„Bársonyba bújtatott vasököl”– Szekszárdi és Villány

Publikálás dátuma
2014.01.27 11:29
Fotó: thinkstock
Fotó: /
Így jellemezte néhány esetben a világ egyik legelismertebb borszakírója, Michael Broadbent azokat a bordeaux-i csúcsborokat, melyek erőteljesek, határozottak, emellett pedig kifinomultak, és sokrétűek voltak. A mi Pannon régiónk Európa szerte egyre népszerűbb borvidékei, Szekszárd és Villány szintén különleges adottságúak, ahonnan a tehetséges és egyre nagyobb összefogást mutató borászok olyan sokszínű, érdekes borokat produkálnak, amelyek nemcsak a kontinensen, hanem világszerte egyre szebb eredményeket érnek el, sok esetben a világ bor-ikonjai előtt végeznek. 

Szerencsére a komoly tapasztalattal bíró szekszárdi és villányi élő legendák mellett van bőven lelkes, elkötelezett, tehetséges utánpótlás is, amelynek tagjai rendre mernek  újat, mást alkotni, vagyis kísérletezni, egyedi stílusukat megmutatni. Szakmai tesztjeink, és hordóminta mustráink alkalmával számos érdekes tétellel találkoztunk, és a két szekszárdi, illetve a két villányi pincészet bemutatása mellett ezekről a borokról is szót ejtünk.

Linbrunn Pincészet, Villány

A nem is olyan régen még két és fél hektáron gazdálkodó villányi család arra az elhatározásra jutott, hogy a borvidék hírét szeretnék öregbíteni hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A pincészetet a tulajdonos, Kertész Jenő édesanyja, Linbrunn Paula után nevezték el, aki a mai napig részt vesz a családi munkákban. Első lépésként 2010-ben a területüket huszonöt hektárra növelték a borvidék kiváló adottságú dűlőiben: Remete, Bocor, Hajdús, Gesztenyés.  Rajnai rizling, chardonnay, portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, valamint syrah fajtákkal dolgoznak.

A syrah 2011-es évjárata a fiatal pincészet egyik legnagyobb sikere, a 2013-as, nemzetközileg akkreditált Vinagora versenyen aranyéremmel jutalmazták.  A 2013-as évet már Kvassay Leventével csinálták végig, aki a saját pincészetének igazgatása mellett a Linbrunn főborászaként tevékenykedik.

Farkas Dorottya vezeti a pincészet budapesti mintaboltját, amelyben nemcsak saját tételeiket értékesítik, hanem kisebb publicitást kapó, kevésbé ismert, ám komoly minőséget produkáló villányi pincészetek boraival is foglalkoznak. Dorottya ezt fontosnak tartja, hiszen így a borvidék kisebb pincészeteinek munkásságát is bemutathatják, ezzel pedig az egész borvidék jó hírét viszik. Terveik között szerepel egy kis turisztikai központ létrehozása, ami egyfajta bemutatóteremként is funkcionálna. Az odalátogatók megismerkedhetnének a hagyományos és a legmodernebb szőlőművelő eszközökkel, szüret idején gyakorlatban mutatnák be a feldolgozás menetét, tehát beavatnák az érdeklődőket a borkészítés folyamataiba.

A borokról

A pincészetre leginkább a könnyed elegancia jellemző, még a nagy boraiknál is ez tapasztalható, a gyümölcsösség, és az, hogy jól iható.  Persze, a 2013-as hordóban pihenő nagy borok még zabolátlanok, de az áradó gyümölcsösség itt is mindent visz. A hordómintákon kívül borteszteken is kóstoltuk valamennyi tételüket.

A 2013-as rajnai rizling-chardonnay házasítás halvány citrom színű, illatában, ízében is rendkívül friss, bodzás, citrusos gyümölcsösséget mutat, igazi frissítő. A kékfrankos rozé 2013 szintén nagyon friss és üdítő bor, de itt már komolyabb mélyebb gyümölcsösséggel, találkozhatunk, teltebb, de nagyon arányos rozé stílus. A portugieser 2013 kirobbanó illatokkal mutatkozik be, rengeteg pirosbogyós gyümölcs, arányos, könnyed, fajtajelleges portugieser. Érett fehérhúsú gyümölcsök aromáit idézi a szűz termésű 2011-es chardonney: aszalt barack, alma, körte. Ízében déligyümölcsös, telt, hosszú korty, arányos szerkezet, kellő krémesség.

