Kezdeményezés a történelemhamisítás ellen

Az MSZP ma kezdeményezte, hogy a parlament emberi jogi bizottsága vitassa meg az államilag irányított történelemhamisítás botránysorozatát, amely a holokauszt emlékév előkészítését is súlyosan veszélyezteti - írja közleményében Lendvai Ildikó, az emberi jogi bizottság tagja.

Orbán Viktor a Mazsihisznek írt levelében világossá tette: ragaszkodik a német megszállás Szabadság téri emlékművének felállításához. Ragaszkodik ahhoz is, hogy a kormány történelmi kutatóintézetét az a Szakály Sándor vezesse, aki húszezer védtelen ember halálba küldését egyszerű idegenrendészeti eljárásnak tartja. A történelemhamisítás célja egyértelmű: Orbánék az elődjüknek tekintett Horthy-rezsimet akarják tisztára mosni. Nem a magyar nemzet becsületét védik, azt azok tették, akik segítettek az üldözötteknek.

A kormányzati történelemhamisítás miatt a holokauszt emlékév hazai és nemzetközi botrányoktól lehet hangos, ez pedig csak feltépné a történelmi sebeket ahelyett, hogy gyógyítaná azokat. Orbán levelével ellentétben ez nem csak a zsidó közösséget, hanem az egész magyar nemzetet sértené. Nem lehet a hősökre sem büszkének lenni ott, ahol az állam a felelősök szerecsenmosdatását végzi.

Az MSZP szerint ebben a helyzetben a parlament sem hallgathat. Ezért ma arra kértük az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökét, tűzze napirendre az emlékév előkészítését zavaró botrányok megvitatását.

Szerző

DK: A forint drasztikus gyengüléséért Orbán és Matolcsy a felelős

Újabb lélektani határhoz közelít a forint árfolyama: péntek délben egy euróért már több mint 306,6 forintot kellett adni. Elemzők szerint, ha az árfolyam áttöri a 307 forintos határt, elszabadul a pokol, és aligha lesz megállás a 310 forint alatt - írja közleményében a Demokratikus Koalíció. 

A DK aggasztónak tartja azt a monetáris politikát, amely a "rezsiblöffel" kierőszakolt, a gazdaság valóságos helyzetét elfedő, mesterségesen alacsonyan tartott inflációra hivatkozva csökkenti nyakló nélkül az alapkamatot, abban reménykedve, hogy ez fogja fölpörgetni a gazdasági növekedést.

A párt parlamenti képviselői csoportjának vezetője szerint a forint további gyengülése nem csak az infláció elszabadulásával fenyeget, de tovább növeli az államadósság szintjét is, amely az Orbán-kormány adósság elleni állítólagos küzdelme dacára semmivel sem alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt, a devizahitelesek pedig törlesztőrészleteik újabb drasztikus növekedésére számíthatnak.

Molnár Csaba közleményében úgy fogalmazott, hogy a gazdaságpolitikai ámokfutásnak csak a kormányváltás, a józan, kiszámítható politikát folytató demokratikus kormány hivatalba lépése vethet véget.

Szerző

Késések, balesetek - itt az idei első hó! Fotókkal!

Publikálás dátuma
2014.01.24. 17:10
Keresztbe fordult kamion zárja el a behavazott 74-es utat a Zala megyei Hahót közelében 2014. január 24-én. Fotó: Varga György/M
Reggel óta havazik a délnyugati országrészben, Somogyban a legrosszabb a helyzet. Egyre több hír érkezik elakadt, keresztbe fordult, árokba csúszott járművekről. A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adtak ki. Az Időkép hótérképe szerint délután négy órakor Kaposváron már 18 centi volt a hó vastagsága. 

A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Somogy, Baranya és Tolna megye több járásában van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. A délnyugati, délkeleti területeken több járásban citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ezeken a helyeken is hótorlaszokat emelhet az erős szél.

A havazás miatt óvintézkedések bevezetésére kérte a kórházakat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Ezek között említették, hogy az intézményekbe, a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, a betegek elbocsátása esetén mérlegeljék az otthoni biztonságos gyógyulás lehetőségeit.

