Klicsko nehéz küldetése

Publikálás dátuma
2014.01.27. 11:58
További épületek is a tüntetők kezén vannak, s nemcsak Kijevben, hanem vidéki városokban is. Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images
Egyre nehezebb megfékeznie a radikális tüntetőket Vitalij Klicskónak. Az ukrán ellenzéki vezető ugyanis felszólította azokat, akik elfoglalták a kijevi igazságügyi tárca székházát, haladéktalanul hagyják el az épületet.

„Maradni akarnak, de megpróbálom meggyőzni őket, hogy távozzanak” – jelentette ki az egykori bokszsztár. Hozzátette, minden erejével arra törekszik, hogy politikai megoldást találjanak a jelenlegi válságra, s elkerüljék a provokációkat.

A tüntetők a minisztérium mind a négy szintjét megszállták, így akarják megakadályozni, hogy Viktor Janukovics elnök gyakorolhassa hatalmát.

További épületek is a tüntetők kezén vannak, s nemcsak Kijevben, hanem vidéki városokban is. Még Dnyepropetrovszk és Zaporizsje városaiban is épületeket akartak elfoglalni, pedig itt jóval nagyobb Janukovics elnök támogatottsága, mint Kijevben és Nyugat-Ukrajnában.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt követelte a kijevi kormányzattól, tegyen engedményeket az ellenzéknek. Hangsúlyozta, erőszakkal nem oldható meg a konfliktus.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nem zárta ki, hogy uniós szankciókat vezessenek be a kijevi adminisztráció ellen.

Janukovics szombaton váratlanul fontos pozíciókat ajánlott fel az ellenzéknek, Klicskóék azonban nemet mondtak az ajánlatra. Továbbra is azt követelik, hogy még az idén előrehozott elnökválasztást rendezzenek meg. Döntő lehet a parlament keddi ülése.

Szerző

Módosulhat a KRESZ

Publikálás dátuma
2014.01.27. 11:52
Fotó: Bielik István/Népszava
Új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján. A gyorsforgalmi utakon torlódáshoz érkező autósok a ráfutásos balesetek elkerülése érdekében az irányjelzők kötelező működtetésével figyelmeztethetik lassításukra a körülöttük haladókat. A forgalomirányító lámpák piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon számláló mutathatja a váltásig hátralévő időt. A tervezett módosításokkal egységes formában jelenítheti meg a jogszabály a közúti jelzéseket.

Balesetveszélyes helyzetet okoz, ha az autós az autópályán vagy autóúton kialakuló torlódás miatt fékezésre kényszerül. A jelentős sebességcsökkentést a jövőben a jármű mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével rendelheti kötelezően jelezni a KRESZ a megállásig vagy a lassítás megszüntetéséig. A bevált gyakorlathoz igazodó előírás bevezetésével kevesebb lehet az ütközés a gyorsforgalmi utakon.

A módosításban a KRESZ megújítását célzó lakossági felmérésben (http://szerintem.kormany.hu/) felmerült javaslat is helyet kapott. Az előírások megengedhetik, hogy a forgalmat irányító készülékek piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon csökkenő számsor utaljon az adott fényjelzés megváltozásáig hátralévő időtartamra.

A KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott. A hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különböző stílusú közúti jelzés található. Az akár 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben kiszerkesztett táblák válthatják fel a rendeletben (néhány jellemző példa látható a következő oldalon). A tanulóvezetők így a hatályos KRESZ-ből pontosan azokat a táblaképeket sajátíthatják el, amelyekkel az utak mentén is találkozhatnak. A rendelkezések néhány, jogszabályban rögzített eltérést megengedhetnek. Így pl. kimondhatják, hogy városképi okokból más közúti jelzésekkel össze nem téveszthető egyedi táblák jelölhetik a helyi közösségi közlekedési eszközök megállóit és a taxiállomásokat.

Több uniós tagállamban kialakult gyakorlat átültetésével új jelzőtábla adhat tájékoztatást az út mellett vagy annak közelében lévő egyházi létesítményről (ld. lentebb). Felirat utalhat a felekezet, vallási közösség és az épület nevére, a szertartások időpontjára. Az információknak különösen olyan idegenforgalmi és üdülőövezetekben lehet jelentősége, ahol az odalátogatók kevesebb helyismerettel rendelkeznek.