Egy nehéz év könnyed és szép bora a 2010-es cabernet sauvignon: ragyogó bíbor szín, illatában szeder, szamóca, és kis kakaós jelleg. Ízében is könnyed gyümölcsösség, érett cseresznye és eper, a korty rendkívül légies, emellett arányos és lendületes. A cabernet sauvignon 2011-es évjárata mély bíbor színű, illata intenzív, feketebogyós gyümölcsökben gazdag, ízében a szerkezet szikár és elegáns, de egyfajta buja teltséget is mutat, kis túlérettséggel, lecsiszolt tanninokkal.  A 2011-es évjáratú syrah érett, kökényillattal mutatkozik meg, emellett nagyon finoman jelentkeznek a hordós érlelésből származó illatjegyek. Kóstolva is az érett gyümölcsösség van előtérben, egész szájat betöltő szerkezet, borsosság, meggyesség, közepesen hosszú utóíz. Koncentrált pirosbogyós gyümölcsöket idéz a 2011-es évjáratú cabernet franc. Benne meggy, kékszőlő, áfonya. Kóstolva telt, mégis ropogós gyümölcsösség, és jelentős ásványos, sós jelleg. A koncentrált, már-már dzsúzos gyümölcsösség itt mindent felülír, nagyon érdekes, és szép bor. Mondhatnánk, átfogóan prezentálja a pincészet stílusát.

Fritz Borház És Panzió Szekszárd

Fritzék nagyon is tudatosan, egyfajta misztikusságot vontak a boraik köré. A  szekszárdi pincészet borai rendre végeznek neves szakirodalmak szakmai tesztjeinek élén, illetve a hazai sikerek mellett megszámlálhatatlan nemzetközi versenyről jöttek el a legszebben csillogó érmekkel, különdíjakkal. Mégis, a tudatos borfogyasztó legtöbbször hiába keresi a Fritz borokat a szaküzletekben, esetleg hyperekben, nem fog találkozni velük. Ennek egyik oka, hogy az évi kétszázezer palack körülbelül hatvan százaléka helyben elfogy, valamint egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi felvásárlóktól a Fritz csúcsborok iránt melyek nagyon markáns, emellett pedig egyedi stílust képviselnek. Területeik nagy része a Decsi-hegyen az Aranydomb dűlőben találhatóak, innen szüretelik kiemelkedő években azokat az alapanyagokat, melyből nagy potenciálú, vastag, erősszerkezetű boraik születnek.

Főborászuk a szakmai berkeken belül különleges tehetségűnek tartott Lőrincz Norbert, kiemelt figyelmet fordít a kékfrankos fajtára. Elmondása szerint ez a fajta igazán remek lehetőséget ad arra, hogy prezentáljuk Európa, és a világ felé az egyediségünket, területeink, és a kékfrankos képességét, sokszínűségét, potenciálját. A fiatal borász vázolta a kékfrankos horizontális, és vertikális lehetőségeit is. Vagyis évjárat függvényében lehet készíteni karcsúszerkezetű, légies, könnyed bort, de a fajta mélyebb arcát is meg kell mutatni, vagyis ha lehetőség van rá, nagy beltartalmú, hosszú ideig eltartható nagyágyú vörösbort is kell mutatnunk kékfrankosból. A kékfrankos mellett a szortiment főszereplői a caberent sauvignon, cabernet franc, merlot, valamint a pinot noir, és ezen fajták különböző házasításai.

A borok mellett nagyon fontos szerepe van a vendéglátásnak is, az idelátogatók megszállhatnak a panzióban, melynek szobái, különleges, és érdekes folk-stílusirányzatokban rendezték be, valamint a borokhoz kínált ételekre is komoly hangsúlyt fordítanak Fritzék, leginkább a hagyományos ízeket kihangsúlyozva. Maga a pince komoly látványosság, bontott téglából épített borszentély, mely nagyon érdekes, és monumentális. A közelmúltban a pincészet jelentős fejlesztésen ment keresztül, ma már konferenciákat és egyéb nagyszabású rendezvényt is lehet bonyolítani a Fritz birtokon.

