Előfizetés

Versenyfelügyeleti eljárás a biztonsági nyomdánál és a díjbeszedő cégeknél

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014. január 23-án a vállalkozások székhelyein megtartott rajtaütésszerű helyszíni vizsgálattokkal egybekötötten, versenyfelügyeleti eljárást indított az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., a Díjbeszedő Nyomda Zrt. és a Díjbeszedő Holding Zrt. ellen. 

A Gazdasági Versenyhivatal adatai szerint alaposan feltehető, hogy a vállalkozások 2007 évtől pályázati eredmények befolyásolására alkalmas magatartást folytattak nyomdaipari termékek beszerzésére vonatkozó ajánlatok vonatkozásában, így különösen a Szerencsejáték Zrt. thermotekercs és segédszelvények gyártására és beszerzésére, továbbá a KSH illetőleg az E-On beszerzéseire irányuló pályázatok kapcsán.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Visszavonták két pénztárgép engedélyét

Visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön - írja közleményében a hivatal.

Az indoklás szerint egy vizsgálat kimutatta, hogy pénztárgépek lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.  A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak  az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött  − írja a hivatal.

A hatóság még vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem találtak meg korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát. A MKEH szerint ezekre a típusokra számos megrendelés érkezett, de ténylegesen csak néhány tucatot hoztak forgalomba. A hivatal figyelmezteti azokat, akik ilyen gépekre adtak le megrendelést, hogy gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Engedéllyel rendelkező pénztárgépeket a NAV honlapján keresztül lehet megrendelni, a hatóság január 23-ig 81 pénztárgéptípust engedélyezett már. Megítélése szerint kellő választék áll az érintettek rendelkezésére.

Korábban nagyjából ezer ember maradt hoppon, miután a pénztárgépes Patkós Cassa nevű cég eltűnt a befizetett előleggel, a rendőrség csalás gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen.

Ütik-vágják a forintot

B.T. - B. M.
Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:25
Az euróvásárlók egyelőre jobb, ha kivárnak FOTÓ: K 2 PRESS
Csaknem bizonyos, hogy hosszú időre búcsút mondhatunk a 2013-as esztendőt is jellemző 300 forint alatti kurzusnak. A nemzetközi okok mellett a rekormélységű alapkamat is fokozta a forint sérülékenységét. A devizaadósok terhei emiatt tovább nőhetnek, az államadósság pedig egyáltalán nem mérséklődne.

Csütörtökön kilenc havi mélypontjára zuhant magyar fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest, délután már több, mint 305 forintot kellett adni az európai közös pénz egy egységéért. A szakemberek szerint a forint erővesztésének több nemzetközi oka van, de a 2,85 százalékos alapkamat is új helyzetet teremtett. A devizahitel-adósoknak emiatt fekete napjai lehetnek függetlenül attól, hogy az árfolyamgátat választották vagy sem, ugyanis a svájci frank még az eurónál is jobban izmosodott, 247,75 forintba került a bankközi devizapiacon.

Csekély vigasz a devizások számára - ahogy a szakemberek fogalmaztak -, a forint tartós gyengülése nem csupán "magyar sztori," azonban Kolba Miklós, az ING Bank devizapiaci üzletágának vezetője a Népszavának úgy összegezte a helyzetet, hogy a szerdától rekordmélységűre, 2,85 százalékosra csökkent alapkamat miatt forint igen sérülékennyé vált, ami korábban nem volt tapasztalható. A pénzpiacoknak meg kellene "szokniuk" ezt az alacsony rátát, de mire ez megtörténne, a jegybankárok hónapról hónapra a kamatvágásra voksolnak. Az utóbbi esztendőkben a forint azért tudta "viszonylag jól átvészelni a vészterhesebb időszakokat", mert a kamatkülönbözet az euróhoz képest magas volt, ami az árfolyamot az erősödés felé hajtotta.

A szakember utalt arra is, hogy a gyengülés fő oka azonban nem ez, de szorosan összefügg a magyar helyzettel.

Törökországban a jegybank - a líra gyengülése miatt - közvetlenül beavatkozott a devizapiacon, dollárt adott el, és lírát vásárolt. Ennek hatására a török fizetőeszköz gyengülni kezdett. A szomszédos Ukrajnában tüntetés tüntetést követ, ezek nélkül akár 295 és 298 forint közötti euróárfolyam lenne reális.

Az ING Bank szakértője azt tapasztalja, hogy azok a befektetők, akik ebben a két országban voltak érdekeltek, most - veszteségeik csökkentése miatt - tőkét vonnak ki. Így a feltörekvő piacokra az általános bizalmatlanság a jellemző. Kolba Miklós emlékeztetett arra, hogy a 304 forintos euró árfolyam egy úgynevezett technikai szint volt, amelyen sokan megszabadultak befektetéseiktől, szakszóval élve ez a szint "elesett", és megnyílt az út a még gyengébb forint felé.

Kolba szerint az euró árfolyama rövid távon 300 forint fölött ragadhat, de az országgyűlési választások környékén a 310-312 forintot is elérheti majd. Ennél tovább egyenlőre nem érdemes prognózisokat készíteni - mondta az ING Bank szakértője.
Az Equilor Befektetési Zrt. tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: az év végére az euró árfolyama - optimista forgatókönyv szerint - visszakerülhet ugyan a 295 forintos szintre, jövőre azonban már a 310 forint körüli sáv tűnik reálisnak.

Szántó András, a társaság lakossági üzletágvezetője arra is figyelmeztet, hogy idén a hazai fizetőeszköz hullámvasútra ülhet. Ha a Fidesz ismét kétharmados parlamenti többséghez jutna, akkor a forint elszállhat és elképzelhető akár a 320 forintos euró árfolyam is, vagy akár még ennél is többet kellene majd adni egy euróért. Ha csak egyszerű többséget szerezne a jelenlegi kormánypárt, akkor nem kizárt, hogy a forint ismét a 290-300 forintos sávban kerülne.

A gyengülő pályára állt forint miatt az államadósság növekedésére is számítani lehet. Még növekvő GDP mellett is beragadhatunk a 79-81 százalékos sávba.