Somogy megye

Teljes szélességében lezárták az M7-es autópályát Balatonújlaknál a főváros felé vezető oldalon két kamion balesete miatt. A rendőrség tájékoztatása szerint egy kamion keresztbe fordult az úttesten, egy másik pedig az árokba csúszott. A forgalmat a 170-es kilométerszelvényben lévő lehajtónál a 7-es főútra terelik. 

Enying külterületén, a 64-es főúton kamion és személygépkocsi ütközött össze. A személygépjármű utasa megsérült, a mentők kórházba vitték. Gödre és Szentbalázs között is kamion és személygépkocsi ütközött össze, ott senki nem sérült meg. Barcson egy teherautó az árokba csúszott, mentésére a barcsi tűzoltók vonultak ki, Csurgón hat-nyolc autó akadt el a Rákóczi utcában.

Mike és Kadarkút között egy árokba csúszott busz mentése akadályozza a forgalmat. A műszaki mentéshez a nagyatádi tűzoltókat riasztották. Senki nem sérült meg, de a busz a fél útpályát elzárja.

A Kaposfüred és Mernye közötti szakaszon a Deseda tónál elakadt egy autó, a műszaki mentés idejére lezárták a 67-es főutat. A katasztrófavédelem arra kéri a közlekedőket, hogy kerüljék el az érintett szakaszt. 

Bőszénfánál, a 67-es úton egy utasokkal teli autóbusz akadt el. Kiszabadításukra a kaposvári hivatásos tűzoltók indultak a helyszínre.

Barcson áramszünet van, ez 205 fogyasztót érint. A szolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba elhárításán.

Autók a behavazott M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2014. január 24-én. Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig. Fotó: Varga György/MTI

Autók a behavazott M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2014. január 24-én. Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig. Fotó: Varga György/MTI

Baranya megye

Baranya megyében már a honvédség tehergépjárművei is mentettek a rendkívüli havazásban elakadt kamionokat - közölte a Magyar Honvédség péntek délután Facebook-oldalán. 

A megye teljes területén megtiltották a 7,5 tonna össztömegű kamionok közlekedését az intenzív havazás miatt.  20 centiméteresnél is nagyobb hótakaróra, az egyre erősödő szél miatt pedig hófúvásra is kell számítani. Az utak több helyen havasak, latyakosak, csúszósak.

Baranyában elzárt település nincs, ugyanakkor a 6607-es út Somogyapáti után le van zárva Somogy megye irányába, és három elakadt autóbusz miatt nem lehet közlekedni a 6607-es úton Lad és Patosfa között sem.

Horvátország a havazás miatt az udvari határátkelőhelynél nem engedi be Magyarországra a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb súlyú járműveket.

Pécsen a helyi járatú autóbuszok kisebb késésekkel, de közlekednek, a távolsági buszoknál átlagosan ötven perc késésre lehet számítani a forgalomkorlátozások miatt.  

Véménd mellett egy autó csúszott az árokba, személyi sérülés nem történt. A 66-os számú főúton, Mánfánál több kamion elakadt. Magyarsarlóson és Vokány külterületén egy-egy menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el. Az utasokat mindkét helyszínről mentesítő járat szállította el.     

Zobákpuszta és Komló között egy sószóró és egy személyautó ütközött össze. Dombóváron egy iskolabusz csúszott árokba, a járművet a dombóvári tűzoltók mentették ki. A buszon utazó hét gyermek közül hatot még a mentés ideje alatt szüleik hazavittek.

A 61-es főúton, Dombóvár és Kaposvár között több autó elakadt, itt a dombóvári tűzoltók mentik a gépjárműveket, Mosdósnál egy elakadt kamion mentésén dolgoznak.

Áll a vasúti forgalom a Dombóvár-Gyékényes vonalon, miután Murakeresztúr és Somogyszob között fa dőlt a felsővezetékre és zárlat keletkezett. Az utasoknak 80-100 perces késéssel kell számolniuk.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a havazás a szombat délelőtti órákig folytatódik. Baranyában eddig átlagosan 8 centiméter hó hullott és további 20-25 centméter várható. A szél továbbra is erős marad, csak a szombat reggeli órákban mérséklődik, így hófúvásokra továbbra is számítani kell.

Tolna megye

Tolna megye útjain, az M6-os autópálya kivételével, kamionstopot rendelt el a megyei védelmi bizottság a havazás miatt.

Menetrend szerint közlekedő Volán-busz és iskolabusz is ütközött a megyében, de senki nem sérült meg. Nagydorogon, a 63-as úton a Pannon Volán autóbusza és két személygépkocsi ütközött össze, a busz 28 utasa jelenleg mentesítő járatra vár.

A 61-es úton, Tamási és Dombóvár között kamionok akadtak el, a 6532-es úton, Dombóvár és Döbrököz között egy gépkocsi csúszott árokba, és mentésre vár egy elakadt kamion.

A katasztrófavédelem azt is közölte, hogy a 61-es út Nagykónyi és Dombóvár térségében hókásás, a 63-as út jégbordák miatt nehezen járható.

Zala megye

Reggel óta esik a hó Zala megyében is, a déli területeken kora délutántól erősebbé vált a havazás, a közlekedés jelentősen lelassult az utakon. A fő- és mellékutak hókásásak vagy latyakosak, de néhol havasak. Nagykanizsa belterületén az utak több helyütt hóbordásak. 

Horvátország és Szlovénia felől ideiglenesen nem léphetnek be kamionok Zala megye területére. A korlátozás Letenyénél az M7-es autópályán és a 7-es úton lévő magyar-horvát határátkelőre, továbbá Tornyiszentmiklósnál az M70-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os úton lévő magyar-szlovén határátlépési pontra vonatkozik.

Galambokon, a 7-es úton, Miháld irányában egy személygépkocsi árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők a helyszínen ellátták. A zalakarosi tűzoltók a járművet kerekeire állították. 

Az MTI tudósítója a megye útjain azt tapasztalta, hogy a hókásás, latyakos utakon több helyen is árokba csúszott egy-egy személygépkocsi vagy kisteherautó. Ezeknél a baleseteknél személyi sérülések nem történtek, a járművek pedig nem akadályozták a közlekedőket.

Egy hókotró járdát takarít Nagykanizsán 2014. január 24-én. Fotó: Varga György/MTI

Egy hókotró járdát takarít Nagykanizsán 2014. január 24-én. Fotó: Varga György/MTI

Riasztás a déli megyékben

Több dél-dunántúli megyében már elsőfokú riasztást adtak ki a várható hófúvás miatt. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Zala megye teljes területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szombaton már csak a keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a Tiszántúlon várható. A szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a havat.

Fittyet hánynak a figyelmeztetésre

A fővárosi autósok 20-30 százaléka még mindig nem cserélte le a nyári gumiabroncsát, pedig a téli útviszonyok mellett a téli gumik használata sokszor elengedhetetlen – összegezte a fővárosban tartott közúti ellenőrzés eddigi tapasztalatait Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti főosztálya baleset-megelőzési és közlekedési osztályának vezetője pénteken.

Szécsi Tibor emlékeztetett arra, hogy bár a nyári gumikkal közlekedőket nem büntetik meg, mégis célszerű jó minőségű téli gumikat használni, hiszen ezek biztonságosabbá teszik a közlekedést.

Hozzátette, bár a gumiprofilok mélységét a járművek műszaki vizsgáján ellenőrzik, ezt a rendőrség is megteheti. Ha a gépkocsi gumiabroncsának minősége nem felel meg az előírásoknak, akkor a járművet mindaddig nem engedik továbbhaladni, amíg annak abroncsait le nem cserélik.

A BRFK osztályvezetője azt javasolja, hogy ha valaki hosszabb útra indul, akkor tankolja fel autóját, legyen nála egy doboz keksz, termoszban meleg tea, illetve egy hólapátot is vigyen magával. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan nem töltik fel ablakmosó-folyadékkal járművüket, ezért erre is oda kell figyelni. Télen fagyálló ablakmosó használta szükséges – tette hozzá.

A BRFK a kerületi rendőrkapitányságokat is utasította, hogy tartsanak hasonló ellenőrzéseket a fővárosban.

 

Szerző