A borokról:

Decsi-zöld szagos 2012: halvány citrom színvilág. Illatában direkt szőlős, muskotályos, friss, fiatalos jegyek. Ízében is, a fehérszőlős, bodzás jegyek a legdominánsabbak. Feszes szerkezetű, lendületes, hosszú bor.

kékfrankos 2009: Mély bíbor színvilág, lehengerlő illatintenzitás. Csokoládé, füstösség, meggylekvár, zöldfűszerek. Kimért mozgás, komoly koncentráció. A fajta egy mély és komplex arca, rendkívül sokrétű ízvilág: Vastag gyümölcsösség, kis égetett bőrös jelleg, csokoládésság, érett meggyesség. Tanninja rendkívül lecsiszolt, érett, a komoly beltartalom mellett szép eleganciát mutat már most is, és komoly potenciál van benne.

Cabernet sauvignon 2009: feketébe hajló mélyrubin színvilág, szépen beérett feketebogyós gyümölcsök gazdag illatával. Szájban hibátlan egyensúly, komoly felépítés, koncentrált, mély gyümölcsösség. Az érett gyümölcsök versengenek a fahordós érlelésből származó aromákkal, de már előrébb tartanak, az idő pedig neki dolgozik.

Medicina 2008: a pincészet csúcsházasítása. Nagyon mély bíbor szín, a pohárban kimért mozgás. Rendkívül izgalmas illatvilág, melyet elsőre nehéz jellemezni, annyira összetett. Koncentrált, érett gyümölcsösség, csokoládé, égetett bőr, fűszeresség. A szájban szétterülő hatalmas test, krémes, koncentrált szerkezet, emellett pedig arányosság, és szép savakat is találunk, melyek rendkívül hosszú eltarthatóságot biztosítanak a bornak. Tanninja érett, de élénk. Utóíze nagyon sokáig kitart.

Riczu – Stier Pincészet Villány

Riczu Tamás, és Stier István 2009-ben kezdtek közös vállalkozásba. Pincészetük Siklóson, az akasztófa dűlőben található. Fajta választékuk: Olaszrizling, chardonnay , muscat ottonel, sárgamuskotály, portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, valamint a merlot. Ars Poeticájuk: Nem csak a nagymértékben gondolkodóké a jövő. Valóban nem, ezt rendre bizonyítják kiváló eredményeikkel, szakmai teszteken, versenyeken brillírozó boraikkal. A teljesség igénye nélkül, csak hogy egyet említsünk, a Pécsi Borozó szaklap 92 pontra értékelte cabernet sauvignon boruk 2009-es évjáratát, ezzel toronymagasan első helyen végeztek. Nagyon fontos megemlíteni, hogy mindezt, egy rendkívül erős mezőnyben. Meggyőződhettünk róla, hogy 2011-es nagy boraiknál is legalább ugyanilyen magasra tették a mércét. Bár egyelőre még nehezen megközelíthetőek a 2011-es Riczu – Stier nagyágyúk, vélhetően szép jövőjük lesz, elődeikhez hasonlóan.

Bár a pincészettől találkozhatunk könnyedebb stílusú fehér, rozé, valamint habzóborokkal, leginkább a nagyléptékű, komoly beltartalmú vörösek a „védjegyeik”.  

Érdekességképpen megemlítenénk, hogy cabernet franc 2009, valamint cabernet sauvignon 2009 boraikat, az egyik legismertebb szupertoszkán vörösbort, a Sassicaiát készítő pincészet feje, Nicoló Incisa márki is megkóstolta. A nemzetközi szinten ismert, és elismert ikon csak ennyit mondott: „Very great!”.

A borokról:

Cimbora 2012 – muscat ottonel habzóbor: halvány színintenzitás, könnyed megjelenés. Illatában lime, és bodza. Ízében nagyon üdítő, egressel, zöldalmával, és bodzával. Jó zamatok, könnyed test, elegendő szénsav. Az utóízében kis gyömbéresség. Nagyon kellemes.