A műszaki előírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelző lámpa szabályszerű használatának lehetőségét a motorkerékpárosok előtt. Az 5-6 cm átmérőjű pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható, és csak kismértékben terheli a jármű elektronikai rendszereit.

A KRESZ e-útdíj bevezetéssel egyidejűleg hatályba lépett módosítása megtiltotta a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek átmenő forgalmát az alsóbb rendű úthálózaton. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján azonban az előzetesen becsülttől jelentősen elmaradó, kismértékű átterelődés mutatható ki a díjköteles szakaszokról a mellékutakra egyes térségekben. A jogalkotó ezért a helyi kereskedelem és gazdaság élénkítése érdekében a megyén belüli célforgalomban enyhíti a korlátozást. A súlyhatár általánosságban 12 tonnára nő, ezzel gyakorlatilag a kéttengelyes tehergépkocsik teljes köre bekerül a kedvezményezettek közé. A pontosabban körülhatárolt tilalom lehetővé teheti, hogy a kijelölt szervek a jelenleginél is hatékonyabban lássák el ellenőrzési feladataikat.

A kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetésre közzétett rendelettervezetben foglaltak végleges elfogadásáról várhatóan egy-két hónapon belül döntés születik. Az új előírások a kihirdetést követő napon lépnek majd hatályba.

Szerző

Brüsszel egyeztetne a rezsicsökkentés kivezetéséről

Az Európai Bizottság kész kötelezettségszegési eljárásokat indítani azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekkel a folyamatban lévő kétoldalú egyeztetések során nem sikerül megállapodni az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetéséről - közölte egy magas rangú bizottsági illetékes egy brüsszeli szakmai konferencián - írta hétvégén a BruxInfo.

Nem tett le arról a szándékáról az Európai Bizottság, hogy - ahol indokoltnak tartja - kikényszerítse a villamos áram és a földgáz árszabályozásának megszüntetését, ha kell, akkor akár annak árán is, hogy az Európai Bíróság elé vigye az ellenszegülő tagállamokat. Ezt Klaus-Dieter Borchardt, a belső energiapiacért felelős igazgató közölte a BruxInfo Energia Monitor nevű kiadványa szerint egy eheti brüsszeli szakmai konferencián.

Mielőtt azonban kötelezettségszegési eljárásokat indítana, a testület kétoldalú egyeztetések útján próbálja meggyőzni az érintett tagországokat arról, hogy fokozatosan számolják fel a szerinte a harmadik energiacsomag rendelkezéseivel ellentétes árszabályozási gyakorlatot.

Bizottsági források korábbi nyilatkozatai szerint a villamos energia kiskereskedelmi árának esetében Magyarország, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Spanyolország, Szlovákia és Nagy-Britannia, míg a földgáz kiskereskedelmi árképzésénél Magyarország, Bulgária, Dánia, Franciaország, Írország, Lengyelország, Spanyolország és Szlovákia tart fenn kifogásolható gyakorlatot.

Az érintett tagállamoknak, köztük Maygarországnak Günther Oettinger energipolitikai biztos levélben fejtette ki, hogy a Bizottság megítélése szerint fennállnak azok a körülmények, amelyek a háztartások és a kis- és középvállalkozások esetében lehetőséget adnak az árszabályozás fokozatos megszüntetésére és a piaci árakra való áttérésre.

A sorrendben harmadik rezsicsökkentésre készülő magyar kormány álláspontja szerint ugyanakkor mindaddig nem lehet szó az árak liberalizálásáról, ameddig Közép-Európában sem jön létre a nyugat-európaihoz hasonló likvid gázpiac, a gázellátás nem lesz a jelenleginél diverzifikáltabb, és ameddig a belső energiapiac nem képes az olajozott működésre. A kormány szerint a központi árszabályozás nem akadálya a belső energiapiaci célok elérésének, és ezért nem is tervezi a közeli jövőben annak kivezetését – írja a Portfolio.hu.

Szerző