Előfizetés

A Ferrari pilótái már készek a nagy harcra

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.27. 06:55
Új autóval a vb-címért. Forrás: FERRARI.COM
Szombaton mutatták be Maranelloban a Ferrari 2014-es versenyautóját. Az olasz egylet egyértelműen az F1 világbajnoki címeire tör, és ennek érdekében a mezőny legjobb pilótáiból kettőt állít csatasorba.

Természetesen mindketten világbajnokok, és a szurkolók már most kiváncsiak arra, miként boldogul majd egymással Kimi Räikkönen és Fernando Alonso. Mindketten tisztelik a másikat, ám mindketten készek arra, hogy megmutassák, jobbak a másiknál. Ugyanakkor egyikük sem tart az esetleges konfliktusoktól.

„Sokat beszélnek arról, hogy problémáink lesznek, de csapaton belül mindenki jól érzi magát. Mindketten tudjuk a dolgunkat, és már korábban is elmondtuk, ugyanúgy versenyzünk majd egymással, mint bármely másik évben ezelőtt. Ugyan tisztelnünk kell egymást, de mindketten az élre törünk. Tudjuk, mit vár tőrünk a csapat, és szerintem az idő majd minden mást eldönt” – vélekedett a finn.

Alonso is hasonlóan gondolkodik erről, szerinte mindenki a csapat érdekeit tartja majd szem előtt, mert az a céljuk, hogy mindkét bajnoki címet megnyerjék. "Biztosra veszem, hogy a csapatban mindenki száz százalékot nyújt. Egy gárda vagyunk, és bizonyítanunk kell” – szögezte le Alonso. Tegnap délután egyébként a Sauber alakulata is leleplezte idei versenygépét, a C33-at. Az istálló két versenyzője Adrian Sutil és Esteban Gutiérrez lesz.

Svájci Open

B. M. L.
Publikálás dátuma
2014.01.27. 06:53
Li Na harmadjára a csúcsra ért FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL DODGE
Vélhetően nem sokan fogadtak volna arra az Australian Open kezdete előtt, hogy a versenyen lesz két svájci bajnok, ám egyiket sem Federernek hívják. Ugyanis a férfi egyest Stanislas Wawrinka, míg a férfi párost - a lengyel Kubot oldalán - Robert Linstedt nyerte. A hölgyeknél bejött a papírforma, és a kínai Li Na lett a győztes.

Ezüstszavak Melbourne-ből
Rafael Nadal (spanyol)
„Ha valaki, akkor Stan megérdemli ezt a trófeát, mert nem csak most, hanem az egész tornán hihetetlenül jól játszott. Ez a nap Stané, megkérek mindenkit, róla és a teljesítményéről beszéljen, ne pedig a hátam állapotáról. Egy biztos, ha továbbra is így játszik, nagyon nehezen fogjuk őt megállítani.
Dominika Cibulkova (szlovák)
"Li Na egyszerűen kiválóan játszott. Végig nyomás alatt voltam, egyszerűen olyan játékba kényszerített, ami nem az én stílusom. Ennek ellenére az első perctől az utolsóig élvezni akartam a játékot. Remek érzés volt pályán lenni, csak egyetlen dolgot bánok, a szerváim nem sikerültek. Talán az idegesség miatt. Ez volt az első Grand Slam-döntőm, szerintem jól kezeltem helyzetet. Fantasztikus két hét volt. Ez az eredmény sokat jelent a hazámnak, rendkívül büszke és boldog vagyok.

A hölgyek fináléjába két olyan játékos került be, akik közül maximum az egyiküknek adtak esélyt a szakemberek. A kínai Li Na már harmadszor jutott a végjátékba melbourne-ben, és ezúttal már nem is hagyta kiénekelni a sajtot a szájából.

A 31 éves teniszezőnő egy szoros és egy sima szettben, 7:6, 6:0 arányban legyőzte a torna meglepetésemberét, a 20. helyen rangsorolt szlovák Dominika Cibulkovát, a 2011-es párizsi sikerét követően karrierje második Grand Slam-trófeáját nyerte meg.

Hát igen, ezúttal nem Kim Clijsters, és nem Viktorija Azarenka ellen kellett játszania...A férfiaknál már az is nagy szám volt, hogy két svájci - majdnem három - jutott az egyéni és a páros fináléjába, ám egyiküket sem Roger Federernek hívták. A lengyel Kubot társaként aztán Linstedt két szettben meg is alapozta a helvétek hangulatát - 6:3, 6:3-ra legyőzték a Butorac, Klaasen duót -, amire a koronát Wawrinka tette fel.