Olaszrizling 2012: Zöldes árnyalatú világossárga. Visszafogott, de szép illatok, csalános, zöldalmás, és a fajtára oly jellemző mandulás jegyekkel. Ízében is megtaláljuk az illatban már felfedezett jegyeket, közepesnél nagyobb test, magas alkohol, de kellő tartalmasság, és gyümölcsösség mellett.

Kékfrankos 2009: Mélyebb bíborszín, határozott megjelenés. Szépen összeérett, egységes illat, erdei gyümölcsökkel, édes fűszerekkel, kávés-csokis jelleggel. Ízében koncentrált, testes bor, feketebogyós gyümölcsökkel, csokoládéssággal, masszív, de arányos szerkezettel.

Cabernet franc 2011: Nagyon mély színintenzitás. A pohárba szagolva újabb, és újabb illatjegyek törnek fel . Nagyon dús szedresség, meggy, vanília, kávésság, fahéj. Kis szellőztetés után narancshéj, ribizli, nagyon  komplex illatkomponensek. Kóstolva  komoly struktúra jellemzi, az egész szájat betöltő, dús erdei gyümölcsösséggel, csokoládés jegyekkel, földességgel. A fahordós érlelés jegyei szépen végigkísérik a bort, de csak a vastag gyümölcsösség mögött.  Hosszú utóízében aszaltmeggy, és csokoládé.

Cabernet sauvignon 2011: Szinte átláthatatlan, feketébe hajló mélyrubin színvilág. Percről-percre egyre inkább áradó illatok: Eukaliptusz, áfonya, mély gyümölcsök, menta, csokoládé, konyakmeggy. Kóstolva hatalmas test, hihetetlen koncentráció jellemzi: Meggy, és szilvalekvár, komoly extraktédesség, végtelenségig koncentrált érett gyümölcsösség. Minden összetevőjében sok, nagyon nagy, masszív anyag, de ez mégsem megy az izgalmassága rovására. Az évek pedig hozni fogják az eleganciát. Komoly potenciál jellemzi.

Tüske Pince Szekszárd

A Tüske pincészet tulajdonos-borásza Halmai Csaba komoly szaktekintély, Szekszárdon, és azon túl is. Ugyanis a természetességet, natúrságot  oly sokszor hangsúlyozó borász évről-évre tartalmas, elegáns, fűszeres, fajtajelleges borokat komponál. Kiemelt figyelmet fordít a kadarkára, annak különböző árnyalatainak bemutatására, az évjárat, és a dűlő függvényében. Fontosnak, szinte missziónak tartja, hogy az ismert, és populáris világfajták mellé le tudjunk tenni érdekes, egyedi, és szép hungarikumokat, mint a kadarka.  A kadarka mellett kékfrankos, merlot, valamint cabernet franc fajtákat termel 10 hektáron, a nagyszerű adottságú Iván-Völgyben, Baranya-Völgyben, Leányváron, valamint a Kerékhegyen.  Halmai Csaba a vörösborok mellett készít könnyed, friss rozét, valamint kissé mélyebb sillert, mely a rozétól sötétebb, és tartalmasabb, de a vöröstől, könnyedebb, és világosabb. Régen nagy favorit volt a siller, majd feledésbe merült, most azonban újra egyre több és több nagyszerű sillerrel találkozhatunk, melyek leginkább szekszárdiak.

Ahogyan Halmai Csaba beszél a szőlőről, érezhető, hogy igazán szívügye a növény, a természet, és ahogy már fentebb említettük a természetesség. Vallja, hogy a borminősítés, a szőlőminősítésnél kezdődik, ezért fontos számára, hogy úgy ismerje a területeit, mint a tenyerét, és rögtön tudjon reagálni a szőlő minden egyes mozzanatára, a lehető legkevesebb beavatkozással. Jó őt hallgatni, ahogy erről az egészről alázattal, és elhivatottsággal beszél. Aki teheti látogassa meg őt Szekszárdon, tanulságos tanulmányi út lehet az érdeklődők számára. 

