglegesen megnyugtató megoldást hozzon, másrészt ne lehessen a választási kampány része, de a választást követően se lehessen újra elővenni" - tette hozzá a polgármester.

Az MTI-hez eljuttatott levél a 38 érintett települést név szerint említi, közöttük található  Telkibánya, Sárazsadány, Abaújszántó, Regéc, Hejce, Boldogkőváralja, Sátoraljaújhely, Mád, Tállya.

Alig regisztráltak eddig a nemzetiségi listákra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön közzétett adatai szerint eddig 1327-en jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson, közülük a legtöbben németnek vallották magukat. 

 A tájékoztatás szerint összesen 2853 választót vettek nemzetiségi névjegyzékbe, közülük 1327-en kérték külön azt, hogy már a parlamenti szavazáson nemzetiségiként szavazhassanak.

Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat. A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

Az április 6-ai választásra is névjegyzékbe vett nemzetiségi választók között a legtöbben németek, összesen 922-en. Horvátok 95-en, szerbek és szlovákok 60-60-an, romák 54-en, románok 29-en, görögök 25-en, lengyelek 23-an, ruszinok 18-an, szlovénok 14-en, örmények 11-en, ukránok 9-en, bolgárok 7-en jelezték, hogy nemzetiségiként szavaznának. (A KSH 2011. évi népszámlálási adatai szerint a roma kisebbséghez tartozónak 314.738-an vallották magukat, a német nemzetiséget 174.553-an jelölték meg. Egy parlamenti mandátum megszerzéséhez  a nemzetiségek esetében kb. 25-30 ezer szavazatot kell begyűjteni. szerk.)

Az NVI január első napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el regisztrációs nyomtatványait, melyeken egyebek mellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételt lehet kezdeményezni. A kitöltött nyilatkozatokat a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzőjéhez) kell eljuttatni.

A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételről szól, a nyomtatványon csak egy külön választható lehetőség (egy jelölőnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyűlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében.

A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet később is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésőbb az adott választás előtt 16 nappal, az április 5-i országgyűlési választás esetében március 21-ig nyújthatja be kérelmét.  A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. A nyilatkozat fénymásolható is, és a www.valasztas.hu vagy a www.magyarorszag.hu oldalakon online is kitölthető.

MSZP: Tiltja a főváros az utcai ételosztást, hogy ne lássák a szegénységet

 Az utcai ételosztás megtiltásával a főváros vezetői azt akarják elérni, hogy a budapestiek ne lássák a szegényeket, és azt érezzék: minden rendben van - mondta Horváth Csaba, az MSZP alelnöke csütörtökön a budapesti Blaha Lujza téren tartott ételosztás közbeni sajtótájékoztatóján.

 Az utcai ételosztás betiltásának szándéka, annak a mérhetetlen cinizmusnak a megjelentője, amely azt mutatja, hogy "nem megoldani akarják a szegénységet, hanem a látható szegénységet akarják felszámolni" - mondta a szocialisták fővárosi frakcióvezetője. Hozzátette: Budapest jelenlegi vezetői azt akarják, hogy a városlakók ne lássák a szegényeket, érezzék úgy, hogy itt minden szép, minden rendben van.

Horváth Csaba kijelentette, az ételosztáson megjelent emberek sokasága azt bizonyítja, hogy Magyarország egyre rosszabbul teljesít. Közölte, az ételosztással fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy vannak rászoruló emberek. "Most politikusként nekünk van jogunk a városvezetői tiltás ellenére is itt lenni és a szegény embereknek étel adni" - fogalmazott Horváth Csaba.

Elmondta, a jövő héten síkraszállnak a közgyűlésben, hogy Tarlós István főpolgármester ne hozzon olyan rendeletet, amely ténylegesen megtiltaná a jövőben a civil szervezeteknek az utcai ételosztást. Lendvai Anna, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője azt mondta, aki ma gátolja Budapest közterületein az ételosztást, az cinkosa azoknak, akik a rászorulókat a nehéz helyzetbe sodorták. Cinkosa annak az Orbán-kormánynak, amely nem a szegénység, hanem a szegények ellen próbál küzdeni - fűzte hozzá.

Lendvai Anna kijelentette: az MSZP arra készül, hogy a választások után a szövetségeseivel együtt egy igazságos kormányt alakít és egy sokkal igazságosabb Magyarország építésébe kezd bele. A Blaha Lujza téren az MSZP-feliratú ételosztó standok mellett ott volt a Demokratikus Koalícióé is. Horváth Csaba közölte, hogy háromszáz adag meleg ételt osztanak szét.  Szórólapot is osztottak a párt aktivistái. Az esemény kezdetén mintegy kétszázan vártak az ételre.

A Főpolgármesteri Hivatal január 16-án azt közölte az MTI-vel, hogy egységes koncepciót készít a főváros a közterületi ételosztások engedélyezéséről. Ennek elkészültéig a közterületi ételosztási kérelmeket egyelőre nem bírálják el.