A svájciak új éljátékosa úgy teniszezett másfél szetten keresztül, hogy annál jobban nem lehetett volna játszani. Ráadásul mindezt a világelső Rafael Nadal ellen tette.

Ekkor a spanyol háta megsérült, és amikor visszatért az ápolásból, a nézőtéren sokáig arra fogadtak minden labdamenet előtt, hogy mikor adja fel.

Nadal azonban nem adta fel, és a fájdalmát legyőzve még szettet bis rabolt az élete formájában játszó Wawrinkától.

Ám többre nem volt képes, és a svájci 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 arányban győzött, ezzel élete első GS-trófeáját szerezte meg.

Egyben az első teniszező lett, aki egy Grand Slam-tornán legyőzte Djokovicsot és Nadalt is, 1993 óta az első, aki a világelsőt és ranglista második helyezettjét is megverte. A játékát elnézve van esély arra, hogy nem utoljára.

Stanislas Wawrinka
„ Nagyon sajnálom Rafát, remélem, hamar felépül, mert ő egy hatalmas
bajnok. Tavaly őrült meccset játszottam Novakkal, sokat sírtam
a kiesésre gondolva, de sikerült mindebből erőt merítenem, és
visszatértem. Már tavaly a US Openen is eljutottam az elődöntőbe,
míg most… Még mindig nem tudom, hogy álmodom-e, majd a következő
napokban kiderül.”
állampolgárság: svájci
szül. hely, idő: Lausanne, 1985. március 28.
magasság/testsúly: 183 cm/81,4 kg
ütőfogás: jobbkezes, egykezes fonák
világranglistás helye: 3.
profi pályafutás kezdete: 2002
tornagyőzelmek: 6 (ebből 1 GS-torna – 2014 Australian Open)
eddigi átlag: 308 győzelem/193 vereség
eddigi pénzdíja: 9 917 374 dollár

Li Na
„A meccs elején mindketten idegesek voltunk, ráadásul az első szervám
egyáltalán nem működött. Sokat segített, hogy ennek ellenére
megnyertem az első szettet, és ettől kezdve még agresszívebben játszottam.
Végre sikerült nyernem, az előző két döntőm is nagyon
szorosra sikeredett.”
állampolgárság: kínai
szül. hely, idő: Wuhan, 1982. február 26.
magasság/testsúly: 173 cm/65 kg
ütőfogás: jobbkezes, kétkezes fonák
világranglistás helye: 4.
profi pályafutás kezdete: 1999
tornagyőzelmek: 9 (ebből két GS-torna – Roland Garros 2011,
Australian Open 2014)
eddigi átlag: 487 győzelem/181 vereség
eddigi pénzdíja: 16 060 352 dollár

Több ezren pénztárgép nélkül

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.27. 06:19

A kialakult helyzetet nem kezelik a jogszabályok, ezért találni kell egy nagyon gyors, mindenki érdekeit figyelembe vevő megoldást - mindössze ennyit mondott Pankucsi Zoltán, a gazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára azt követően, hogy szombaton összeült a az online pénztárgépre való átállást segítő munkabizottság. A renkívüli helyzet azért állt elő, mert csütörtökön a szakhatóság visszavonta két online pénztárgép engedélyét, mivel az engedélyezési hivatal szerint azok adóelkerülésre adhatnak lehetőséget. Az intézkedés hozzávetőleg tízezer vállalkozót érint.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az ATV Egyenes Beszéd című hétvégi műsorában a kialakult helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy a kereskedőket rákényszerítették arra, hogy akkor rendeljenek pénztárgépet, amikor még nem volt elegendő, megfelelő minőségű engedélyezve. Szerinte nem volt idő a gépek tesztelésére, és így derülhetett ki, hogy a berendezések nem kezelik biztonságosan az információkat.

A kereskedők továbbra sem tudják, mit tegyenek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy, aki január 31-ig beüzemeltette volna az online gépeket, az 50 ezer forint állami támogatást kaphatott volna. A visszavonás miatt most ez is kérdésessé vált. Az Országos Kereskedelmi Szövetség azt tanácsolja a póruljártaknak, hogy minél előbb szerződjenek új típusra. A rendkívüli munkabizottsági ülésről Vámos lapunknak elmondta, hogy ott számos javaslat elhangzott, azonban a minisztérium - feltehetően gyors - intézkedéséig részleteket nem mondhat.