Előfizetés

Takarékszövetkezetek - Elkezdődött az OTSZ magyar állam elleni pere

Elkezdődött pénteken a Fővárosi Törvényszéken annak a pernek a tárgyalása, amelyet az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és egy magánszemély indított a magyar állam és társai ellen jogalkotással okozott kár megtérítésére.

A felperes OTSZ jogi képviselője, Lohn Balázs a tárgyaláson azzal indokolta a keresetet, hogy a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló tavaly elfogadott törvényből káruk származott, valamint, hogy a jogszabály sérti mind az alaptörvényt, mind a közösségi jogot.

Lohn Balázs elmondta: az OTSZ nettó 29,4 millió forint, a másodrendű felperes magánszemély pedig mintegy nettó 56 ezer forint jogalkotással okozott kár megtérítését kéri. Alperes a magyar állam mellett a Magyar Posta, a TakarékBank, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete.

Az alperes jogi képviselője, Kende Tamás a kereset elutasítását kérte. Hangsúlyozta: a Magyar Posta névértéken történő tulajdonszerzését a Takarékbankban a takarékszövetkezetek is jóváhagyták közgyűléseiken. Bene Lajos bíró a kereset és a szemben álló felek álláspontjának ismertetése után egyórás tárgyalási szünetet rendelt el.

Versenyfelügyeleti eljárás a biztonsági nyomdánál és a díjbeszedő cégeknél

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014. január 23-án a vállalkozások székhelyein megtartott rajtaütésszerű helyszíni vizsgálattokkal egybekötötten, versenyfelügyeleti eljárást indított az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., a Díjbeszedő Nyomda Zrt. és a Díjbeszedő Holding Zrt. ellen. 

A Gazdasági Versenyhivatal adatai szerint alaposan feltehető, hogy a vállalkozások 2007 évtől pályázati eredmények befolyásolására alkalmas magatartást folytattak nyomdaipari termékek beszerzésére vonatkozó ajánlatok vonatkozásában, így különösen a Szerencsejáték Zrt. thermotekercs és segédszelvények gyártására és beszerzésére, továbbá a KSH illetőleg az E-On beszerzéseire irányuló pályázatok kapcsán.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Visszavonták két pénztárgép engedélyét

Visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön - írja közleményében a hivatal.

Az indoklás szerint egy vizsgálat kimutatta, hogy pénztárgépek lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.  A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak  az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött  − írja a hivatal.

A hatóság még vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem találtak meg korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát. A MKEH szerint ezekre a típusokra számos megrendelés érkezett, de ténylegesen csak néhány tucatot hoztak forgalomba. A hivatal figyelmezteti azokat, akik ilyen gépekre adtak le megrendelést, hogy gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Engedéllyel rendelkező pénztárgépeket a NAV honlapján keresztül lehet megrendelni, a hatóság január 23-ig 81 pénztárgéptípust engedélyezett már. Megítélése szerint kellő választék áll az érintettek rendelkezésére.

Korábban nagyjából ezer ember maradt hoppon, miután a pénztárgépes Patkós Cassa nevű cég eltűnt a befizetett előleggel, a rendőrség csalás gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen.