Az Árpád hídon csak felhúzott ablakkal!

Csapatostul dolgoznak az 1-es villamos felújításán az ívhegesztők - tapasztalta munkatársunk. A reggeli csúcsforgalomban az Árpád hídon egymás után, sorban négyen is hegesztettek, néhány méterre a kocsisortól.

Az erős fény - túl azon, hogy vakítja az araszoló autósokat - szemkáprázást okoz, hiszen akaratlanul is vonzza a tekintetet. Az ívfény azonban a szem egészségére is káros. Mint dr. Őri Zsolt, az esztergomi Vaszary Kolos kórház szemészeti osztályának vezetője a Népszava kérdésére elmondta, az ívhegesztés fénye lényegében UV sugárzás.

Aki belenéz, annak megégeti a szaruhártyáját. Ez pár órával később, általában estefelé nagyon erős szúró, égető érzést okoz, ami rendkívül fájdalmas, kellemetlen. Néhány nap alatt azonban magától elmúlik. (Antibiotikum csepp adása indokolt, mert a károsodott szaruhártya érzékeny a fertőzésre.) A főorvos hozzátette: az üveg száz százalékban kiszűri ezt az UV-sugárzást.

Ebből a szempontból tehát az autós biztonságban van. Az ívfény tíz méternél nagyobb távolságból már nem okoz gondot. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szemkárosodás nem csak akkor következhet be, ha valaki egyenesen belenéz az ívfénybe. Ha a sugárzás a látómezőn kívül, oldalról éri a szemet, ugyanúgy megégeti a szaruhártyát.Ezért az Árpád-hídon közlekedők jól teszik, ha az ablakokat felhúzzák a munkálatok közelében.

Szerző

Gyermekkínzás: ítélet tavasszal

Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:19
K. Rudolfné és férje érkezik a csütörtöki tárgyalásra a Budapest Környéki Törvényszékre FOTÓK: VAJDA JÓZSEF
Zárt tárgyalást rendelt el a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyét tárgyaló bíró a szülők ellen indult per teljes időtartamára a Budapest Környéki Törvényszéken tartott első tárgyaláson csütörtökön. A vádlottak három gyermeküket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták. Ítélet kora tavasszal várható.

K. Rudolf. és felesége ellen "nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény" miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség. 

A házastársak Szigetszentmiklóson nevelték közös kiskorú gyermekeiket, de a kicsik megfelelő élelmezéséről, ruházkodásáról nem gondoskodtak, óvodába egyáltalán nem, iskolába rendszertelenül járatták őket. A gyermekeket kicsi koruktól - a sértettek első emlékeitől kezdve - 2012. január 23-áig tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták.

Az ügyészség képviselője indítványozta "erkölcsi okokból és a kiskorúak védelme érdekében" a nyilvánosság teljes kizárását a büntetőper idejére, ehhez a gyermekek kirendelt gyámja is csatlakozott. Ő úgy fogalmazott: a sajtóban eddig megjelentek már most is negatív hatással vannak a gyerekekre, például kiközösítik őket iskolatársaik. A bíró helyt adott a kérelmeknek, megjegyezve: a bíróság hivatalból is vizsgálta a nyilvánosság kizárásának lehetőségét.

Akik benn tartózkodhatnak a zárt tárgyalásokon, semmiféle információt "nem szivárogtathatnak ki a tárgyalóteremben elhangzottakról" - mondta. Az eljárás szereplőin kívül csak a bíróság szóvivője maradhatott a tárgyalóteremben, de a bíró jelezte, de ő sem adhat semmiféle tájékoztatást az ítélethirdetésig. Közlése szerint a valószínűleg kora tavasszal megszülető ítélet indokolásának nagyobbik része már nyilvános lesz.

Az eset kapcsán a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálatot rendelt el, s megállapította, hogy az eljárások során szakmai hibák és jogszabálysértések történtek. Vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az alapvető jogok biztosa is.  Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott január 17-én fegyelmi eljárást indított a helyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett.

A gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálat során a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal büntetőfeljelentést tett, és a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát megszüntette.

Gerillaakció: ételt osztott az MSZP

Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:17
Horváth Csaba is részt vett az előre csomagolt meleg ételek szétosztásában FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Félig illegalitásban, amolyan gerillaakcióként osztottak szét tegnap háromszáz adag bolognai spagettit a rászorulóknak - nem csak hajléktalanoknak, hanem szegényeknek, kisnyugdíjasoknak is - a budapesti Blaha Lujza téren a fővárosi MSZP és a DK aktivistái.

Régóta nem volt ott ételosztás, mivel a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága sorozatban napolja el az ilyen kérelmeket. Emiatt a tegnapi akció hivatalosan kampányrendezvény volt, ahol amúgy előre csomagolt meleg ételt osztottak.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta: a városvezetés "mérhetetlen cinizmusa, hogy nem megoldani akarja a szegénységet, hanem a látható szegénységet akarja felszámolni, eltüntetni." A jövő héten a közgyűlés ülésén - folytatta - azon lesznek, hogy ne hozzanak olyan rendeletet, amely ténylegesen tiltaná az ételosztást.

A Városháza korábbi közlése szerint ugyanis "egységes koncepciót készítenek", és a szocialisták szerint szűkíthetik a lehetőségeket. Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője azt is mondta: aki ma gátolja Budapest közterületein az ételosztást, az cinkosa az Orbán-kormánynak, amely nem a szegénység, hanem a szegények ellen próbál küzdeni.

Minderre a Városháza azt közölte: hat helyszínt javasolnak majd jövő héten a közterületi ételosztásokra.

Szerző
Frissítve: 2014.01.23. 22:08