A borokról:

A 2012-es siller érett meggyszínű, gyümölcsös, leginkább ribizlire emlékeztető, jó ivású tétel, kellő tartalmassággal. A kékfrankos 2009-es évjárata világos rubin színű, már illatában is könnyed, fajtajelleges, meggyes, borsos zamatú, karcsúszerkezetű, gyümölcsös, mégis kellő beltartalommal bíró bor. A virághegyi kadarka 2011 áttetsző színű, áradó ropogós piros bogyósokkal mutatkozik be illatában, ezt a légisséget, és friss gyümölcsöket, valamint fűszerességet kapjuk ízében is, tanítani lehetne vele a fajtajelleget. A virághegyi kadarka 2012 az évjáratot jól tükrözve sötétebb színintenzitású, kissé mélyebb gyümölcsösséget mutatva, leginkább málnás, meggyes jegyekkel, hosszú utóízzel. Közepesnél mélyebb rubinszínnel, illetve nagyon összetett illatvilággal mutatkozik be a Baranya-völgyi cabernet franc 2008-as évjárata: égetett bőrősség, lekvárosság, mély gyümölcsösség, és elegáns hordós jegyek. Ízében masszív, de mégis elegáns szerkezetű, fűszeres-gyümölcsös, szép savgerinc, és érett tanninok egyensúlya jellemzi. A pincészet, talán legösszetettebb, és legszebb nagybora, a 5BB Merlot válogatás 2009-es évjárata. Intenzív, fűszeres illat, fehérbors, érett szilva, eukaliptusz, emellett csokoládés jelleg. Kóstoláskor tartalmas, koncentrált, érett kékbogyós gyümölcsökben nagyon gazdag bor, érintésnyi extraktédességgel, gyönyörű egyensúly jellemzi. Fő erénye az elegancia. Közepesnél hosszabb lecsengésében málnás, és csokoládés jelleg.

Szerző
2014.01.27 11:29

Tordai Bence feljelenti Kövér Lászlót

Publikálás dátuma
2018.12.13 15:03

Fotó: / Molnár Ádám
Az ellenzéki képviselő szerint rémhírterjesztés, hogy a házelnök puccskísérletnek nevezte a rabszolgatörvény megszavazása előtti parlamenti akciót.
"Kövér László házelnök puccskísérletről beszélt a tegnapi parlamenti események kapcsán. Én meg feljelentést teszek rémhírterjesztés miatt. Nem alkalmaztunk ugyanis erőszakot semmilyen formában, sőt, mindvégig hangsúlyoztuk: békésen, erőszakmentesen, de nagyon határozottan tiltakozunk a rabszolgatörvény átpasszírozása ellen" - közölte Facebook-oldalán Tordai Bence.
Szerinte ha valaki puccskísérlettel riogat, "vagy nem tudja, miről beszél, vagy végtelen cinizmusában felelőtlenül uszít". Tordai ezután a puccs fogalmának meghatározását közli oldalán, mintegy Kövér figyelmébe ajánlva.
Az Országgyűlés elnöke szerdán az Echo TV-nek nyilatkozott úgy az ellenzék akcióját minősítve, hogy: „Ez egyfajta puccskísérlet, egy parlamenti puccskísérlet volt”.  Az üléstermi ellenzéki tiltakozás egyik fő alakja egyébként Tordai Bence volt.
2018.12.13 15:03

Plusz 1 lóerővel gyógyítanak a Bethesdában

Publikálás dátuma
2018.12.13 15:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Súlyos betegek kezeléséhez két hónapja egy amerikai minilovat alkalmaz a Bethesda Gyermekkórház. A szakemberek szerint a speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvőkre. Vertigot a négy éves minilovat, valamint a segítségével alkalmazott lóterápiát csütörtökön mutatták be az újságíróknak. Velkey György főigazgató elismerte, tabut döntöttek le azzal, hogy a minilovat bevonták a terápiás foglalkozásokba. Minden élményterápia új lehetősége a gyógyulásra, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán.
Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus szerint a mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, például a lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orra, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.” A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.
Szerző
2018.12.13 15:03