Előfizetés

Minden vállalkozást elektronikus pórázra vehet az adóhatóság

mno.hu
Publikálás dátuma
2014.01.25. 10:17
Fotó: Bielik István
Az áfa-botrány kirobbanása után az adóhatóság most azon gondolkozik, hogy minden vállalkozás becsatol egy online számlázási és könyvelési rendszerbe.

Általános és egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszer kiépítése lehetne az egyik megoldás az áfacsalás megakadályozására – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a NAV bűnügyi elnökhelyettese. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) Sors Lászlótól a Magyar Nemzet megtudta: tavaly több mint 1400 esetben indult nyomozás áfacsalás miatt, a felderített ügyek szereplői nagyjából 79 milliárd forint kárt okoztak az államkincstárnak.

Zúzott kavics, homok, műtrágya – csak néhány azok közül az alapanyagok és termékek közül, amelyeket az utóbbi időben az áfaszabályok kijátszására, adócsalásra használtak fel egyes kétes körök. – Időről időre megjelennek ugyan újabb árucikkek a feltárt ügyekben, a legtöbb visszaélést azonban még mindig az alapvető élelmiszerekkel követik el – mondta a lapnak nyilatkozva Sors László. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese úgy fogalmazott: legtöbbször a cukor, az étolaj vagy éppen a húsáru utaztatása, fiktív adásvétele szolgálhat a visszaélések alapjául.

Scheiring Töröcskei távozását követeli

Megengedhetetlen, hogy olyan valaki vezesse a magyar állam adósságát kezelő szervezetet, aki részt vett egy takarékszövetkezet tönk szélére juttatásában - írta pénteki közleményében Scheiring Gábor országgyűlési képviselő.

Az Együtt-PM politikusa emlékeztetett arra, hogy az MNB vizsgálata megállapította, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés együttesen felelős a körmendi takarék csődjéért. A vizsgálat olyan súlyos problémákat, felelőtlen kockázatvállalási gyakorlatot tárt fel, amelyek lehetetlenné teszik a további működést.

A jegybank ezért csütörtökön bevonta a takarékszövetkezet működési engedélyét és elrendelte végelszámolását. A csőd miatt kisbetétesek ezrei nem jutnak napokig pénzükhöz, ami a súlyos megélhetési problémák mellett újabb csapás a családok számára. Töröcskei István, valamint a többi tulajdonos és vezető mások megélhetését tette kockára hozzá nem értésével, felelőtlenségével - fogalmaz az ellenzéki politikus, aki szerint Töröcskei ezért alkalmatlan arra, hogy a magyar állam adósságát kezelő szerv vezetője legyen.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet egyébként nem tagja az új, országos szövetkezeti hitelintézeti integrációnak, ugyanis még jóval az integrációs törvény 2013 júliusi hatályba lépése előtt beadta bankká alakulási kérelmét, ami a pénzintézet végelszámolása miatt most már okafogyottá vált. Az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját, amivel helytáll a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításaiért. A körmendi betétesek kártalanítását azonban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) végzi.

A kifizetés az MNB január 24-i működést megszüntető határozatától számított 20 munkanapon belül fejeződik be. A névre szóló betét- és a január 23-ig számított kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő 30 346 000 forintösszegig fizeti ki, az átváltás január 23-i MNB devizaárfolyamon történik. A kártalanítási igényt nem kell bejelenteni. A betétest a takarékszövetkezet nyilvántartásában lévő személyes adatok (például név, lakcím), valamint a betét(ek)re adatai alapján azonosítják.

Nem lesz devizásmentés

Publikálás dátuma
2014.01.25. 06:22
Csak a választások után dereng föl a következő rezsicsökkentés. Fotó: Bielik István/Népszava
Áprilisban jöhet az újabb rezsicsökkentés. A rezsihivatal statisztikája azonban nem támasztja alá a kormány rezsiharcát. Az adatok szerint a decemberi csökkentés után már nálunk az egyik legolcsóbb a háztartási energia. A devizahiteles szavazókról azonban úgy tűnik, lemondott a kormány.

A rezsihivatal friss kimutatása szerint már most is jóval az átlag alatt fizetünk a gázért, az áram frontján még harcolhatnánk, ám a hírek szerint ott a választásokig letette a fegyvert a kormány. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által a főbb európai nagyvárosok lakossági energiadíjairól készített felmérés szerint immár nálunk a második legalacsonyabb a gáz ára. Ez nem támasztja alá a Fidesz propagandáját, miszerint tovább kell csökkenteni a rezsiköltségeket.

Az energiahivatal kimutatta, a jövedelmünknek az EU országok között még mindig magas arányát költjük rezsire. Eszerint egy kéttagú, átlagkeresettel rendelkező pár fizetésének 5,9 százalékát költi áram- és gázszámlára. De ez az adat sem támasztja el a Fidesz-propagandában gyakran elhangzó 20-40 százalékos rezsiterhelést. A hivatal adatai alapján már jóval az uniós átlag alatt fizetünk a gázért.

Az MSZP többször kifejtette: a Fidesz rezsicsökkentése igazságtalan és fenntarthatatlan. Hibás, mert a medencéjüket fűtő gazdagoknak sokkal jobban kedvez, mint a kevésbé tehetőseknek, akiknek csak pár száz forinttal csökken a számlájuk. És fenntarthatatlan, mert a közműcégek profitjának megnyirbálása a fejlesztések és karbantartások elmaradásához vezet, ami hosszú távon veszélyezteti az ellátási biztonságot. A Fidesz azonban nem gondolkodik hosszú távon: csak a következő választásokig. Ezt kiválóan jelzi, hogy a következő rezsicsökkentés csak ígéret. Az MSZP a csak négy hónapra tervezett fideszes rezsicsökkentés helyett hosszú távú, igazságos és fenntartható rendszert vezet majd be.

Csak szavazatszerző akció a rezsicsökkentés: még tavasszal csökkenthet a gáz ára, később pedig a villamos energia és a távhő. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be tegnap a kormánypártok évadnyitó frakcióülése előtt Balatonszárszón, hogy tavasszal csökkenthet a gáz ára, az áramé és a vízé pedig később. A HVG.hu értesülése szerint mindössze két órán át tartott a Fidesz évadnyitó frakcióülése, mert a képviselők féltek, hogy a hó miatt nem jutnak időben haza. Ehhez képest a frakció vezetői lapzártánkig nem tartottak sajtótájékoztatót, Rogán Antal és Harrach Péter ma jelentik be a kihelyezett ülésen hozott döntéseket. A HVG.hu úgy értesült, áprilisban csökkenhet a gáz ára.

Vagyis a gáz ára csak a fűtési szezon végén csökkenhet ismét, az áram és a távhő ára pedig csak a választások után. Rogán elmondta: az általa vezetett előkészítő-munkacsoport több verziót is készített, így az újabb rezsicsökkentés részleteiről a frakcióülésen döntenek, és azt törvényjavaslatként az országgyűlés elé terjesztik. A frakcióvezető a Magyar Nemzetnek adott és tegnap megjelent interjúban azt is kifejtette: ha a kormánypártok maradnak hatalmon a választások után, folytatódik a pénzügyi rezsicsökkentés is. Ennek fontos eleme lenne a referenciakamathoz kötött hitelezés gyakorlatának erősítése. Szűkíteni kell a bankok mozgásterét a kamatok alakításában - fogalmazott Rogán.

A devizahitelekkel kapcsolatban Rogán elmondta: ha a Kúria jogegységi döntése megszületik márciusig, akkor rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogják kezdeményezni. Ellenkező esetben nem várható, hogy a parlament tavaszi ülésszakának napirendjére kerül az újabb, tavaly augusztus óta halogatott mentőcsomag. A Kúria korábban már jelezte: mindenképpen megvárja az Európai Bíróság állásfoglalását, ez április-május környékén születhet meg. Vagyis valószínűtlen, hogy a választások előtt döntés születik.